Her kommer første oppskrift på surdeigsbrød, nemlig et lyst landbrød. Et smakfullt, luftig og holdbart brød!

PS. Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang.

Ingredienser

SURDEIGSBRØD

550 g hvetemel , gjerne økologisk
50 g siktet rugmel
450 g vann (ca. 30 grader)
125 g surdeigstarter
10-12 g salt
rismel, durumhvete eller hvetemel til hevekurven

UTSTYR

bakebolle
slikkepott eller sleiv
liten bolle med vann
deigskrape
hevekurv
barberblad eller snittekniv
bakestål el.

SLIK GJØR DU

Surdeigsbrød, landbrød

MATING AV SURDEIGSTARTER

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 125 gram aktiv/moden surdeigstarter. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Surdeigstarteren er klar til baking når den har økt til cirka dobbel størrelse, bobler og er tykk og fin. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar og vil ta en ekstra sjekk – kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

SETTE DEIG

Ha den bakeklare surdeigstarteren og vannet i bakebollen, og rør sammen. Tilsett deretter melet og rør deigen raskt sammen til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å elte deigen. Dekk bakebollen med lokk eller klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem en liten bolle med lunkent vann. Strø saltet over deigen, fukt hendene og klem saltet inn i deigen. Samle deigen til en jevn klump og dekk den med lokk/klede, og la deigen hvile i ca. 30 minutter.

Dypp fingrene i vannet og stikk dem inn under deigen på midten. Ta godt tak i deigen, løft den litt opp og brett deigen inn mot midten. Roter bollen og gjenta det samme 3-4 ganger. Dekk bakebollen med lokk/klede og la deigen hvile 30 minutter. Gjenta samme «bretting» ytterligere 2-3 ganger. Ta en titt på bildene i dette innlegget dersom du vil ha «brettingen» nærmere beskrevet.

FORMING AV BRØDET

Finn frem en rund hevekurv (ca. 25 cm i diameter) eller en oval hevekurv (ca. 33 x 15 cm). Sikt et tynt og jevnt lag med rismel, durumhvete eller siktet hvetemel over hevekurven (med trekk/klede).

Ha deigen over på melet underlag og strekk den utover. Brett deigen inn mot midten fra begge sider, slik at du har 3 «lag» med deig. Rull deretter deigen sammen. Bruk en deigskrape til å «stramme opp» deigen ved å dra den mot deg. Ta en titt på bildene i dette innlegget dersom du vil ha formingen av brødet nærmere beskrevet.

Legg deigen i hevekurven med undersiden opp. Knip deigen sammen på undersiden, strø over litt mel og dekk brødet med et klede. Sett brødet i kjøleskapet 8-48 timer. Jo lengre brødet får heve i kjøleskapet, jo «surere» blir det.

SNITTING OG STEKING

Omtrent 45 minutter før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 240 grader (over- og undervarme) og setter samtidig et bakestål eller bakesten på en rist på midterste rille.

Surdeigsbrød, landbrød

Hvelv brødet forsiktig over på bakepapir. Sikt over litt hvetemel, fordel det lett og jevnt utover med hendene, og snitt mønster med barberblad eller snittekniv. Lag dekorative mønster, eller gjør det enkelt og lag et dypt snitt rett over brødet.

Sett et ildfast fat med kokende vann i bunnen av stekeovnen, og plasser deretter brødet på bakestålet (gjerne med bakepapiret under). Stek brødet ved 240 grader i 20 minutter, fjern deretter den ildfaste formen og senk varmen til 230 grader. La brødet steke videre til det er gjennomstekt, etter ca. ytterligere 15 minutter.

Surdeigsbrød, landbrød

Du kan sjekke om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at brødet er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er 97 grader er brødet ferdig stekt. Avkjøl brødet på rist.

Surdeigsbrød, landbrød

Oppbevar brødet i rent klede eller brødpose, eller uemballert på skjærefjøl med snittflaten ned. Da holder brødet på saftigheten samtidig som skorpen holder seg sprø. Brødet kan også fryses umiddelbart etter at det er avkjølt, men vil da miste den sprø skorpen.

TIPS

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Etter å ha matet med over 1 kg mel har jeg omsider mannet meg opp til å prøve meg på landbrød. Det er nå på kjøl og lørdag formiddag går det i ovnen. Forhåpentligvis er terskelen lavere neste gang.

      1. Var sikker på at å bake med surdeig var skikkelig vanskelig, men med din fantastiske «guide» har det gått smertefritt. Bakt både landbrød og halvgrovt surdeigsbrød og de ble helt perfekte! I dag står surdeigspizza på menyen og jeg skal sette deig til grovt surdeigsbrød. Dette er så gøy 🙂

  2. Jeg prøver å finne igjen en oppskrift hvor jeg mener det var både surdeig og vanlig gjær? Jeg tror brødet het Fransk landbrød eller noe sånt. Husker jeg helt feil eller heter det nå noe annet? Noen som kan hjelpe? Har laget det hver nyttårsaften og det er et helt fantastisk brød!

      1. Så utrolig snilt av deg å svare så raskt! Dette var brødet, kjempegodt hver gang! Da blir det brød imorgen også! Godt nyttår til deg også!

  3. PS til forrige kommentar, hvis dette hjelper, det var ganske mange momenter med heving, først i bollen, så på borden osv – og derfor passet det så bra på en sånn dag hvor man bare går og venter på kvelden…….

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste