Moussaka er for meg smaken av sommer, sol og Hellas, men smaker også godt ellers på året. Moussaka er en klassisk gresk rett som blant annet inneholder lammekjøtt, aubergine og en deilig ostesaus. Her er min variant, som også er tilsatt litt potet. Dersom du ikke får tak i lammekjøttdeig kan du benytte kjøttdeig av storfe isteden. Velbekomme!

Ingredienser

KJØTTFYLL

1 løk , finhakket
4 fedd hvitløk , finhakket
nøytral olje til steking
600 g lammekjøttdeig eller kjøttdeig av storfe
2 ss tomatpuré
800 g hermetiske tomater , hakkede
4 soltørkede tomater , grovt hakket
2 ts oregano
1 ts timian
1 ts paprikapulver
1 ts røkt paprikapulver
1/2 ts spisskummen
1/2 ts kanel
1/2 ts rosmarin
2-3 klyper chiliflak
1 ss oksefond
1 ss rødvinseddik
sukker
salt og pepper

OSTESAUS

1 ss smør (ca. 15 g)
2 ss hvetemel
3 dl melk , varm
100 g ost , revet
muskatnøtt , finrevet
salt og pepper

FYLL, TOPPING & TILBEHØR

300 g poteter , i tynne skiver
1/2-1 aubergine , i skiver på langs
125 g mozzarella , i skiver
grønn salat
godt brød

SLIK GJØR DU

KJØTTSAUSEN

Stek løken i nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløken steke med mot slutten av steketiden. Legg til side. Stek kjøttdeigen i nøytral olje, til den er nesten gjennomstekt. Krydre med salt og pepper. Tilsett løken, tomatpure, hermetiske tomater, soltørkede tomater og krydder – og gi det hele et oppkok. Smak til med fond (skal ikke blandes ut), rødvinseddik, sukker, og eventuelt mer av de øvrige krydderne om nødvendig. La kjøttsausen småkoke uten lokk mens du gjør ferdig ostesaus og fyll.

FYLLET

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Skjær auberginen i ca. 1 cm tykke skiver på langs. Vend skivene i litt olivenolje, krydre med salt og pepper, og legg dem utover et bakepapirkledd stekebrett. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter (eller stek dem 3-4 minutter på hver side i stekepannen). Skjær potetene i tynne skiver (bruk gjerne en mandolin, hvis du har). Skyll potetskivene og kok dem deretter i ca. 2 minutter. Ha dem umiddelbart i et dørslag og la det renne godt av.

Moussaka

OSTESAUSEN

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og rør inn hvetemelet. Bruk en god visp. Tilsett den varme melken, litt etter litt, mens du rører hele tiden. Tilsett revet ost (bruk osterester du eventuelt måtte ha på lur, jeg brukte en blanding av norvegia og parmesan i denne oppskriften). La det koke et par minutter under stadig omrøring, til du har en tykk saus. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper.

STEKING

Finn frem en ildfast form som er ca. 22 x 22 cm. Fordel ca. halvparten av kjøttfyllet i formen og legg ca. halvparten av potetskivene over. Legg på aubergineskivene, og deretter et nytt lag med kjøttsaus og poteter. Ha ostesausen på toppen og fordel deretter mozzarellaen oppå. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (obs – husk å justere ned temperaturen) i 30-45 minutter, til moussakaen er gyllen og fin oppå.

SERVERING

La moussakaen hvile i ca. 10 minutter og server den med tilbehør etter smak og behag, for eksempel en grønn salat og godt brød.

Moussaka

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Prøvde denne i går, brukte chili pulver i stedet for flak og uten tørkede tomater da jeg glemte å kjøpe det, men fungerte bra uten også. Fantastisk god! Kommer garantert til å lage denne igjen. Anbefales!!!

 2. Står i ovnen nå, dessverre uten løken… Kanskje greit å nevne når den skal blandes i kjøttdeigen igjen? Faller fort ut om man følger oppskriften slavisk og glemmer å tenke selv 🙂

 3. Hadde ikke rødvinseddik, jeg brukte eplecidereddik som jeg kjøpte Calvados i Frankrike. Blir det helt galt?

 4. Beste moussaka eg har smakt! Gull til deg for denne. Med helsing Ingigerd Husbyn, Levanger.

  1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Det er ikke nødvendig å skrelle potetene hvis de har tynt skall. 😉

 5. Jeg serverte denne i går og alle var enige i at den var supergod! Jeg brukte karbonadedeig, men hadde bare 400 g, så jeg supplerte med grovt raspa gulrot. Det gikk også fint!

 6. Hei, vegetarianer her- Lurte på om du har noen forslag, dersom man velger bort å ha oppi kjøttdeig?

 7. Så nå at man måtte koke potetenedet glemte så klart jeg. Håper de blir litt kokt likevell ❤️

  1. Det går nok bra. Du må evt steke den litt lengre. Legg over litt bakepapir hvis den blir brent oppå.

   1. bruk ostehøvel på rå poteter.blir tynne fine på 1 mm tykkelse. koker seg selv i ovnen.er bedre enn å koke de. ellers synes jeg smakene harmonerte fint. brukte faktisk denne oppskrift på en del fagprøve som kokk. den falt i smak. samtidig må man ha litt kokkehjerte for å lage denne retten, da den har mange ingridienser som noen ganger bør has i lengre / kortere i kjøttsaus. fex timian, rosmarin om man ikke har dette helt fersk som blad. takk for oppskrift 🙂 fin og god

 8. Nydelig moussaka, blir ikke siste gang denne blir laget…. men…20-20 form blir altfor liten.. Har laget paien din med kylling flere ganger- også nydelig. Takk
  Er ikke så glad for» smak til» eller en klype, kor meget er det?…

 9. Nydelig moussaka, en av de beste! Jeg hadde også chili og chiliolje i, det var godt med litt ekstra kick.

  Takk for gode og enkle oppskrifter!

 10. Laget denne i dag, brukte Havremelk, go vegan ost og plantemargarin ettersom vi ikke tåler meieriprodukter. Det ble veldig godt.

 11. Hei Trine
  Har ikke prøvd denne oppskriften enda, men skal gjøre det. Pleier å lage den oppskriften du hadde på moussaka tidligere og var veldig fornøyde den. Lagde den uten egg i den hvite sausen, slik at den ble myk og saftig.
  Finner den ikke lengre, kan du legge den ut på nytt.
  Hilsen
  Gjert

 12. Elsker dine oppskrifter. Spørsmål: Kan en lage denne retten dagen før og steke den dagen en serverer? Må jeg da ev justere vesken?

 13. Savner den gamle moussaka oppskriften du hadde der man blant annet brukte egg i ostesausen og saltet auberginen for å trekke ut vesken. Den var så vanvittig god! Ser noen andre har spurt om den samme, og du delte link. Den linken fungerer ikke. Noen måte jeg kan få tilbake den oppskriften? Nå tar jeg bare alt på feelingen, men blir ikke helt det samme. Hilsen Madde

 14. Dette er den beste Moussakaoppskriften jeg har laget! Masse gode smaker, og liker at det er en blanding av potet og aubergine. Ny favoritt! ☺️

 15. Denne oppskriften var kjempegod! Har aldri laget Moussaka før, men kommer garantert til å lage det igjen. Enkelt å følge oppskriften, og deilig resultat. Vel så god, om ikke bedre dagen etterpå!

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid gøy å høre at oppskriftene faller i smak! 🙂

 16. Denne vil jeg prøve. Jeg lurer på om det ikke er nødvendig å strø salt på auberginene, la dem ligge 10 min og så skylle dem i rennende vann for å fjerne bitterhet? Det har jeg alltid gjort før, og det står i mange oppskrifter. Men det er kanskje ikke nødvendig?
  Men jeg har erfart at det er helt nødvendig å koke potetene litt først, ellers nytter det ikke hvor lenge du har formen inni ovnen. De forblir rå! Hadde 1/2 cm tykke poteter sist, anbefaler du tynnere? Jeg vet ikke hva mandolin er.
  Jeg vurderer å servere denne retten til 11 gjester, men vil prøvelage den først.

 17. Har testetut flere oppskrifter på moussaka! Har kommet til at dette er den beste. Masse nydelige smaker, jeg liker også at det er både potet og aubergine!

 18. Den ble kjempegod! Skal lage den igjen til helgens lille selskap. Bruker Toro’s glutenfrie lyse melblanding, da min kone ikke tåler gluten, og det gikk helt fint. Ser at andre oppskrifter bruke laurbærblad også, er det ok i denne oppskriften? Og hva med et par eggeplommer i ostesausen?

  1. Jeg er usikker på om denne kan fryses, pga. potetene, som det generelt sett anbefales å ikke fryse. Mulig det går bra siden potetene er gjennomkokt, men har ikke testet det selv. Dersom du dropper potetene og lager den kun med aubergine går det i alle fall fint å fryse den.

 19. Mmmmmm…… Denne smakte helt nydelig. Brukte kjøttdeig av hjort og manglet timian og chiliflak, men resultatet ble allikevel helt perfekt. Serverte med en gresk salat med fetaost. Denne skal lages flere ganger. Takk for inspirerende og gode oppskrifter 🙂

  1. Jeg bruker fersk mozzarella, men du kan bruke den faste varianten også (eller annen ost). Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste