Oppskriftene på julebrød er blant de mest populære i november og desember, og det er ikke det minste rart for de er så utrolig gode og holdbare. I år har jeg gjort en liten vri, jeg har nemlig marinert rosinene i appelsinjuice før de tilsettes i deigen - noe som gir ekstra julete julebrød! Prøv dem du også!

Ingredienser

300 g rosiner
1 appelsin , saften
1000 g hvetemel
6 dl melk
150 g sukker
1 egg
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
1 egg til pensling

SLIK GJØR DU

Julebrød med rosiner

Vask appelsinen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint på et rivjern eller lignende. Del appelsinen i to og press ut appelsinjuicen. Varm opp juicen mot kokepunktet og ha i rosinene og appelsinskallet. La det stå å trekke i minst 20 minutter, og sil deretter av appelsinjuicen.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret (og egget som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet som gjør at deigen får heve i eget tempo slik at de gode smakene utvikles, men dersom du ønsker litt kortere hevetid kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Klem ut overskuddsvæsken i rosinene og tilsett i deigen, og elt dem inn de siste sekundene til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen (men ikke så lenge at de blir most).

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Julebrød med rosiner

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire jevnstore emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og legg dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og skjær snitt i dem.

Stekes på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te!

Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg saftig og godt i minst 2-3 dager.

Julebrød med rosiner

TIPS

 • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen og til pensling.
 • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her. Tangzhong-metoden gir ekstra holdbar bakst – se oppskrift på julebrød bakt med denne metoden her.
 • Er du usikker på om de er gjennomstekte kan du sjekke kjernetemperaturen midt i julebrødet. Dersom steketermometeret viser 96 grader er brødet ferdig.
 • Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene hvis du er forberedt på en skikkelig treningsøkt, se her (under «elting») hvordan du gjør det. Alternativt kan du lage eltefritt julebrød etter denne oppskriften.
 • Julebrødene kan fint fryses. Pakk dem inn i en plastpose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren. La baksten tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi det en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Jeg har lagd denne i flere år, og julebrødene blir veldig gode, men jeg sliter med å få eltet inn rosinene. De samler seg nederst i bollen og blir jo most om jeg holder på for lenge. Finnes det et triks? Elte dem inn når man baker ut? Husker moen min alltid gjorde det.

  1. Jeg bakte 4 stk av denne i dag, rosinen marineres i appelsinsaft. Var litt skeptisk selv, men tok mixer med elektronisk og eltet dem inn. Ellers har jeg gjerne litt mel rundt de, da «datterselskap ikke bunnen. Du verden for noen deilige julekaker det blei. Helt perfekt.

  2. Jeg er spent på hvordan disse blir – foreløpig står deigen til heving. Bakt denne for første gang i dag.
   Jeg tok deigen ut fra bakebollen og eltet inn rosinene for hånd. Og så la jeg deigen tilbake i bollen for heving.
   Riktig god jul til alle der ute!

 2. Disse julebrødene er veldig gode, så dem kan jeg anbefale! Bakte dem selv for et par dager siden, og nå ligger 3 av dem i fryseren, for det er jo ikke jul riktig enda. Jeg stekte dem på 1.rille i ovnen slik du skriver, men neste gang vil jeg sette dem litt lenger opp, for de ble ganske mørke under uten at det ble noen katastrofe. De er høyst brukbare og som sagt veldig gode på smak. Smart med den appelsinvrien. 🙂

 3. Laget disse brødene til jul. Kjempe gode brød som smakte veldig godt og var veldig luftige.
  Jeg også bakte 10 ekstra brød som vi gav til våre venner her i Florida, da vi hadde vårt årlige skandinaviske jule selskap. Jeg fikk veldig god tilbakemelding om at brødene var gode. Blir nok til at jeg baker disse hver jul

 4. Julebrød med appelsinmarinerte rosiner er ekstra godt! Men det er vel ingen ny vri dette året, Trine? Denne oppskriften har jeg brukt lenger tilbake enn i år….
  Rosinene tåler godt å bli eltet,det er bra siden det tar utrolig lang tid å få dem jevnt fordelt i deigen.

 5. Hei!Ser i videoen du sier at de skal stekes i midten av ovnen, men i oppskriften skriver du nederst rille?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste