Her går det hurra-meg-rundt for tiden, for nå er det bare fem dager til jeg har deadline på innhold og bilder til min tredje kokebok, "Trine inviterer". Det er godt å se slutten på "produksjonsfasen", men det er også starten med designfasen hvor jeg også aktivt skal være med - og som vil vare til boken sendes til trykkeriet i begynnelsen av juli. Og sånn går no dagan...

Som dere skjønner har jeg jobbet masse på kjøkkenet den siste tiden selv om det har vært relativt stille her på bloggen. Jeg tenkte derfor at jeg skulle gi dere en liten smakebit fra den nye kokeboken, nemlig oppskrift på Key lime pie. Key lime pie er en syrlig og smakfull pai med opphav i Florida. I originaloppskriften benyttes det key lime, men siden det ikke er å oppdrive her benyttes lime istedet. Godt blir det uansett! Du kan lage en stor pai eller flere små, det er opp til deg. 

Annonse

Ingredienser

KJEKSBUNN

300 g digestivekjeks eller annen havrekjeks
150 g smør , smeltet
2 ss brunt sukker

LIMEFYLL

4 lime
4 eggeplommer
1 boks søt kondensmelk (400 g)

DEKOR

3 dl kremfløte
1/2 ts sukker
1/2 vaniljestang
1 lime

SLIK GJØR DU

Denne paien kan du enten lage i en rund springform/paiform (20-22 cm i diameter) eller 8 porsjonsformer (7-8 cm i diameter).

Kle springformen med bakepapir i bunnen og en remse rundt kanten, eller smør pai-/porsjonsformene med litt nøytral olje eller smeltet smør. Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.

Ha kjeks og sukker i en kjøkkenmaskin med kniver og kjør til en jevn masse. Tilsett smeltet smør og rør godt sammen. Fordel deigen i formen(e) (ca. 4 cm oppover kanten dersom du benytter springform). Det er viktig at du fordeler den jevnt utover og trykker den godt inntil formen(e). Stekes på midterste rille i 10-12 minutter hvis du benytter pai-/springform, eller 8-10 minutter dersom du benytter porsjonsformer. Bunnen(e) skal nå ha tatt litt farge, men skal ikke være helt faste enda. La bunnen(e) avkjøles på rist mens du lager fyllet.

Vask 2 lime i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet (kun det grønne) fint med et zesterjern eller lignende, og legg til side. Del limen i to og press ut saften, og gjør det samme med de to resterende limene. Du skal nå ha ca. 1 ½ dl limesaft.

Ha eggeplommene i en bolle og pisk godt sammen. Tilsett kondensert melk og rør til alt er godt blandet. Ha deretter i limesaft og skall og rør sammen. La blandingen stå å trekke i ca. 10 minutter og sil den deretter (kan utelates). Ha blandingen i paiskallet/paiskallene og stek på midterste rille (fortsatt 175 grader) i 15-20 minutter (pai-/springform) eller 10-12 minutter (porsjonsformer). Paien er ferdig når den har en fast hinne oppå, men fortsatt er bløt inni. Avkjøl paien helt på rist, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 2 timer før servering.

Rett før servering pisker du kremfløte, sukker og frøene fra vaniljestangen til en myk krem som du fordeler oppå paien(e). Dekorer med revet limeskall eller tynne limeskiver, og server paien umiddelbart.

TIPS

 • I denne paien må du benytte søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks (i velassorterte dagligvarebutikker, som regel plassert ved andre bakevarer). Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens.
 • Paien kan gjerne lages dagen før den skal serveres, men bør da oppbevares tildekket i kjøleskapet. Den er holdbar i kjøleskapet 3-4 dager.
 • Med eggehvitene du får til overs kan du for eksempel lage marengslokk til paien, eventuelt pikekyss, pavlova/minipavlova.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Denne har jeg venta på!! Spist den mye i USA!! Hvor får man tak i søt kondensmelk? Hva er det?
  Hilsen Kristin

 2. Lager man paien helt ferdig og så tar på marengslokk og setter den tilbake i ovnen?
  Resten blir ikke svidd da?

 3. Jeg har nettopp laget denne, beste paien ever <3 Så frisk og syrlig godt med kontrasten av krem. Denne skal lages flere ganger. Jeg valgte å lage den i porsjon:)

 4. Hvilken type kondensert melk brukes? På min Menybutikk fins kun usøtet Viking kondensert melk. Jacobs har en annen type (tror den var utenlandsk fra Nestlé). Var veldig dyr og virket karamellisert.

 5. Hei, denne har jeg laget en gang og den er fantastisk god! Skal nå lage den for å ta med på jobb, og både krem og marengs blir veldig upraktisk. Har du en ide til en alternativ topping/tilbehør? Vaniljekrem??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.