Du har kanskje i likhet med meg nytt en varm og solrik sommer? Det har også årets norske blomkål, noe som har resultert i at nesten hele blomkålavlingen er høsteklar samtidig. Norske bønder sitter derfor inne med store lagre med fersk og knasende sprø blomkål som må nytes i løpet av noen korte uker. Her har du og jeg et ansvar - vi må sette blomkål på menyen, slik at vi sammen kan være med å bidra til å redusere matsvinnet og ikke minst å støtte den norske bonden!

I denne oppskriften kan jeg derfor friste med blomkålrisotto, som rett og slett er risotto som er tilsatt finrevet blomkål. Som tilbehør serverer jeg deilig kylling og ovnsbakte tomater - og ikke minst en deilig tomat- og kyllingsjy som rett og slett er en blanding av sjyen av de ovnsbakte tomatene og stekesjyen fra kyllingen. Enkelt og veldig, veldig godt!

Ingredienser

KYLLING & BAKTE TOMATER

4 kyllingfileter (gjerne med skinn)
nøytral olje
4-8 tomater
1/2-1 dl extra virgin olivenolje
1-2 klyper sukker
salt
pepper
frisk timian eller basilikum, grovt hakket

BLOMKÅLRISOTTO

1 blomkål
2 sjalottløk , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
2 1/2 dl risottoris
1 dl hvitvin eller eplejuice
8 dl kyllingkraft eller utblandet fond/buljong (ca.)
1 ss smør
50 g parmesan , finrevet
2 ss pinjekjerner , ristet

SLIK GJØR DU

KYLLING MED BAKTE TOMATER OG BLOMKÅLRISOTTO

BAKTE TOMATER

Skjær et lite kryss i tomatene og legg dem i en liten ildfast form, som akkurat rommer tomatene. Drypp over 1/2-1 dl olivenolje og strø over litt salt, sukker og friske krydderurter. Bakes i ovnen ved 150 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter (vil være avhengig av størrelsen), til tomatene er møre. Ta vare på tomatoljen.

BLOMKÅLRISOTTO

Fres sjalottløken i litt nøytral olje i en vid gryte, til løken er blank og myk. La hvitløken surre med det siste minuttet. Tilsett risen og la den surre med til riskornene er blanke. Tilsett hvitvinen og la det småloke til vinen er kokt nesten inn. Spe på med ca. 2 dl kraft og la den koke nesten inn. Rør av og til. Tilsett resten av kraften i flere omganger, og rør godt underveis. Væsken skal koke nesten inn mellom hver speing.

Fjern de grønne bladene på blomkålen og skjær den opp i 4 båter. Riv blomkålen (også stilken) på den groveste delen av rivjernet. Sett gjerne bollen oppå et stort fat, slik at det ikke blir så mye «blomkålris» å rydde opp etterpå.

Når risottorisen er nesten al dente, dvs. at det skal være litt tyggemotstand i den (etter ca. 20 minutter koketid), tilsettes den revne blomkålen. Rør forsiktig og la det koke i ca. ytterligere 5 minutter. Ha eventuelt i litt mer kraft om nødvendig. Tilsett deretter revet parmesan og smør, og smak til med salt og pepper. Risottoen bør serveres realtivt nylaget.

KYLLINGEN

Parallellt med risottoen lager du kyllingen. Krydre kyllingfiletene med salt og pepper, og stek dem i middels varm stekepanne på begge sider i ca. 2 minutter, til kyllingen er gyllen og fin på begge sider. Legg kyllingen over på et lite ildfast fat og la kyllingen steke ferdig i stekeovnen sammen med tomatene. Dersom stekepannen din tåler å stå i stekeovnen kan du steke ferdig kyllingen i den (hvis du får plass). Stek kyllingen til den har en kjernetemperatur på 67 grader. Det tar ca. 15 minutter, men vil være avhengig av størrelsen på kyllingfiletene og hvor lenge du har brunet filetene i stekepannen. La kyllingen hvile i ca. 10 minutter før servering. Ta vare på stekesjyen fra stekepannen og den ildfaste formen.

TOMAT- OG KYLLINGSJY

Ha oljeblandingen fra tomatene og stekesjyen fra kyllingen (sil det gjerne først) i en liten kjele og varm det opp til kokepunktet. Smak til med salt, pepper eller sukker, om nødvendig.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne, til de har fått litt farge.

SERVERING

Del opp kyllingen i skiver og server den sammen med blomkålrisotto og bakte tomater. Drypp litt av tomat- og kyllingsjyen over kyllingen og dryss over ristede pinjekjerner og friske krydderurter. Nytes umiddelbart.

KYLLING MED BAKTE TOMATER OG BLOMKÅLRISOTTO

Alle blomkåloppskriftene mine finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste