Vinteren har definitivt kommet for å bli, og hva passer vel da bedre en smakfull og varmende gryte med lammekjøtt og smak av Marokko? I det marokkanske kjøkkenet blir det ofte brukt mange varme krydder, krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat - som for eksempel anis og kanel. I tillegg er syre fra sitrus og sødme fra aprikos viktige ingredienser. I denne gryteretten får lammekjøttet kose seg vel og lenge sammen med massevis av deilig krydder, aprikos og grønnsaker, noe som ble en skikkelig god og litt hot smaksopplevelse!

Annonse

Ingredienser

GRYTERETT

1,2 kg lammekjøtt , for eksempel bog, i jevnstore terninger
nøytral olje
1 ts anisfrø
2 ts korianderfrø
1 1/2 ts spisskummenfrø
¼ ts kardemomme
¼ ts gurkemeie
¼ ts muskatnøtt
1/8 ts nellik
½ ts kajennepepper
2 løk , i grove biter
3 fedd hvitløk , finhakket
½-1 rød chili , i skiver
1 ss frisk ingefær , revet
2 ss tomatpuré
4 gulrøtter , i skiver
1 boks hermetiske tomater (400 g)
3 dl vann
1 kanelstang
8 aprikoser , tørkede (i små terninger)
2 dl røde linser , tørkede røde (skylt og avrent)
1 sitron , saft og finrevet skall
salt og pepper
frisk koriander , hakket

TILBEHØR

6 porsjoner couscous , tilberedt etter anvisningen på pakken
6 pita

SLIK GJØR DU

Skjær opp kjøttet (ca. 3 x 3 cm) og grønnsakene slik at alt klart før du setter i gang. Ha anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø i en morter og støt det til det er knust. Mål opp resten av krydderet.

Stek kjøttet raskt på høy varme i 2-3 omganger og legg til side. Stek kjøttet i flere omganger. Fres løken på middels varme, til den er blank og myk. Tilsett eventuelt mer olje om nødvendig og ha i hvitløk, chili og krydderet, som får surre med et par minutter, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett deretter tomatpurè, og la den surre med et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, ingefær, aprikoser, vann og kanelstangen, kok opp og la gryten trekke på lav varme til kjøttet er mørt og fint. Trekketiden er avhengig av hvilken stykningsdel av kjøttet du benytter og størrelsen på kjøttbitene, beregn ca. 2 timer. Når det gjenstår ca. 15 minutter av trekketiden tilsettes de skylte linsene (sjekk koketiden på pakningen). Gryteretten er ferdig når kjøttet er mørt og linsene er ferdigkokte.

Smak til med salt, pepper, sitronsaft, revet sitronskall (kun det gule) og finhakket koriander. Serveres med couscous og pita.

Marokkansk lammegryte TM2

TIPS:

  • Du kan gjerne bytte ut linsene med kikerter. Les på pakningen for å se hvor lang koketid de trenger. Benytter du ferdigkokte linser eller kikerter tilsettes de når kjøttet er ferdig, og får trekke med til de er gjennomvarme.
  • Gryten kan alternativt settes på nederste rille i stekeovnen ved 150 grader (over- og undervarme), i ca. 2 timer.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Jeg liker veldig godt den nye bloggen din! Men jeg har et problem: Jeg klarer ikke så skrive ut hverken handleliste eller oppskrifter. Jeg har fulgt dine anvisninger til punkt og prikke, men det virker som om ikke «skriv ut»-knappene ikke virker når jeg trykker på dem… Håper du kan hjelpe, for jeg trenger å ha en utprintet oppskrift når jeg lager maten din.

    1. Hm, det var rart. Jeg testet nå utskrift av denne oppskriften, både via oppskriften, utskriftsfunksjonen på min handleliste og jeg skrev ut handleliste – og alt virket som det skal. Jeg har heller ikke fått beskjed om dette problemet fra andre. Fint om du gjør en «refresh» av siden eller tester via en annen nettleser. Send en e-post til post@trinesmatblogg.no hvis det fortsatt ikke fungerer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.