Kalkun er lett og velsmakende mat året rundt, og blir ekstra saftig og god dersom den får kose seg lenge i ovnen på lav temperatur. Dette kalkunbrystet har i tillegg fått kose seg i en blanding av hvitvin, kyllingkraft og appelsinsaft, som er et ypperlig grunnlag for appelsinchilisausen som er min favorittsaus til kalkun og kylling. Her er den største utfordringen å lage nok saus, for denne går unna!

Annonse

Ingredienser

KALKUN OG APPELSINCHILISAUS

800 g kalkunbryst eller kalkunfilet
3 sjalottløk , finhakket
¼-1/2 rød chili , finhakket
smør til steking
1 dl hvitvin
1 1/2 dl kyllingkraft
1 1/2 dl appelsinjuice , nypresset (ca. 1 appelsin)
appelsinskall ,revet (kun det oransje)
150 g creme fraiche
salt og pepper
maisenna (eventuelt) litt for å jevne sausen

OVNSBAKTE POTETER OG TOMATER

12 små poteter , skrelt
1 ss smør
maldonsalt

SMØRSTEKTE ASPARGESBØNNER MED VALNØTTER

200-250 g aspargesbønner (eventuelt brekkbønner eller asparges)
1 neve valnøtter , hakket

SLIK GJØR DU

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Fres den finhakkede sjalottløken og chilien i litt smør, og la det surre til løken er blank og myk. Legg til side.

Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og stek det på alle sider i en stekepanne. Legg det deretter over i et ildfast fat som er litt større enn fileten. Stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av kalkunbrystet, men pass på at det ikke kommer i kontakt med benet. Hell hvitvin, kyllingkraft, appelsinjuice, sjalottløk og chili i formen og sett den midt i ovnen. Stekes ved 100-125 grader (over- og undervarme) til kalkunbrystet har en kjernetemperatur på ca. 65 grader. Dette tar ca. 1 1/2 time.

Skrell og kok potetene i ca. 10 minutter. Legg dem deretter i et ildfast fat, fordel et par smørklatter over potetene og krydre med maldonsalt. Stekes ved 225 grader til de er møre, etter 20-30 minutter. La tomatene steke sammen med potetene de siste 10 minuttene.

Hell stekesjyen i en liten kasserolle og legg litt aluminiumsfolie lett over kalkunbrystet (la gjerne steketermometeret stå i). La det hvile i minst 20 minutter, før du skjærer det opp i jevne skiver. Kalkunkjøttet skal da ha en kjernetemperatur på ca. 69 grader.

Gi stekesjyen et oppkok, tilsett appelsinskallet (et par klyper) og la sjyen koke noe inn. Sil sjyen. Rett før servering tilsetter du crème fraîche og smaker til med salt og pepper. Jevn eventuelt sausen med litt maisenna dersom du synes den blir tynn.

Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann til de er møre. Det tar ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet og legg bønnene i iskaldt vann. Rist valnøttene lett i stekepannen og legg til side. Stek deretter aspargesbønnene raskt i litt smør.

Langtidsstekt kalkunbryst med appelsinchilisaus

Server kalkunbrystet med ovnsbakte poteter, tomater og aspargesbønner som tilbehør. Strø valnøttene over aspargesbønnene og server sausen ved siden av.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Har laget denne fra boken. Kjempegod! Fantastisk saus og saftig kalkun. Ble rolig rundt bordet når dette ble servert 🙂

 2. Er det ikke litt lite med en kjernetemperatur på 65 grader? Føler bare det er
  Litt lite? Jeg føler den bør være 70-72.

  1. HVis du ser litt lengre ned i oppskriften så vil du se at kjernetemperaturen vil stige ytterligere i løpet av hviletiden, og at den da vil være rundt 69 grader, som er den kjernetemperaturen jeg foretrekker.

  1. Denne metoden er nok ikke så egnet til hel kalkun. Jeg har selv ingen erfaring med steking i stekepose, men hører det er flere som har gode resultater med det.

  2. Jeg har stekt kalkun i stekepose flere ganger, og det blir kjempegodt og saftig! Har også da brukt steketermometer for å følge godt med på temperaturen 🙂

 3. Vil det fungere å lage denne retten med kyllingfilet for å redusere tiden. Ser herlig ut og kunne tenle meg å nyte denne retten på hektiske dager også 🙂

 4. Hei! Jeg skal ha julebord idag og tenkte å lage denne retten, men fikk bare tak i kalkunfilet. (2stk á1kg). Tror du det er samme fremgangsmåte her? Er vel omtrent samme steketid? Mvh. Caroline

 5. Hei. Takk for flott blogg. Holder på å lage langstekt kakulbryst nå. Jeg har boken din også og jeg ser at oppskriftene er ulike når det kommer til mengde kraft og appelsinjuice. Hvilken er det som blir best? Den i boken eller den på nettet?

 6. Utrolig godt! Dette ble menyen i går (1. juledag 2014). Saftig kalkun, og kjempegod saus. Deilig med kalkun etter ribbe med tilbehør på julaften.

 7. Dette ble utrolig godt. Jeg laget denne retten i tillegg til tradisjonell ribbe på julaften, for flere i min familie synes det blir litt mye fett med ribbe. Kalkunen og sausen falt veldig godt i smak hos både barn og voksne! Takk for alle gode oppskrifter og god inspirasjon på bloggen! 🙂

 8. Lagde denne for en uke siden da vi hadde venner på besøk, samt hvit sjokolademousse med skogsbærconsommè til dessert, og det ble virkelig en suksess!
  Vi fikk haugevis med skryt – men det er jo egentlig du som fortjener det 😉

  Tusen hjertelig takk for alle gode oppskrifter i år, jeg gleder meg til 2015!

 9. Dette blir helt klart hovedrett nyttårsaften i år også. Vi kan rett og slett ikke spise kalkun uten din fantastiske appelsinchilisaus, dette blir tredje året med den og da må det kunne kalles en tradisjon… Tusen takk for en fantatisk blogg (og bok), gleder meg til å teste ut enda flere oppskrifter i 2015. Godt nyttår!

   1. Takk for kjempebra oppskrift! Jeg har nettopp lagd denne til middag på nyttårsaften i dag og resultatet ble veldig bra. Godt nytt år!

 10. Hei! Jeg har kjøpt Jacobs kyllingkraft, én sånn liten boks. Vet du om den blandes ut? Eller trenger jeg 5 dl? Gleder meg til å prøve oppskriften din!

  1. Jacobs kyllingkraft er kokt noe inn og må ofte blandes ut noe. Jeg pleier ikke å gjøre det i denne retten da den jo «vannes ut» av vin og appelsinjuice, men det er jo en smaksak.:)

   1. Hei Trine. Min saus ble veldig veldig salt. Jeg hadde oppi en boks Jacobs kyllingkraft, fulgte deretter oppskriften nøye. Hva tror du gikk galt? Glad for tips, da dette skal serveres på nyttårsaften?

    1. En boks Jacobs kraft er vel 2 1/2 dl, mens det skal være 1 1/2 dl i denne oppskriften. Det er kanskje her det ligger? I tillegg er Jacobs kraft redusert slik at den ofte bør tilsettes noe vann slik at den blir noe «mildere». Anbefaler deg å smake deg frem neste gang. Lykke til!

 11. Dette måtte prøves, så nå står den i ovnen og ser helt herlig ut. Vi gleder oss til denne nyttårsmiddagen! 🙂

 12. shit ! jeg har tenkt å lage den sausen din og kalkunfilet til middag i kveld! Men jeg har ikke steketermometer! Går det ann å følge oppskriften sånn ca, når det kommer til sausen fordet? Jeg pleer å steke kyllingfilet i stekeovnen unsett, uten å bruke steketermometer

 13. Godt nytt år!
  Jeg lagde denne retten på nyttårsaften i år og den var fantastisk!! Super saftig OG sausen var himmelsk!!
  Kjernetemp på 65 ble perfekt, for den hvilte i 20 min og steg nok til 70.
  Ble helt perfekt!!! Mmmmmm

  Ja, så hadde vi sjokoladefondanten din til dessert:-) mmmmm

 14. Har kjøpt prior kalkunbryst naturell i stekepose. Bør jeg ta den ut av stekeposen og krydre slik du skriver, eller bør den stekes i posen? Går det greit å bruke gul løk i stedet for sjalottløk? og å kutte hvitvinen?

 15. Angående ildfast form – vil du typisk bruke en med lokk? Feks Le Creuset?
  Vi har fått en slik ildfast, og jeg er på jakt etter oppskrifter til bruk i denne! Har både chicken roaster ogalminnelig gryte med lokk.

 16. Hei! Kan man bruke denne oppskriften på sjyen som en marinade for kylling (sånn på hverdager tenker jeg)?

  🙂 Godt nyttår!

 17. Hei. Denne såg veldig god ut! Vi skal ha spleiselag på nyttår. Jeg skal lage saus, waldorfsalat og rødkål. Lurer derfor på om jeg klarer å lage denne sausen uten å ha kalkun? Vertinnen skal lage kalkunfilet.

 18. Tips til i kveld?
  Jeg har alle ingrediensene, men kremfløte i stedet for creme fraiche. Hva bør jeg gjøre annerledes da?

 19. Hei, ville bare si at dette var veldig godt! Anbefaler dette videre til alle andre å prøve dette. Tusen takk for deilig oppskrift! Dette var prikken over i-en ikveld!

 20. Hei! Gammelt innlegg ser jeg, men håper du har tid til å svare 🙂

  Jeg lurer på logistikken rundt denne oppskriften. Har du to stekeovner, eller putter du potetene i ovnen etter at du har tatt ut kalkunen?

  Jeg spør siden det er ulik ovntemp på poteter og kalkun. Lar du kalkunen hvile helt til potetene er ferdig?

  På forhånd tusen takk!

 21. Fantastisk god kalkun og saus. Denne matrett ble servert her hjemme i går til mamma og stefar og det ble meget godt mottatt. Så godt mottatt at oppskrift ble sendt og de skal servere dette på torsdag til gjester.
  Så dette var tipp topp tommel opp ??

  1. Så hyggelig å høre at den falt i smak! Den er også en favoritt her i huset, og står på menyen hos oss også på torsdag! 🙂

 22. Hei!
  Har en tradisjonell romjulsfest i morgen, for 27 året på rad.Tenkte jeg skulle prøve meg på kalkunbrystoppskriften din, denne gangen. Vil det passe, rent smaksmessig, å servere Waldorfsalat i tillegg? Er så mange som er glade i det. 🙂

 23. Hei! Jeg har tenkt å prøve meg på denne til nyttår i år! Men jeg har 2kg kalkun. Hvor lang tid bør jeg beregne på steking da tror du?

  Tusen takk for gode oppskrifter!

  Godt nyttår!

 24. Hei.
  Testet denne på nyttårsaften, det ble veldig vellykket og sausen var nydelig ?

  Har prøvd flere av oppskriftene dine og favoritten så langt er kyllingsuppe med eple og karri.

  Takk for masse gode tips og godt nyttår. ?

 25. Hei
  Hvordan blir det å steke kalkunbryst dagen før og varme det ferdig oppskjært? Hvordan kan jeg unngå at det blir tørt?

 26. Hei! Jeg skal lage potetene til i kveld, og lurer på om det går bra å koke dem nå, og legge på stekebrett. For så å sette dem i ovnen i ettermiddag? Bør de oppbevares kjølig med folie over hvis de er kokt litt på forhånd?

  Takk, og godt nyttår.

 27. Jeg lagde denne for to år siden og ble veldig fornøyd. I år har jeg glemt å kjøpe kyllingkraft til sausen, er det noe jeg kan bruke istedet? Kyllingbuljong og vann? Takk for svar:)

 28. Lagde denne sausen i går, ble helt fantastisk. Vi tok oppi litt mer hvitvin enn på oppskrifta, og den ble skarp og god. Skyen kokte over 1 time før servering, og creme fraichen gjorde susenFikk mye skryt.Serverte m brokkolisalat, waldorfsalat, gulrøtter, rosenkål. Takk for flott oppskrift

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.