Det er noe helt spesielt med rotekte norsk tradisjonskost, som for eksempel lammefrikassè. Når jeg kommer hjem til mamma og pappa får jeg stort sett alltid servert trauste retter som for eksempel kjøttkaker, kjøttsuppe og lammefrikassè. Samtidig som den deilige lukten møter meg i døra, ofte etter at vi har tilbakelagt 55 mil i bil, unnskylder mamma seg med at det blir "bare" kjøttkaker og ikke noe mer avansert enn det. Men, det er jo slik mat jeg vil ha når jeg endelig kommer hjem! Mat som mamma er ekspert på og som fremkaller gode barndomsminner - og ikke minst inspirasjon til å lage det selv! Her er et kjært barndomsminne for meg, velsmakende og silkemyk lammefrikassè, med lammekjøtt som smelter på tunga, møre grønnsaker og massevis av gode matminner. Og når jeg serverer det til min kjære så er det tydelig at han også setter pris på litt tradisjonskost her hjemme innimellom. Prøv du også, da vel! Til 6-8 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt med ben (ca.), i biter
12 dl vann (ca.)
2 ts salt (ca.)
1 stor løk , i grove båter
5 gulrøtter , i biter
300 g sellerirot (ca.), i biter
2-3 persillerøtter , i biter
1 purre stor , i ca. 1 cm tykke biter
6-7 ss hvetemel
4 ss smør (romtemperert)
2 dl kremfløte (ca.) (rømme eller créme fraîche)
salt og pepper
1/2 sitron , saften(ca.) smak til)
persille , grovt hakket
poteter kokte

SLIK GJØR DU

Lammefrikasse

Lammefrikasse

Kok opp vannet og legg i kjøttstykkene. La det koke forsiktig opp igjen og fjern skummet (som inneholder proteinrester fra kjøttet) slik at kraften blir klar. Tilsett saltet og la kjøttet trekke på svak varme (ca. 90 grader) i totalt ca. 2 timer, til det er mørt og løsner fra bena. Koketiden vil variere med størrelsen og mørheten på kjøttet.

Rens og del grønnsakene i jevnstore biter. Ha dem over i gryta når kjøttet har trekt i ca. 1 time og 45 minutter, og la grønnsakene trekke med de siste 15 minuttene.

Hell av kraften i en gryte eller lignende, ca. 12 dl kraft. Legg kjøttet og grønnsakene til side. Rør ut hvetemelet i det myke smøret og tilsett i kraften under stadig omrøring. La sausen småkoke under omrøring i ca. 10 minutter, og smak til med kremfløte, sitronsaft, salt og pepper. Tilsett deretter grønnsakene og kjøttet, og la det trekke med noen minutter, til grønnsakene er møre og fine. Gi retten et lite dryss med grovt hakket persille, og server med nykokte poteter.

Velbekomme!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette ser veldig godt ut!
  Jeg kan ikke ha melk eller melkeprodukter. Tror du det er mulig å bruke soyafløte/-melk eller rismelk eller noe lignende i stedet for fløte/creme fraiche/rømme?
  mvh. Gisle

  1. Fløte eller rømmeerstattning av soya etc. kan du helt sikkert bruke. Det smaker ikke helt likt, men gjør nok nytten… 🙂

  2. Jeg har ingen erfaring med slike produkter og vet ikke hvilke egenskaper de har, men vil tro det finnes erstatninger her som har omtrent de samme egenskapene.

 2. Mmmmmm, dette så fantastisk godt ut, dette er også en av mine gode barndomsminner når det gjelder mat. Så dette tror jeg at jeg skal prøve ut på familien. Takk for at du delte.
  Mvh Bente

 3. Heisann!
  Hvilken type lammekjøtt skal jeg kjøpe i Danmark for å lage denne retten?
  Det samme gjelder for fårikål…?
  Nyter dine matretter!

  Mvh. L

 4. Hei!
  Denne må prøves. Jeg må ha dette inn med teskje, så da må jeg spørre om den minste detalj…

  Du skriver på slutten at melet skal røres ut i det myke smøret. Hvilket smør, og hvor mye?

  På forhånd takk!

 5. Takk for at du også gir oppmerksomhet til gammeldags norsk mat. Er av og til bekymret for om vi er i ferd med å glemme våre egne mat-tradisjoner. Det er mye som er vel verdt å ta vare på.

 6. Hei!

  Jeg har sendt deg en noe spesiell forespørsel på mail, og håper du har anledning til å svare:)

  Takk for en inspirerende blogg!

  Mvh Camilla

 7. MMmmmm, det er godt med lammefrikassè!!! Dette vil bli middag i huset en av dagen i neste uke. I dag ble det Kylling, med rosmarin og slikt, fra en av dine oppskrifter… Ble godt mottatt av guttaboys her 😉

 8. Det bør og skal være kålrabi i tillegg – det gir en fantastisk god kraft og farge. Det er heller ikke nødvendig med fløte eller sitron. Kraften alene gir god smak på sausen.
  Hvorfor serveres ikke slik tradisjonsmat på norske restauranter? Andre land er stolte av sine tradisjonsretter mens i Norge skal det på død og liv være så fancy.

 9. Den ble kjempegod! Tidligere har jeg vært for gnien med fløten, og slørva med jevninga. Nå surra jeg smør og mel i et minutt først, og slapp melsmaken i sausen etterpå. Nå har jeg lært! =)

 10. Etter 2 timar var ikkje kjøtet kokt her…( hadde gryta i ovnen på 100 grader i 2 timar, grønsakene var med i ein halv. ), men har sett på andre lammeoppskrifter at du har høgare temperatur. Kvifor berre 90 grader til denne?

 11. Hei? Vil prøve meg på denne! Har et lammelår, kan jeg bruke det? Hva gjør jeg eventuelt? Putter hele låret i en stor kjele? Takk?

 12. Tusen takk for at du deler atter en god oppskrift Trine 🙂 Lammefrikassèen er nå ferdiglaget og kan anbefales på det sterkeste 🙂
  Jeg ønsker deg en god helg 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.