Norsk lam er noe av det beste du kan få, og i dagens oppskrift får lammekjøttet selskap av fransk tilbehør, nemlig piperade og pistou. Det sa deg kanskje ikke så mye? Piperade er rett og slett en fransk grønnsaksrett med paprika og tomat, som gir en smakfull sjy som også fungerer som saus. Pistou er en urtesaus, som kan minne om pesto, men tilberedes uten pinjekjerner. Pistou smaker nydelig på lammekotelettene, men kan også benyttes på annet kjøtt, fisk, kylling, pasta, pizza - ja, det meste! Prøv det du også!

Ingredienser

LAMMEKOTELETTER & PISTOU

8 lammekoteletter
nøytral olje
1 ss smør
1 liten potte basilikum
1 dl extra virgin olivenolje
2 fedd hvitløk , finhakket
50 g parmesan , finrevet
salt og pepper

PIPERADE

1 rødløk , i grove biter
4 fedd hvitløk , grovt hakket
2 ss tomatpuré
1 dl hvitvin eller eplejuice
1 dl lammekraft eller oksekraft
1 rød paprika , i grove biter
1 gul paprika , i grove biter
200 g cherrytomater , delt i to
2-3 ss frisk timian eller 1-2 ts tørket timian
1/2-1 ts sukker , smak til

SLIK GJØR DU

PISTOU

Ha urter, hvitløk, parmesan og ca. 3/4 dl god olivenolje i en beholder med høye kanter og kjør det med en stavmikser til urtene og hvitløken er knust. Tilsett mer olivenolje, til du får ønsket konsistens på pistouen. Pistou er holdbar i ca. 1 uke (tildekket) i kjøleskapet.

PIPERADE

Skjær opp grønnsakene til piperaden, slik at du har alt klart før du setter i gang. Finn frem en stekepanne med høye kanter eller en gryte, og stek løken i nøytral olje (middels varme) til løken er blank og myk. La hvitløken steke med de siste to minuttene. Tilsett deretter tomatpureen og la det surre i ca. 1 minutt og tilsett deretter hvitvin, kraft, tomater, resten av grønnsakene og hakket timian. Gi det hele et oppkok og la det stå å trekke noen minutter til grønnsakene er møre og fine. Smak til med sukker, salt og pepper, og eventuelt litt mer timian.

LAMMEKOTELETTER

La gjerne kjøttet ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før du skal steke det. Tørk kjøttet med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og pepper. Ikke legg for mange koteletter i pannen av gangen, stek heller i flere omganger. Lammekotelettene stekes på middels til varm panne i 2-3 minutter på hver side. Skru ned varmen på laveste nivå, tilsett smøret og la kotelettene ettersteke et par minutter på hver side, til de er nesten gjennomstekte. Lammekoteletter kan gjerne være litt rosa inni – da blir de saftige og gode.

SERVERING

Server lammekotelettene umiddelbart sammen med piperade og gjerne med litt godt brød. Drypp litt pistou over kjøttet – og nyt, gjerne med noe godt i glasset. Ønsker du at retten skal mette litt mer kan du eventuelt servere kokte eller ovnsbakte poteter som tilbehør.

Sjekk gjerne ut de øvrige lammeoppskriftene jeg har på bloggen også, du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

Ønsker du å motta nyhetsbrev med oppskrifter, tips og inspirasjon 2-4 ganger pr. måned? Da må du melde deg på nyhetsbrevet via skjemaet helt nederst på siden. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Dette ser veldig godt ut. Du skriver (og jeg ser i andre oppskrifter) at pistou skal lages uten pinjekjerner. Men i din oppskrift bruker du jo nettopp pinjekjerner, så dette er vel ikke pistou, men pesto?

    1. Oi, her har det sneket seg inn pinjekjerner i oppskriften, isteden for parmesan. Har rettet opp nå. Takk for at du sa ifra. 🙂

  2. Hei Trine 🙂 vi prøver din oppskrift nå. Det står hermetiske tomater under fremgangsmåte men ikke under ingredienser. Hadde heldigvis en pakke i kjøleskapet.

    1. Det skal ikke være hermetiske tomater i denne retten. Det ser ut til å ha sneket seg inn «hermetiske» i beskrivelsen, men har slettet det nå.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste