Langtidsstekt svinenakke er en favoritt. Nakkestykket (entrecôten) er regnet som en av de mest saftige og smakfulle delene på grisen. Svinenakken har her fått kose seg ved ca. 100 grader i en gryte sammen med grønnsaker, noe som ble et ypperlig grunnlag til en smakfull og mettende saus. Som tilbehør serverte jeg denne gangen fløtegratinerte poteter. Hvis du ikke har to stekeovner kan du lage potetene på forhånd (se tips nedenfor), eller så kan du for eksempel servere saltbakte poteter istedet. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

Annonse

Ingredienser

SVINENAKKE OG PAPRIKASAUS

1 kg svinenakke (ca.), surret
2 røde paprika , i biter
3-4 små sjalottløk , delt i to
3 fedd hvitløk , grovt hakket
2 tomater store eller 10 cherrytomater, delt i 2
1/2 rød chili , finhakket
2-3 ss tomatpuré
1/2 dl olivenolje , extra virgin
vann (eventuelt litt)
salt og pepper

FLØTEGRATINERTE POTETER

700 g kokefaste poteter (ca.), i tynne skiver
1-2 løk , i ringer
2 1/2 dl kremfløte (ca.)
frisk eller tørket timian (litt)
salt og pepper
75 g ost (ca.), revet

ANBEFALT TILBEHØR

brokkoli , aspargesbønner eller en grønn salat

SLIK GJØR DU

Langtidsstekt svinenakke med paprikasaus og fløtegratinerte poteter

Surr svinenakken inn med hyssing eller lignende dersom det ikke er gjort fra før. Finn frem en gryte som tåler å stå i stekeovnen, ha litt nøytral olje, og brun kjøttet raskt på alle sider. (Alternativt kan du brune kjøttet i stekepannen og ellers benytte en liten ildfast form.) Krydre deretter kjøttet med salt og pepper.

Rens og skjær opp grønnsakene som angitt over, og ha dem i gryta/formen sammen med kjøttet. Rør ut tomatpuréen i olivenoljen og hell over grønnsakene. Stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen av kjøttet. Sett gryta på nederste rille i stekeovnen og la den steke ved 85-100 grader (over- og undervarme) til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-65 grader. Drypp gjerne noe av kraften i gryta over kjøttet underveis. Steketiden vil variere etter hvilken steketemperatur du velger. Jeg stekte svinenakken i dette innlegget ved 100 grader i litt i overkant av 2 timer (ca. 62 grader kjernetemperatur). Ta kjøttet opp av gryten og la det hvile i minst 20 minutter. Legg gjerne litt aluminiumsfolie lett over kjøttet slik at det holder seg varmt (men ikke pakk det inn).

Langtidsstekt svinenakke med paprikasaus og fløtegratinerte poteter

Mens kjøttet hviler kjører du grønnsakene i gryta til en jevn saus. Tilsett eventuelt litt vann dersom sausen blir for tykk. Smak til med salt og pepper, og hold sausen varm.

Langtidsstekt svinenakke med paprikasaus og fløtegratinerte poteter

Så er det de fløtegratinerte potetene som står for tur. Vask (og eventuelt skrell) potetene, og skjær dem opp i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Skjær løken i tynne ringer. Ha potetene, sammen med løken, i en smurt ildfast form, ca. 22 x 22 cm. Krydre med salt og pepper, og eventuelt frisk eller tørket timian. Gi fløten et raskt oppkok og hell over potetene, slik at fløten står ca. halvveis i formen. Dekk formen med aluminiumsfolie. Stekes ved 200 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til potetene er møre, etter ca. 40 minutter. Ta av folien, fordel osten (for eksempel parmesan, gruyere eller Jarlsberg) over potetene og sett formen tilbake i ovnen. Potetene er ferdige når osten er gyllen og fin. Sett eventuelt på grillen noen minutter, men pass på slik at du ikke brenner osten.

Langtidsstekt svinenakke med paprikasaus og fløtegratinerte poteter

Skjær svinenakken opp i passende skiver og drypp den deilige paprikasausen over. Serveres med poteter og en salat/kokte (grønne) grønnsaker.

TIPS

  • Potetene kan gjerne stekes ferdig før du steker kjøttet, det vil si at du steker dem i 35-40 minutter og lar dem hvile (med folien på) på benken mens kjøttet stekes. Mens kjøttet hviler kan du steke ferdig potetene (med ost på).
  • Paprikasausen kan gjerne erstattes med ratatouille.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.