Har du klementiner (eller appelsiner) til overs? Lag marmelade! Nydelig på scones, croissanter, ristet brød eller til modne oster - og er også en populær spiselig gave.

Ingredienser

1000 g klementiner eller appelsiner (helst økologiske) med tynt skall
5 dl vann
500-900 g sukker
1 sitron , saften
1 vaniljestang

SLIK GJØR DU

Marmeladen lages av fruktkjøttet og litt av skallet. Jo mer skall du benytter, jo «bitrere» blir marmeladen. Skrell ca. halvparten av klementinene (jeg skrelte ca. 600 g) og skjær fruktkjøttet opp i biter. Kast skallet. Vask resten av klementinene godt i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Del klementinene i to og skjær i tynne skiver som du deretter deler i 2-3 biter.

Ha klementiner (med og uten skall), vann, sukker (se tips) og sitronsaft i en kjele og gi det et forsiktig oppkok. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i kjelen sammen med resten av vaniljestangen. La marmeladen koke under lokk i ca. 30 minutter. Rør av og til. Smak eventuelt til med litt mer sukker dersom du synes det er nødvendig. Ta av lokket og la det koke til noe av væsken har fordampet og marmeladen har tyknet noe. Marmeladen kan gjerne være litt rennende da den vil tykne noe når den er avkjølt. Hvis marmeladen ikke tykner kan du tilsette litt mer sukker og/eller koke den lengre (uten lokk).

Mens marmeladen koker kan du gjøre klar glassene, les mer her.

Fjern vaniljestangen (og eventuelle steiner) og hell den varme marmeladen på rene, gjerne små glass og sett umiddelbart på lokk. Avkjøles og oppbevares mørkt og kjølig.

Klementinmarmelade er for eksempel nydelig til scones, croissanter, ristet brød og som tilbehør til modne oster.

Klementinmarmelade

TIPS

  • Et relativt høyt sukkerinnhold gjør at marmeladen blir tykt. Det går imidlertid fint å redusere sukkermengden helt ned til ca. halve vekten av klementinene, men da bør du muligens koke det litt lengre uten lokk.
  • For en mer krydret variant (gjerne til jul) kan du tilsette 1 kanelstang og/eller 1 stjerneanis og la det koke med marmeladen. Smak deg frem og ta ut krydderet når du synes det har satt nok smak på marmeladen.
  • Marmeladen er holdbar i 2-3 måneder, forutsatt at den er lagret på helt rene glass og oppbevares mørkt og kjølig. Åpnet glass bør spises innen en uke.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nydelig marmelade Et kuppmakere få brukt opp rester av appelsiner og klementiner. Fort gjort å kjøpe inn for mye til jul takk for gode og inspirerende oppskrifter. Mvh Anita

    1. Ja, det stemmer. Hvis den er rennende må du la den koke lengre uten lokk slik at noe av væsken fordamper. Vær også obs på at den tykner noe når den er kald.

  2. Det ble bare saft med 5 dl vann. Denne oppskriften funket ikke i det hele tatt for min del, helte til og med av mye av vannet men det var fortsatt bare saft.

  3. Laget av to kilo klementiner da de var billige før jul. Brukte vaniljesukker i stedet for vaniljestang. Ut fra erfaring fra rabarbrasyltetøy tilsatte jeg en pose syltepulver. Lot den også koke en god stund ekstra Smaken ble aldeles nydelig, men selv med syltepulver og lenger koketid ble den litt for tyntflytende. Hvis man reduserer vannmengden blir den kanskje i sterkeste laget smaksmessig? Du må forske på dette, Trine.

  4. Denne ble skikkelig bitter! Selv etter ekstra mye sukker var det umulig å redde den, og 3kg klementiner gikk i søpla. Selv etter at jeg tok kun 1/3 mengde med klementiner med skall sammenlignet med oppskriften! Om en ikke liker bitter marmelade ville jeg kutta helt ut klementiner med skall i..

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste