Lammecarré er skikkelig festmat, og når den toppes med et sprøtt lokk av blant annet deilige urter, parmesan og et hint av sitron blir den enda bedre! Som tilbehør serverer jeg honningbakte rotgrønnsaker og beter, en smakfull potetmos med litt parmesan - og en fyldig og god rødvinsaus. Prøv den du også neste gang du har gjester på besøk eller hvis du bare vil lage noe ekstra godt!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMECARRE MED URTELOKK

800 g lammecarré
salt og pepper
1-2 ss smør til steking
1 neve persille
2 ss panko eller brødrasp
1 ss parmesan , finrevet
1/2-1 ts sitronskall , finrevet
2 ss dijonsennep
1 ts flytende honning

RØDVINSAUS

1-2 sjalottløk , finhakket
1-2 ss smør
1 ss tomatpuré
1 1/2 dl rødvin
1 laurbærblad
1 kvast frisk timian
2 1/2 dl kraft av lam, storfe eller kalv
1 ts sukker eller honning
1-2 ss balsamicoeddik , vellagret type
1 ss soyasaus
2 ss smør
salt og pepper

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

200 g sellerirot , i staver
2-3 gulrøtter , i staver
1 pastinakk , i staver
1 gulbete , i båter
1 polkabete , i båter
2-3 ss olivenolje
1-2 ss flytende honning
salt og pepper
frisk timian

POTETMOS

800 g poteter
2 ss smør
1 dl melk (ca.)
50 g parmesan , finrevet
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Lammecarre med urtelokk, rødvinsaus og ovnsbakte grønnsaker

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Skrell og skjær opp rotgrønnsakene som beskrevet. Bruk rotgrønnsaker etter smak eller hva du har tilgjengelig. Fordel grønnsakene i en stor ildfast form eller langpannen. Ringle over olivenolje og flytende honning, og krydre med flaksalt og litt frisk timian. Stekes på midterste rille i ca. 45 minutter, til grønnsakene er møre. Rør forsiktig i grønnsakene 2-3 ganger underveis. Bruk gjerne varmluft de siste minuttene for å få litt farge i kantene på grønnsakene. (Se tips avslutningsvis hvis du skal tilberede kjøtt og rotgrønnsaker i samme stekeovn.)

LAMMECARRE MED URTELOKK

Sett stekeovnen på 150 grader, over- og undervarme. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det i en varm stekepanne med smør med fettsiden ned først, og deretter på alle kanter. Legg kjøttet med fettsiden opp i en ildfast form og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stek kjøttet på midterste rille i 10 minutter.

Mens kjøttet steker kjører du persille, panko/brødrasp, parmesan og sitronskall i en liten kjøkkenmaskin med kniver/stavmikser, til du har en jevn og smulete blanding. Rør også sammen sennep og honning. Når kjøttet har stekt i ca. 10 minutter tar du det ut av ovnen, pensler oversiden med sennepsblandingen, og fordeler deretter urteblandingen oppå. Sett lammecareen tilbake i stekeovnen og la den steke videre til kjøttet har en kjernetemperatur på 54-56 grader. Det tar tilsammen ca. 30 minutter, avhengig av størrelsen på kjøttstykkene og hvor lenge du har forstekt det. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i 10-15 minutter før du skjærer det opp mellom bena. Kjøttet bør deretter serveres ganske umiddelbart.

POTETMOS

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre over svak varme et par minutter. Mos dem med en potetpresse eller potetstapper, og tilsett smør og melk til du får ønsket konsistens på potetmosen. Rør inn finrevet parmesan, og smak til med salt og pepper. Hold potetmosen varm.

RØDVINSAUS

Stek sjalottløk i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett tomatpuré og la det surre med et par minutter. Ha deretter i rødvin og la den koke nesten inn. Tilsett kraft, laurbærblad og frisk timian og la det småkoke i ca. 5 minutter. Dersom du ikke har kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Smak til med sukker/honning, balsamicoeddik, soyasaus, nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Dersom du synes at sausen er for tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.

SERVERING

Skjær lammecarreen i skiver mellom bena rett før servering, og server den sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker og potetmos, og topp det hele med den deilige rødvinssausen.

Lammecarre med urtelokk, rødvinsaus og ovnsbakte grønnsaker

TIPS

  • Dersom du ikke har to stekeovner kan du først steke rotgrønnsakene i ca. 20 minutter ved 225 grader, skru ned varmen til 150 grader og deretter steke lammekjøttet til det har ønsket kjernetemperatur (mens grønnsakene fortsatt står i ovnen). Mens kjøttet hviler skrur du opp varmen til 225 grader og steker ferdig grønnsakene til de er møre og fine.
  • Ønsker du mer inspirasjon til deilige lammeretter og tilbehør? Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Har laget denne retten i dag. Alt ble kjempegodt. God saus og potetstappen med parmesan ble en innertier. Grønnsaker med gulbete, polkabete, rødbeter og gulrøtter ble virkelig smakfullt. Fikk imidlertid ikke tak i lammecarré, men brukte lammeribbe som ble en smule seigt.
    Tok litt tid, men vi koste oss med matlagingen.
    God påske videre og takk for fin blogg

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste