Det er ikke noe som smaker bedre enn nybakte rundstykker til helgefrokosten. Med litt planlegging kvelden før slipper du også å stå opp i otta. Da rører du nemlig sammen deigen, triller rundstykker og lar de kaldheve på bakebrettet i kjøleskapet over natten. Før du tusler inn i dusjen neste morgen setter du bakebrettet på kjøkkenbenken og skrur på stekovnen. Når du er ferdig på badet er rundstykkene klare for en runde i stekovnen, og voila - straks er frokosten klar!
Mathias og jeg koste oss med disse rundstykkene til frokost sist fredag. Det var planleggingsdag i barnehagen og bare oss to hjemme. Han inntok stolt pappaens plass ved bordet, forlangte voksenservise, egg i eggeglass og lunken te i koppen. Mot slutten av måltidet kom det veslevoksent fra fireåringen "Dette var nydelig mamma, du var heldig med disse". Bedre tilbakemelding kan man vel ikke få?! Kanskje noe å overraske far med på farsdag? Til ca 12 rundstykker trenger du:

Annonse

Ingredienser

300 g hvetemel
200 g Helios 4-korns bakemel eller annen finmalt melblanding
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
4 dl vann (kaldt)
1 ss olivenolje
1 ts honning
1 ts salt (ca.)
10 g fersk gjær (ca.)
egg til pensling + frø til strø

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av litt av melet (+ egget) i bakebollen og kjør det i ca 10 minutter til du har en elastisk og fin deig. Juster eventuelt med resten av melet om nødvendig. Du kan fint lage rundstykkene uten kjøkkenmaskin også. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter deigen i 5-10 minutter.

Ha deigen umiddelbart på melet underlag og del opp i ca 12 jevnstore biter. Trill til rundstykker og sett på et bakepapirkledt stekebrett. Kle rundstykkene med plast eller klede og sett det i kjøleskapet over natten. Når du står opp tar du brettet ut av kjøleskapet, fjerner kledet/plasten og lar rundstykkene hvile i minst 15 minutter, men gjerne litt lengre.

Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø gjerne over frø eller korn. Stekes ved 225 grader i 12-14 minutter, til rundstykkene er gyldne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt deretter lunke, nybakte rundstykker til helgefrokosten. Gjerne med en skive nydelig brunost.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Gode rundstykker til søndagsfrokosten, men neste gang setter jeg dem heller i kjelleren over natten. Tror rundstykkene da vil bli «lettere». Kjøleskapet ble nok litt for kaldt!

 2. Prøvde disse, men hevde dem i boden som ikke er riktig så kald som kjøleskapet.Over natten var de seget ut og ble flate. Grei nok smak, men de så jo så fine ut på bildet ditt….:o(

 3. Er det avgjørende å bruke fersk gjær? Jeg lagde disse på hytta, men hadde bare tørrgjær tilgjengelig, og tok ca 10 gram. Rundstykkene ville ikke heve, enda jeg lot dem stå på benken i 45 minutter før steking neste morgen. De ble gode på smak, men veldig kompakte.

 4. Hei Trine. Du MÅ ha med disse kaldhevde rundstykkene i kokeboken. De er aldeles fantastiske, og gir utrolig mye igjen for forholdsvis liten innsats. Deigen blir veldig! lett, smidig og enkel å jobbe med, og rundstykkene hever seg godt hver gang. Og ikke minst er de Guds gave til hyttefrokosten! Jeg veide opp alle tørre ingresienser og hadde dem på lufttett boks hjemme, sørget for at vi hadde med gjær, olje og honning, og voila perfekte rundstykker til frokost.

 5. Hei! Jeg tenkte å lage disse rundstykkene til 17. Mai frokosten!:-)
  Jeg lurte bare på om jeg kan stanse de ut med pepperkakeformer, og så sette de i kjøleskapet; tror du resultatet blir like bra?:-)

 6. Hei!Jeg tenkte å lage disse rundstykkene til 17.mai, jeg lurte bare på om jeg kunne stanse ut rundstykkene med en pepperkakeform, og så sette de i kjøleskapet over natten?:-)

 7. Som student har jeg ikke verdens største kjøleskapsplass.. kan jeg bare sette rundstykkene i romtemperatur over natta med forkle over, eller blir de tørre da?
  Lurer også på om jeg kan bruke samme hevemetode til all slags gjærbakst? Og vil du alltid anbefale å bake ut emner før heving?
  Takk for mange flotte oppskrifter og masse inspirasjon 🙂

  1. Oi, det var mange spørsmål som det ikke er lett å svare kort på. Anbefaler deg å ta en titt på de andre gjærbakstoppskriftene på bloggen, og du vil da se at de fleste oppskriftene har en helt annen fremgangsmåte enn denne. Du kan lese mer om gjærbakst her: http://trines_v2.dev/baketips/ Hvis du ønsker å langtidsheve i romtemperatur anbefaler jeg deg å prøve eltefri bakst, se her: http://trines_v2.dev/tag/no-knead-bread/ Lykke til! 🙂

 8. Dette funket som bare det!
  Rundstykkene hevet til passe størrelse, og sluttresultatet ble meget bra.
  Kaldheving er tingen:-)

 9. Laget disse til familie-påskelunsjen. Fikk masse skryt! 😀 Har aldri laget rundstykker før, men dette kommer jeg til å gjøre mer! 🙂 Var enkelt å lage på kvelden og steke neste morgen. Måtte bruke en god del mer mel enn det oppskriften sa, men de ble likevel saftige og luftige. Har allerede fått bestilling på ny søndagslunsj:)

 10. Denne oppskriften må du republisere, den er genial. Kjempegode og deilig på morgenen. Kveldskos å lage på kvelden uten at sulten gnager på at de skal bli ferdige.

 11. Hei!

  Korleis er det å fryse disse?:)
  Skal lage dei til ein julelunsj, og vil lage rikelig. Er sa kjekt å vite at dei er like gode om eg fryser ned det som er til overs 🙂

 12. Hei, takk for en fantastisk blogg! Tror du man kan lage disse med kun speltmel? Har FODMAP i familien nemlig, så havre og rug er ute…

 13. Hei, dette var spennende! Skal servere kyllinggryte med ferskt brød/rundstykker til 25 pers på fredag, dagtid. Da er det ideelt å sette deig på kvelden og steke på morgenen.
  Et spørsmål: Den Helio 4-korn blandingen er gått ut av prod. Hva vil du anbefale (av lett tilgjengelige produkter) som erstatning? Håper på svar før fredagen 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.