Det må bare bli godt med rykende fersk gjærbakst med karamelliserte epler og kanel i svingene! Prøv dem du også!

Ingredienser

GJÆRDEIG

900 g hvetemel
5 dl melk , fra kjøleskapet
1 egg
150 g sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger

KARAMELLISERTE EPLER + DEKOR

5 epler , i små terninger
50 g smør
50 g brun farin eller vanlig sukker
2-3 ss brun farin eller vanlig sukker
2 ss kanel
melis til dekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og elt i ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her (eller under «tips» øverst i innlegget).

Mens deigen står og hever kan du gjøre klar eplene. Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og skjær dem opp i jevnstore terninger. Smelt smøret i en panne med høye kanter og tilsett eplebitene. La de surre et par minutter og tilsett deretter 50 gram sukker. Jeg bruker brun farin (den fuktige typen) i denne oppskriften da den tilfører en deilig aroma i eplefyllet. La det surre et par minutter, til sukkeret er oppløst. Pass på at du ikke koker i stykker eplebitene. Avkjøles.

Kanelboller med karamelliserte epler

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 75 x 35 cm. Fordel det avkjølte eplefyllet jevnt utover leiven. Rør sammen resten av sukkeret og kanel og strø over leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 24 jevnstore emner, ca. 3 cm brede.

Kanelboller med karamelliserte epler

Legg kanelbollene på et bakepapirkledd bakebrett (eller bruk bakebrett med slippbelegg), og la dem etterheve under plast eller et klede i ca. 45 minutter.

Kanelboller med karamelliserte epler

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i 12-14 minutter, til de har en gyllen overflate og er lett brune under. Steketiden varierer fra ovn til ovn, så det kan være lurt å følge med de siste minuttene. La bakverket stå på stekebrettet et par minutter og legg deretter bollene på en rist for videre avkjøling.

Nyt kanelbollene lune – og gjerne med et lite dryss med siktet melis eller melisglasur (se tips under).

Kanelboller med karamelliserte epler

TIPS

 • Du kan gjerne pensle bollene med 1 sammenvispet egg og strø litt perlesukker over.
 • Dersom du ønsker å dekorere kanelbollene med melisglasur kan du røre sammen ca. 200 gram melis med litt sitron- eller limesaft, til du får en jevn og passe tykk glasur.
 • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. Du må da tilsette noe mer melk i deigen for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
 • Hvis du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La bollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!
 • Grunnoppskriften på søt gjærdeig kan varieres og smaksettes på ulike måter, ta gjerne en titt her hvor du finner alle bolleoppskriftene på bloggen samlet.

Kanelboller med karamelliserte epler

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Egget skal i deigen. Du kan også pensle bollene med et sammenvispet egg før du steker dem, men jeg har valgt å ikke gjøre det her da jeg drysser et lag melis over bollene før servering.

 1. Hei Trine,
  Blir det ikke feil med melk fra kjøleskapet, når du sier hevetid på 1,5 t? Melk fra kjøleskap gjelder vel kun ved kaldheving? Her bør vel melken varmes til 37 grader?

  1. Nei, jeg har laget søt gjærbakst etter denne oppskriften i mer enn 12 år, og har aldri mislyktes med den. Sjekk gjerne ut kommentarer til andre oppskrifter på søt gjærbakst på bloggen min så vil du se at det er flere som har gjort samme erfaring som meg. Temperaturen vil uansett øke i deigen etter ca. 20 minutter elting i kjøkkenmaskin. Dersom du benytter 37 grader varm væske og elter like lenge vil deigen sannsynligvis bli så varm at den vil hemme gjæren i å heve. Jeg har skrevet mer om dette her: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/83920/ Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste