Laab (larb) er en thailandsk klassiker med malt eller grovt hakket kjøtt som serveres i friske kål- eller salatblader. Kjøttblandingen tilsettes også ristet, knust rå ris som gir en nydelig, nøtteaktig smak. Her er en variant med kylling, gulrøtter og vårløk.
Ingredienser
3 ss | jasminris (ukokt) |
600 g | kyllinglårfilet eller kyllingkjøttdeig |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
3 | sjalottløk , finhakket |
1 | rød chili (eller mer), finhakket |
2-3 ss | asiatisk fiskesaus |
2 ts | brunt sukker |
1-2 | lime , saften |
1-2 | gulrot , i tynne strimler |
4 | vårløk , finsnittet |
1 neve | frisk koriander , hakket |
1 neve | frisk mynte , hakket |
1 | hjertesalat eller nykål |
4 ss | peanøtter , ristet |
Sriracha (kan sløyfes) | |
4 porsjoner | jasminris , tilberedt etter anvisningen på pakken |
SLIK GJØR DU
Rist 3 spiseskjeer ukokt jasminris i tørr stekepanne, til den er gyllen. La risen avkjøles noe og knus den i en morter til du har et grovt pulver. Rist også peanøttene i en tørr stekepanne.
Skjær opp alle grønnsakene som angitt. Plukk salatbladene av hjertesalaten/nykålen, skyll dem og la dem renne av på litt kjøkkenpapir el. Kok risen etter anvisningen på pakken.
Hakk kyllingen i små, jevnstore biter, eller bruk kyllingkjøttdeig.
Stek kylling, sjalottløk og hvitløk på middels varme, under stadig omrøring, til den er gjennomstekt. Kyllingen og løken skal ikke bli gyllen, så reduser varmen hvis det blir for varmt. Ha i finhakket rød chili, rør godt sammen, og smak til med fiskesaus, brunt sukker og limesaft. Tilsett deretter den ristede risen, vårløk og halvparten av urtene, og rør godt sammen. La det stå å trekke i ca. 1 minutt før du skrur av varmen.
Fordel kyllingblandingen i salatbladene og topp dem med tynne gulrotstrimler, ristede peanøtter og resten av urtene. Serveres med nykokt ris, limebåter og gjerne litt sriracha.
TIPS
- Bytt gjerne ut kyllingen med svinekjøtt(deig), da kalles retten laab moo.
VELBEKOMME!
Denne oppskriften har jeg laget flere ganger. Knallgod, en ny favoritt hjemme hos oss!