Bak deilige sjokoladekjeks til Halloween og dekorer dem med sukkertøyøyne eller annen litt skummel spiselig dekor. Dette er kjeks som er populære hos både store og små, og som barna gjerne kan bake selv. Jeg har derfor laget en litt grundigere arbeidsbeskrivelse og har også laget en liste over hvilke kjøkkenredskaper som skal benyttes - på samme måte som jeg gjør i min nyeste kokebok Trines kokebok for unge kokker.
La barna slippe til på kjøkkenet - eller bak sammen med dem! Happy Halloween!
Behold skjermen på mens du lager mat
Ingredienser
INGREDIENSER
250 g | kokesjokolade (ca. 50% kakaoinnhold) |
50 g | smør |
2 | egg |
175 g | brunt sukker |
1 ts | vaniljesukker |
1/2 ts | bakepulver |
100 g | hvetemel |
1 pose | sukkertøyøyne eller annen skummel dekor |
KJØKKENREDSKAPER
liten kjele | |
kjøkkenvekt | |
skjærebrett | |
kniv | |
måleskje (teskje) | |
stor bolle | |
slikkepott | |
visp | |
sprøytepose eller to teskjeer | |
to bakebrett med bakepapir | |
timer | |
grytekluter | |
stekerist |
ELEKTRISK UTSTYR
koketopp | |
stekeovn |
SLIK GJØR DU
- Ta frem alt du trenger av ingredienser og kjøkkenredskaper. Les gjennom hele oppskriften før du setter i gang.
- Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Mål opp alle ingrediensene.
- Ha smøret i en liten kjele og la det smelte på middels varme. Slå av kokeplaten og la smøret avkjøles 2-3 minutter.
- Hakk sjokoladen opp i små biter, og bland den sammen med det smeltede smøret. Bruk en slikkepott og rør godt sammen, til all sjokoladen har smeltet.
- Ha egg, sukker og vaniljesukker i en stor bolle og rør godt sammen til alt er godt blandet (du trenger ikke å bruke kjøkkenmaskin). Ha deretter i det smeltede sjokoladesmøret og rør til alt er godt blandet. Bruk slikkepotten til å skrape ut av kjelen. Bland sammen hvetemel og bakepulver, og ha det i sjokoladeblandingen. Rør godt sammen, bruk gjerne slikkepotten når det blir tungt med vispen.
- Finn frem to bakebrett som du dekker med bakepapir. Ha gjerne deigen i en sprøytepose, klipp et ganske stort hull og lag «dotter» med litt mellomrom mellom hver, cirka 9 på hvert brett. Du kan også benytte to teskjeer som du former små «dotter» med. Bruk baksiden av en teskje og press forsiktig ned ujevnheter (skyll skjeen i varm vann og tørk den, så setter ikke deigen seg fast). Pass også på at du lager kjeksene omtrent like store, slik at de blir ferdigstekt samtidig. Ha litt avstand mellom hver kjeks, for de flyter utover når de stekes.
- Stek kjeksene på midterste rille i 15-17 minutter. Kjeksene skal fortsatt være litt myke i midten. Press spiselige øyne (eller annen dekor) forsiktig ned i kjeksene straks de kommer ut av ovnen, og fortsatt er litt myke. La kjeksene avkjøles på bakebrettet i ca. 5 minutter, før du forsiktig løfter dem over på en stekerist for ytterligere avkjøling. Stek det andre brettet på samme måte. (Kjeksene er gode uten sukkertøyøyne også.)
- Spis kjeksene sammen med et glass kald melk eller noe annet godt, for eksempel Draculas blodrøde favorittdrikk.
TIPS
- Ta gjerne en titt på denne filmen på Instagram for å se hvordan jeg lager disse kjeksene.
- Hvis du får kjeks til overs kan du oppbevare dem i en tett boks.
- Flere tips og triks om hva du kan lage til Halloween finner du her.
- Flere oppskrifter på gode kaker og søte saker, etter-skoletid-mat, middager og god helgemat som du enkelt kan lage selv, finner du i Trines kokebok for unge kokker. Du kan lese mer om boken og hva den inneholder her.
Vil du ha flere slike oppskrifter? Hva vil du lage da?
HAPPY HALLOWEEN!
Publisert 28. 10. 2021