Kombinasjonen potet og purreløk er nydelig, og gjør her stor suksess i en smakfull og kremet potetsuppe. Dette er en "festvariant" hvor grønnsakene bakes i ovnen - noe som konsentrerer smakene og gir en fyldigere og mer smaksrik suppe. Suppen toppes med sprøstekt coppaskinke som både tilfører smak og tekstur mot den silkemyke suppen. Gressløkolje, chiliflak og gressløk bidrar også til å tilføre suppen fine farger og deilig smak.vSuppen kan nytes både som hovedrett sammen med godt hjemmebakt brød, eller som forrett.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

POTETSUPPE

100 g coppaskinke eller annen god spekeskinke
700 g poteter
1 purre , delt i 2 cm biter
2 sjalottløk , delt i to
4 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 1/2 dl hvitvin (kan sløyfes)
8-9 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
2 dl kremfløte eller creme fraiche
2 ts dijonsennep
1/2 sitron , saften
chiliflak
salt og pepper
gressløk , finhakket

GRESSLØKOLJE

1 dl gressløk , grovt hakket
4 ss olivenolje
1 -2 ts sitronsaft
1 klype salt

SLIK GJØR DU

2020-10 Kremet potetsuppe med coppaskinke og gressløkoljeSett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Fordel coppaskinken på et bakepapirkledd bakebrett og stek dem midt i ovnen i ca. 8 minutter, til de skifter farge og er blitt sprø. Følg med mot slutten av steketiden.

Skrell potetene og del dem i jevnstore biter. Fjern det ytterste laget av purren og skyll godt, slik at du får fjernet alle rester av sand og jord. Del purren i ca. 2 cm biter. Fjern skallet på sjalottløken og del den i to. Fjern skallet på hvitløksfeddene. Fordel grønnsakene på et bakepapirkledd stekebrett og drypp litt olivenolje over. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme, på midterste rille) i ca. 30 minutter, til potetene er nesten møre og har tatt litt farge. Pass på at løk og hvitløk ikke blir brent. Rør i grønnsakene 3-4 ganger underveis. Hell de ovnsbakte grønnsakene over i en gryte og tilsett hvitvinen. La det koke nesten inn, tilsett deretter kyllingkraft (eller utblandet kyllingfond/-buljong) og la det koke i ca. ytterligere 10 minutter, til grønnsakene er møre og fine. Kjør grønnsakene med en stavmikser eller blender, til du har en jevn suppe. Tilsett kremfløte og gi suppen et raskt oppkok. Tilsett eventuelt litt mer kyllingkraft dersom du synes at suppen er litt «tykk». Smak til med sennep, sitronsaft, salt og pepper.

Mens grønnsakene koser seg i stekeovnen lager du gressløkoljen. Ha gressløk, olivenolje og 1 ts sitronsaft i en liten kjøkkenmaskin med kniver (eller bruk stavmikser), og kjør det til du har en jevn blanding. Smak til med salt og eventuelt litt mer sitronsaft.

Server suppen rykende varm, toppet med gressløkolje, litt finhakket frisk gressløk og sprøstekt coppaskinke. Et lite dryss med chiliflak smaker også godt på denne suppen. Serveres med nybakt brød, for eksempel eltefritt brytebrød.

2020-10 Kremet potetsuppe med coppaskinke og gressløkolje

TIPS

  • For en kjappere variant steker du purreløk, sjalottløk og hvitløk raskt i gryta før poteter og kraft tilsettes. Kok til potetene er møre og følg ellers anvisningene som angitt. I «hverdagsvarianten» kan du også droppe hvitvinen og erstatte fløten med matfløte eller melk.
  • Denne oppskriften gir ca. 4 porsjoner som hovedrett og 7-8 porsjoner som forrett.
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Trine, es sind tolle Rezepte, Habe oft Schwierigkeiten mit der Übersetzung.
    Meine Schwester in Oslo hat mir den Tipp gegeben, mich bei Dir registrieren zu lassen.
    Ich finde es sehr gut, weil viele Rezepte dabei sind, die nicht so extrem viele Zutaten brauchen und leicht nach zu kochen sind. bin begeistert.
    Aber eine Frage: Gibt es die Kochbücher auch in deutscher Version??
    LIebe Grüße Gertrud

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂 Kokebøkene mine er dessverre ikke oversatt til tysk, de finnes kun på norsk.

  2. Hei, skal prøve ut denne oppskriften imorgen! Har ikke mye erfaring med hvitvin i mat, så da lurer jeg på om du har en hvitvin som du ville anbefalt å bruke i denne retten?

    1. Jeg tar det jeg har, ofte riesling da det ofte er det vi ofte har på lur. Jeg pleier å fryse ned vinrester i isbitformer når vi har en liten slant til overs, og bruker disse i sauser og mat ved behov.

      Spør på polet dersom du skal kjøpe vin til maten, for her trenger du ikke å velge den dyreste sorten.

  3. Hei Trine,
    Jeg har laget denne oppskriften i dag og den var jammen god, men selv om jeg fulgte den til punkt og prikke ble suppen en god del grønnere enn den du har avbildet her. Har du bare brukt den hvite delen av purren eller er det muligens noe annet jeg ikke har forstått? God ble den uansett, men jeg satt å stusset på akkurat dette.
    Tusen takk:)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste