En av de nyere julefavorittene våre er makroner med gul krem, også kalt gule bomber. En smakseksplosjon i munnen som minner om suksessterte.  De kan lages i god tid før jul (og ellers i året) og legges i fryseren for å tas opp ved behov (som kan oppstå rett som det er).

Ingredienser

MAKRONER

4 eggehviter
150 g sukker (gjerne finkornet)
150 g malte mandler eller hasselnøtter

GUL KREM

4 eggeplommer
1 1/4 dl kremfløte
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
125 g smør , romtemperert

DEKOR

100 g mørk sjokolade (ca.)

SLIK GJØR DU

MAKRONER MED GUL KREM (GULE BOMBER)

Begynn med den gule kremen. Ha eggeplommer, kremfløte, sukker og vaniljesukker i en tykkbunnet kjele og gi det et forsiktig oppkok under stadig omrøring med en slikkepott, til blandingen tykner. Det er viktig at du rører hele tiden, slik at det ikke brenner seg fast i bunnen. Videre er det viktig at det ikke koker for mye (eggekremen tåler 2–3 bobler), for da vil eggene klumpe seg. Når eggekremen har tyknet, heller du den over i en dyp tallerken eller skål. Legg plastfolie oppå kremen og press ut eventuelle luftbobler. Slik unngår du snerk på kremen. Sett kremen til avkjøling på kjøkkenbenken. Pass samtidig på at du har veid opp smøret og satt det til temperering.

Sett stekeovnen på 170 grader varmluft. Kle to brett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en ren bakebolle og pisk dem i en kjøkkenmaskin med visper til det skummer. Tilsett sukkeret litt etter litt, og pisk til du har en stiv og blank marengs. Vend forsiktig inn malte mandler med en slikkepott til alt er godt blandet. Ha blandingen i en sprøytepose. Jeg bruker en tipp som har en åpning på ca. 13 millimeter, men det går fint å klippe et tilsvarende hull i sprøyteposen også. Sprøyt ut dotter som er ca. 3 ½ centimeter i diameter på de bakepapirkledde bakebrettene.

Stekes på midterste rille i ca. 11 minutter, til makronene er passe stekt. De skal være sprø utenpå og myke inni. La dem avkjøles helt på bakebrettet før du løfter dem forsiktig over på en bakerist for videre avkjøling.

Når eggekremen er avkjølt, kan du lage ferdig den gule kremen. Pisk det romtempererte smøret i en kjøkkenmaskin med visper, til det er lyst og kremete. Tilsett eggekremen og visp til alt er godt blandet og du har en gul og luftig krem. Ha kremen i en sprøytepose.

Legg halvparten av makronene (velg gjerne de som ikke er de fineste) på en rist med stekeflaten opp. Sprøyt den gule kremen oppå og legg en ny makron på toppen og klem forsiktig sammen, slik at kremen fordeler seg jevnt utover.

Smelt ca. ⅔ av sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovnen. Fjern bollen fra vannbadet, tilsett deretter resten av sjokoladen og rør til den har smeltet. Ha sjokoladen i en sprøytepose med tynn tipp og dekorer makronene med striper av sjokolade. Du kan også ha sjokoladen i en dyp skål og dyppe halve makronen i sjokoladen. Når sjokoladen har stivnet, er makronene klare til å serveres.

MAKRONER MED GUL KREM (GULE BOMBER)

TIPS

 • Makronene er holdbar i ca. 3 dager ved oppbevaring i kjøleskapet. De kan gjerne fryses. Sett gjerne hele brettet med makroner i fryseboksen, legg dem deretter i en boks og ta dem opp etter hvert som de skal serveres.
 • Makronene er glutenfrie.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Makronene ser supergode ut, gleder meg til å prøve oppskriften! Tror du kremfløten i eggehviten kan erstattes med matfløte eller kaffefløte?

  1. Hvis det ikke står spesifisert i oppskriften at du skal bruke usaltet, så ville jeg brukt vanlig smør (med salt). Det at det er litt salt i smøret, gjør at de søte kakene får en ekstra god smak synes jeg.

  2. Jeg bruker vanlig saltet meierismør. Jeg pleier å presisere det i oppskriften dersom det skal brukes usaltet smør.

  1. Ja, det kan du. Jeg brukte både mandelmel og kvernede mandler da jeg laget de. Bruker du bare mandelmel, blir de ikke så grove.

  2. Jeg vil anbefale at du bruker malte/kvernede mandler, som det står i oppskriften. Dersom du benytter mandelmel må du trolig justere mengden noe.

 2. I dag har jeg laget makronene. De ble nydelige. Super oppskrift, den gule kremen ble helt fantastisk, kan anbefales på det sterkeste!

 3. Hei, jeg fikk en veldig ettersmak av smør på den gulekremen. Hva gjør jeg feil? Må jeg lage ny krem eller har du noen tips til hvordan den kan blir bedre.

 4. Nydelige makroner Trine. Har laget de. Hvordan klarte du å få de så pene?? Sprøyter du de bare rett ned? Jeg tok i rund sirkel, men ble ikke så pene som dine. Takknemlig å få godt råd/tips.

 5. Hei, jeg har ikke mandelkværn. Vil det fungere å bruke stavmikser på mandelene, eller blir de da altfor fin-malte?

 6. Hei, disse så nydelige ut, men jeg er dessverre ikke glad i mandler eller hasselnøtter. Derimot liker jeg veldig godt valnøtter. Kan man erstatte malte mandler med malte valnøtter?

 7. Hei.
  Disse er supergode, men når jeg har prøvd å lage dem blir de steinharde… Kastet en porsjon i dag.. Skal det være mye høyde på dem når du sprøyter dem ut på brettet..?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste