I denne oppskriften kombinerer jeg to av mine mest populære oppskrifter, nemlig kanelsnurrer og pepperkaker. Kanelsmørkremen er her tilsatt deilige pepperkakekrydder, og resultatet blir deilige julesnurrer med pepperkakesmak og duft av jul i svingene. Nyt dem gjerne i adventstiden, med deilig hjemmelaget gløgg til.

Ingredienser

SØT GJÆRDEIG

900 g hvetemel
5 dl melk
25 g gjær eller 2/3 pose tørrgjær
150 g sukker
1 ts malt kardemomme
1/4-1/2 ts salt
1 egg
150 g smør i terninger
1 egg til pensling

PEPPERKAKEFYLL

150 g smør , romtemperert
100 g sukker
1 ss potetmel eller maisenna
3 ts malt kanel
1 1/2 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt kardemomme

MELISGLASUR

150 g melis
1-2 ss appelsinjuice eller sitronsaft

SLIK GJØR DU

Julesnurrer med pepperkakefyll

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

Mens deigen hever, rører du sammen ingrediensene til fyllet, til du har en luftig og jevn krem. Finn også frem tre bakebrett som du dekker med bakepapir.

Ha den forhevede deigen på melet underlag og kjevle den ut til en leiv som er ca. 60 x 30 centimeter. Fordel fyllen jevnt utover den ene halvdelen av leiven og brett over slik ar du har en leiv som er ca. 30 x 30 centimeter. Jevn ut luftlommer og ujevnheter, og kjevle deigen litt til slik at den er ca. 40 x 40 centimeter. Bruk pizzahjul eller en lang kniv og del deigen opp i ca. 24 remser som er ca. 1 ½ centimeter brede.

Julesnurrer med pepperkakefyll

Tvinn remsen med begge hender, og rull deretter deigen rundt den ene enden. Putt deretter den andre enden under baksten. Fordel snurrene på de tre bakebrettene. Etterheves under plast eller klede i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Pensle den ferdighevede baksten med sammenvispet egg. Stekes på midterste rille i ca. 12 minutter, til snurrene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøles på rist.

Rør sammen melis og appelsinjuice til du får en jevn og fin glasur. Sprøyt eller smør glasuren på julesnurrene. Nytes gjerne litt lune, me d noe godt i koppen, for eksempel eplegløgg eller appelsingløgg.

Julesnurrer med pepperkakefyll

TIPS

  • Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Det gir den beste smaken. Kardemommekjerner får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i nettbutikker som selger krydder.
  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
  • Du kan eventuelt sløyfe melisglasuren og heller strø over litt perlesukker før steking, eller gi baksten et lite melisdryss før servering.
  • Baksten kan fryses. La den tine helt på kjøkkenbenken og varm den deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4-5 minutter.
  • Alle oppskriftene på søt gjærbakst finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Oppskriften er lånt fra min nye kokebok Trines jul, som inneholder 140 oppskrifter på alt du trenger til advent, jul og nyttårsaften (og kan også benyttes ellers i året). Kjøp den her til rabattert pris. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste