I dag vil jeg dele en av mine favoritt-forretter som jeg ofte lager når jeg inviterer til middag, nemlig konfitert laks med deilig tilbehør. Retten består av mange elementer, men alle er kjappe å tilberede og kan forberedes på forhånd - og "monteres" raskt sammen rett før servering. Her er det mange gode smaker hver for seg, og ikke minst sammen. Laksen får her selskap av syltet fennikel, pepperrotkrem, syrlig eple, dillolje og supersprøtt rugbrød.

For å toppe måltidet har vinkelner Sara Døscher funnet frem to franske hvitviner som matcher disse smakene perfekt, en "budsjettvin" og en dyrere en dersom du vil sette gullkant på retten.

Dette er en forrett du kan servere enten dere er få eller mange til bords. En ypperlig rett å servere nå i påsken, for vi må jo kose oss i kohorten vår også selv om vi ikke kan samle mange rundt bordet.

Ingredienser

KONFITERT LAKS

350 g laksefilet eller ørretfilet
2 dl vann + 50 g salt
3-4 dl nøytral olje
1/2 rød chili , i skiver
1 ss fennikelfrø , grovt støtt i morter
1/2 ts salt
1/4 ts pepper

SYLTET FENNIKEL

1 fennikel , i tynne skiver
3 ss eddik (7%)
3 ss vann
3 ss sukker
1-2 klyper salt

DILLOLJE

15 g babyspinat
10 g dill (eller gressløk)
1 1/2 dl soyaolje
1 ts sitronsaft eller mer
salt
pepper

PEPPERROTKREM & TILBEHØR

200 g seterrømme eller creme fraiche
2-3 ss pepperrot , revet
1/2 sitron , finrevet skall
1 grønt eple , i terninger
6-12 skiver rugbrød (tynne skiver)
frisk dill

SLIK GJØR DU

KONFITERT LAKS MED SYLTET FENNIKEL, PEPPERROTKREM, EPLE OG DILLOLJE 2

KONFITERT LAKS

Sett stekeovnen på 65 grader, over- og undervarme. Bruk den fineste delen av laksefileten og del den eventuelt i to på langs. Ha ca. 2 dl vann og 50 gram salt i en liten bolle og legg laksen forsiktig oppi. La den ligge i laken i ca. 10 minutter. Dette vil gjøre laksen litt «fastere i fisken». Tørk deretter av fisken med litt kjøkkenpapir og legg den i en liten ildfast form som akkurat rommer fisken. Ha ca. 3 dl nøytral olje i en kjele, varm opp til 50-60 grader og ha i chili og fennikelfrø. Hell oljen forsiktig i formen og fyll eventuelt på med mer olje til det akkurat dekker fisken. Sett deretter formen inn i ovnen (midt i ovnen). Fisken er ferdig når den så vidt «flaker seg» når du trykker lett på den, etter 20-30 minutter. Legg deretter hver av fiskebitene på litt plastfolie og rull den forsiktig sammen til en sylinder. Stram endene godt og la fisken bli helt avkjølt før du legger den i kjøleskapet. La den hvile i kjøleskapet minst en time. Laksen kan gjerne forberedes dagen før den skal serveres. (Laksen kan gjerne byttes ut med ørretfilet.)

Syltet fennikel

Skjær fennikelen i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin hvis du har. Rør sammen vann, sukker, eddik og salt, til sukkeret løser seg opp, og hell blandingen over fennikelskivene. La det stå kjølig en times tid, men gjerne over natten.

RUGBRØDCHIPS

Skjær rugbrødet i tynne, tynne skiver. Legg gjerne brødet i fryseren en halvtimes tid før du skal skjære skivene, da blir de lettere å få tynne. Finn frem to stekebrett. Legg på et ark med bakepapir på det ene stekebrettet, fordel de tynne rugbrødskivene over og ha deretter et nytt ark med bakepapir oppå brødet. Legg det andre stekebrettet over, legg på et lodd eller lignende. Stekes ved 200 grader, på midterste rille, i ca. 15 minutter – til brødet er sprøstekt. Snu skivene et par ganger i løpet av steketiden, og følg med mot slutten slik at det ikke blir brent. Steketiden vil variere etter hvor tynne skiver du benytter. Rugbrødchips kan gjøres klar flere dager i forveien.

DILLOLJE

Ha spinat, dill og soyaolje i en smal beholder og kjør det til en jevn blanding med stavmikser eller lignende. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Sil oljen i en finmasket sil eller lignende. Dilloljen er holdbar og kan lages flere dager før den skal benyttes.

PEPPERROtKREM

Visp rømmen til en myk krem i en kjøkkenmaskin med visper. Vend forsiktig inn finrevet pepperrot, sitronskall, salt og pepper. Smak deg frem til en fin balanse mellom de ulike smakene. Ha gjerne pepperrotkremen i en sprøytepose og sett den i kjøleskapet frem til den skal benyttes. Pepperrotkremen kan tilberedes et par timer før den skal serveres.

SERVERING

Rett før servering skjærer du eplet i små terninger. Skjær laksen i 6 jevnstore biter. Anrett de ulike elementene på 6 tallerkener, for eksempel slik: ha en spiseskje pepperrotkrem på tallerkenen og fordel eplebitene oppå. Legg laksen oppå pepperrotkremen og topp det hele med syltet fennikel. Drypp dilloljen over og pynt med frisk dill. Server retten umiddelbart, med rugbrødchipsen som tilbehør.

KONFITERT LAKS MED SYLTET FENNIKEL, PEPPERROTKREM, EPLE OG DILLOLJE 2VINTIPS

 • Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Alsace, Frankrike)
  Pris: kr 157,90 (Varenummer: 712301)
  Jeg syns pinot gris er svært undervurdert, få vet at denne druen er en vinskatt! Her er et strålende eksempel på en ypperlig matvin. Spennende hvitvin med tydelig krydderpreg som møter pikant pepperrot og anissmak fra fennikel. Vinen har nok fedme og friskhet til å matche fet laks. Prikken over i`en her er vinens smak av grønne urter, som speiles så fint av Trines deilige dillolje. 
 • Zind Humbrecht Riesling Brand Grand Cru (Alsace, Frankrike)
  Pris: kr 389,90 (Varenummer: 8278501)
  Vil du sette gullkant på middagen? Da velger du denne. Dette er ikke bare en vin, men en opplevelse. Produsenten Zind Humbrecht er verdenskjent for sine rike, konsentrerte, gyllengule hvitviner på riesling-druen. Denne vil løfte laksen til nye høyder og jeg tør nesten vedde på at dette er en vin du vil vende tilbake til ved de spesielle anledningene. Intens smak av modne, gule epler og fersken, honning og sitron. 
 • Vintipsene et gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring i bransjen. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne smakte helt nydelig, og mannen som ikke er så begeistret for laks sa det var den beste lakseretten han hadde smakt! Med ett gullkantet vintips til så var dette en høydare

 2. Hei Trine, denne har jeg så lyst å prøve til nyttårsaften! Vi blir få, og da kan man jo ta seg ekstra tid. Men jeg lurer på: Når du skriver «Legg deretter hver av fiskebitene på litt plastfolie og rull den forsiktig sammen til en sylinder» er det da de to fiskebitene som er blitt fordi man har delt fileten på langs? Og sylinder, det betyr at man skal rulle filene på langs også? Håper du har tid til å svare før nyttår!
  Veldig fint at du bruker pepperot, et veldig godt krydder som ikke er så lett å bruke. Danskene er flinkere enn oss her.
  Riktig godt nyttår, Trine!

  1. Ja, hvis du deler fileten i to, så har du to fiskebiter. Disse skal så rulles i plastfolie for avkjøling og for at de skal holde formen. Ta en titt på bildene, kanskje de kan være til hjelp? Hvis du velger å ikke dele fileten, har du selvsagt bare en fiskebit. Lykke til!

 3. Denne tenker jeg å servere i morgen, har nå laget dillolje 2 ganger, men det smaker bare gress, ingen antydning til dillsmak. Den første laget jeg i går (med dill fra en hel potte) og tenkte smakene ville sette seg over natten, men smaker lite lite i dag. Nå har jeg laget med dill fra pose, men det gjorde ingen forskjell. Har du noen tips? Tror jeg kjører på med litt timian også, tror det kan gå greit.
  Ellers liker jeg veldig godt oppskriftene dine og alt er godt forklart, fint når du skriver hvor lang tid i forveien det kan lages!
  Mv Ingrid

  1. Jeg bruker en smaksnøytral olje, vanligvis solsikkeolje eller soyaolje, eller en blanding mellom olivenolje og rapsolje.

 4. Serverte denne som forrett på nyttårsaften, ble utrolig godt tatt imot. Skal garantert lages igjen

 5. Hei! Er det dansk rugbrød som skal brukes eller fungerer det med en annen type rugbrød? Jeg kjøpte feil, en mye lysere type.

  1. Det blir nok best med dansk rugbrød, men det fungerer med annet brød også. Utfordringen kan være å skjære brødet tynt og jevnt uten at det går istykker. Legg brødet litt i fryseren, da er det lettere å skjære. Lykke til!

 6. Hei! 🙂 Jeg har ikke klart å finne fennikelfrø i noen butikker. Har du tips til noe man kan bruke isteden?

 7. Fantastisk god rett! Testet den ut nå i romjula, og den blir servert på nyttårsaften. Kjøpte den billige vinen, og den satt som et skudd

 8. Hei!
  Jeg tenker å prøve denne som forrett men vi blir 10-12 stk. Er det bare å doble alt? Tenker da i sær på forberedelsen av fisken og oljen.

  1. Ja, du kan stort sett doble det meste, men det er mulig du ikke må doble oljemengden. Tror jeg ville ha startet med 50% økning der og eventuelt fylt på med mer olje om det likevel ikke dekker fisken. Da er det nok uansett ikke nødvendig å tilsette mer chili mm (enn 50% ekstra) om du må tilsette mer olje. Du må også øke mengden vann + salt noe, men trolig ikke doble. Du trenger ikke mer vann enn at det akkurat dekker fisken. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste