I dag kan jeg friste med en kjapp og smakfull fiskerett hvor laksen har fått følge av klassiske asiatiske smaker, sprø grønnsaker og risnudler. En deilig hverdagsrett som raskt kan bli en favoritt!
Ingredienser
PANNESTEKT LAKS & NUDLER
600-700 g | laksefilet eller ørret, i porsjonsstykker |
salt og pepper | |
nøytral olje til steking | |
4 porsjoner | risnudler |
sesamfrø | |
1/2 | lime , i båter |
SOYASAUS
3/4 dl | ketjap manis |
1/2 - 1 | rød chili , finhakket |
2 ts | finrevet ingefær |
1 fedd | hvitløk , finhakket |
1-2 ts | sesamolje |
1/2 | lime , saften |
PAK SOI-SALAT
1 - 2 | pak soi , i grove biter |
1 | rødløk , i tynne båter |
1 | rød paprika , i tynne strimler |
2 | gulrøtter , i tynne strimler |
1 | eple , i tynne staver |
frisk koriander |
SLIK GJØR DU
Rør sammen ingrediensene til soyasausen, og smak til med lime slik at du får en fin balanse mellom smakene. Har du ikke ketjap manis kan du benytte soyasaus som du smaker til med flytende honning. Chili kan eventuelt erstattes med sriracha.
Skjær laksen i jevnstore porsjonsstykker. Stek fisken i nøytral olje i 2-3 minutter på den ene siden på middels varme, til fisken har en fin stekeskorpe. Snu fiskestykkene og la dem steke nesten ferdig på den andre siden også. Fordel deretter ca. halvparten av soyasausen og sesamfrøene over fiskestykkene. Pass på at du ikke steker fisken for lenge, den skal heller være litt rå inni enn for mye stekt. La fisken hvile et par minutter før den serveres. (Laksen kan også bakes i ovnen, se denne oppskriften for fremgangsmåte.)
Skjær opp grønnsakene som angitt og wok dem raskt i en stekepanne eller lignende, i litt nøytral olje. Grønnsakene er ferdige når de er nesten møre og fortsatt har litt ”spenst” igjen. Pak soi kan eventuelt erstattes med spinat eller kinakål. Rett før servering tilsetter du grovt hakket frisk koriander.
Kok nudlene etter anvisningen på saken. Nudlene kan eventuelt erstattes med ris.
Server laksen sammen med de wokede grønnsakene og nudlene. Ha resten av soyasausen over den ferdige retten, eller server den ved siden av slik at man kan forsyne seg etter smak og behag.
VELBEKOMME!
Er det virkelig meningen at man skal bruke så mange dl ketjap manis?
Det skal brukes 3/4 dl (0,75 dl) ketjap manis i denne oppskriften, men dersom du synes det er for mye kan du selvsagt bruke mindre. Smak deg frem til du finner en fin balanse mellom de ulike smakene. Lykke til!
Er det elementært for smakene i retten å ha sesamfør og koriander?
Neida, du kan gjerne droppe sesamfrø og koriander. Blir godt likevel. Lykke til! 🙂