Kjempegod karamellfudge lager du enkelt selv. Deilige søte munnfuller til julehøytiden og en kjempefin og populær spiselig gave.
Men, for at du skal være advart først som sist: de er vanedannende og blir borte i en fei! Så vet du det.
Ingredienser
3 dl | kremfløte |
250 g | hvitt sukker |
75 g | lys sirup |
50 g | smør |
100 g | hvit sjokolade , hakket |
1/2 ts | vaniljepulver eller 1 vaniljestang (frøene) |
1/2 ts | flaksalt (kan sløyfes) + litt til dekor |
form ca. 15 x 15 cm | |
sukkertermometer eller lignende termometer |
SLIK GJØR DU
Finn frem en form som er ca. 15 x 15 cm (eller tilsvarende) og kle den med bakepapir. Til denne oppskriften trenger du også et sukkertermometer eller lignende.
Ha fløte, sukker, sirup og smør i en tykkbunnet kjele og la det koke opp. La det koke på litt over middels varme til massen har en temperatur på 116/117 grader. Rør av og til slik at det ikke brenner seg fast i bunnen av kjelen.
Ta kjelen av varmen og tilsett hakket hvit sjokolade, vaniljepulver og flaksalt. Rør til sjokoladen har smeltet og du har en jevn masse. Hell blandingen over i formen og dryss over litt flaksalt. La det avkjøles i romtemperatur en halvtimes tid og deretter i kjøleskapet til fudgen har satt seg. Skjær den opp i jevnstore biter.
Oppbevar karamellfudgen i tett boks. Oppbevares kjølig og er holdbar i flere uker, sies det…
Ta gjerne en titt på denne videoen på Instagram dersom du lurer på hvordan jeg lager fudge.
LYKKE TIL!
Tusen takk for alle gode oppskrifter! Eg bruker dei gjennom heile året og har til gode å lage noko av det som me ikkje har likt. Eg er svært glad i å bla i bøkene og koser meg med fine bilder! Nytter meg også av nettet innimellom. Signa god jul og godt nytt år til deg! Helsing Liv Olen
Kan man bruke ordinær dronningsjokoladei denne oppskriften (ikke hvit)?
Jeg har ikke testet med dronningsjokolade, men en mørkere sjokolade, og personlig foretrekker jeg å bruke hvit sjokolade.
Denne karamellfudgen var farlig god. Smeltet på tunga. Blir mange som skal få denne til jul. Takk for super oppskrift.
Fulgte oppskriften og brukte termometer til 117grader, men de er ikke stivnet enda. Har stått i kjøleskapet en time nå. Hvor lang tid ca bruker de på å stivne?
For de som ikke har sukkertermometer, hvor lenge skal fidgen koke ca?
Det er vanskelig å si. Her er riktig temperatur helt avgjørende, og dersom du ikke har sukkertermometer vil jeg nok anbefale deg å lage noe annet isteden, for eksempel karameller: https://trinesmatblogg.no/recipe/flotekarameller/
Hvordan få farge på de når jeg bruker vaniljesukker og ikke vaniljefrø fra stangen?
Nydelige men eg bruker vanlig melkesjokolade og d blir super godt og eg har laga d til venner og familie:-) tusen takk;-)
Hei Trine. Vet du hva sirup er i Frankrike? Jeg bor i Frankrike og har ikke funnet ut hva som tilsvarer lys og mørk sirup. Hadde satt veldig pris på om du visste dette. Hilsen Eli.
Dette har jeg dessverre ikke kunnskap om, men har sjekket med noen som har bodd i Frankrike. Har fått opplyst at «melasse er den formen for sirup de benytter i Frankrike, mélasse. Mulig at også agavesirup kanskje kan benyttes (Sirop d`agave)?» Håper dette er til hjelp. Hører gjerne fra deg dersom du tester oppskriften. Lykke til!