Det er ikke mye som slår en perfekt stekt indrefilet med en fyldig saus og smakfullt tilbehør!

Når du helsteker fileten i stekeovnen, og benytter steketermometer, har du full kontroll på kjernetemperaturen - og er nærmest garantert et perfekt resultat. Her får kjøttet følge av fritert sjalottløk, honningbakte gulrøtter, ovnsbakte poteter - og en deilig rødvinsaus. Ypperlig mat å servere når du har gjester på besøk, eller hvis du bare har lyst til å lage noe ekstra godt. Prøv det du også!

Ingredienser

HELSTEKT INDREFILET

600 g indrefilet eller ytrefilet av storfe
salt og pepper
1 ss smør
1 kvast frisk timian
8 cherrytomater
olivenolje
6 småløk , delt i to

RØDVINSAUS

1 sjalottløk , finhakket
1 ts smør
1 dl rødvin
2 ts balsamicoeddik
1 ts soyasaus
1 ts honning
2 dl oksekraft
1 kvast frisk timian , grovt hakket
sitronsaft , smak til
1 ts smør

FRITERT SJALOTTLØK

2 sjalottløk , i tynne skiver
2 dl soyaolje eller druekjerneolje
flaksalt

BAKTE POTETBÅTER

10 poteter (små), delt i to
olivenolje
1 ss smør
flaksalt

HONNINGBAKTE GULRØTTER

4 gulrøtter (gjerne ulike farger), i staver
olivenolje
1 ss flytende honning
flaksalt

SLIK GJØR DU

FRITERT SJALOTTLØK

Skjær løken i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, hvis du har. Ha løken i en tykkbunnet kjele og fyll opp med olje, til det så vidt dekker løken. Kok opp under tilsyn. Etter noen minutter vil sjalottløken bli gyllen. Følg med hele tiden, for det går fort mot slutten. Hell løken over i et dørslag (av metall) og la oljen renne av. Ha deretter løken over på litt kjøkkenpapir. Krydre med flaksalt.

STEAMBUNS MED SOYAMARINERT SVIN, SYLTET KINAKÅLSALAT OG SPRØ LØK

INDREFILET, LØK OG TOMATER

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og la det ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før du skal steke det. Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme). Krydre fileten med salt og pepper. Stek kjøttet raskt i nøytral olje, til det får en fin stekeskorpe over det hele. Tilsett smør og timian mot slutten av steketiden. Del løken i to og la den steke sammen med kjøttet, med snittflaten ned, til den er gyllen. Legg løken til side.

Legg kjøttet i et ildfast fat og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Ha litt grovt hakket timian over. Ha også tomatene sammen med kjøttet. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt flaksalt. Stekes ved 125 grader til fileten har en kjernetemperatur på 55-58 grader (jeg foretrekker 56 grader). Det tar mellom 45-60 minutter, avhengig av størrelsen på fileten og hvor lenge du har forstekt den. Tomatene er ferdige etter 45-60 minutter steketid. Ha i løken (med snittflaten ned) etter at kjøttet og tomatene har stekt i ca. 15 minutter. Stek løken til den er mør, etter 30-40 minutter.

La fileten hvile i ca. 15 minutter (legg litt aluminiumsfolie over, men ikke pakk inn kjøttet), før du skjærer den opp i 4 jevnstore biter (eller skiver om du foretrekker det). Hold tomater og løk varm.

POTETER OG GULRØTTER

Sett stekeovnen på 225 grader (over- og undervarme). Vask potetene godt og del dem i to. Dersom du bruker store poteter bør du dele dem opp i båter. Legg potetene i en stor ildfast form (på den ene halvdelen), ringle over litt olivenolje og krydre med salt. Legg over 2 flak med smør (bruk ostehøvel) og stek dem midt i ovnen til de er møre og gylne, etter 30-45 minutter.

Skrell gulrøttene og del dem i tykke staver. Legg dem i samme ildfaste form som potetene, på den andre halvdelen (eller bruk to former). Drypp over litt olivenolje, krydre med salt og ringle over litt flytende honning. Stek gulrøttene til de er møre (men fortsatt har litt ”spenst”), i ca. 30 minutter.

SAUSEN

Fres sjalottløken i litt smør, til den er blank og myk. Tilsett rødvin, balsamicoeddik, soyasaus og honning. Kok opp og la det koke til det er ca. 1/5 igjen. Tilsett deretter kraft og frisk timian og kok inn til sausen får passe konsistens, etter 10-15 minutter. Sil sausen. Rett før servering rører du inn 1 ts smør og smaker til med nykvernet sort pepper og litt sitronsaft. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

ANRETNING

Anrett indrefileten på varme tallerkener, sammen med alle de gode grønnsakene. Topp kjøttet med den friterte sjalottløken og gi retten et dryss av frisk timian. Server rødvinsausen ved siden av. Nytes umiddelbart, og gjerne med en god rødvin i glasset.

TIPS

 • Den friterte sjalottløken kan lages flere dager før den skal serveres. Oppbevares i tett boks (når den er helt avkjølt). Fritert sjalottløk er også godt tilbehør til for eksempel burger, pølse i brød og oppå blingsen.
 • Dersom du skal tilberede potetene og kjøttet i samme stekeovn, kan du først steke poteter og gulrøtter halvferdig, la det hvile på benken (under litt folie) mens kjøttet, tomatene og løken stekes, og stek det ferdig mens kjøttet hviler (husk å regulere temperaturen underveis).
 • Varier gjerne ved å bytte ut potetene med potet- og pastinakkmos.

VINTIPS FRA SARA DØSCHER:

 • Rødvin fra Libanon: Ch. Kefraya Bretèches 2018 (varenr: 8136501), pris: kr 159,-

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Tenkte å lage denne retten til 17.mai, men stusser litt på 2 sjalottløk, blir ikke det veldig lite?
  Mvh Heidi

  1. Nei, to sjalottløk er nok til denne retten. Det er ikke mye som skal til, bare litt oppå kjøttet for å gi krønsj. Lykke til!

 2. Hvordan blir rekkefølgen her på retten når kjøttet skal stekes på 125 gr 45-60 min og så potet/gulrøtter på 225 gr.
  Forslag til løsning?

 3. Hei, du skriver «småløk» – men hva er det? Har både lett i butikker og googlet uten å bli noe klokere. 😉 Er det sølvløk? Er det små vanlige løk eller sjalottløk? Gleder meg stort til å servere dette på nyttårsaften! 🙂

  1. Med «småløk» mener jeg små løk, du kan benytte delikatesseløk, sjalottløk eller små rødløk/gul løk. Poenget er at de ikke skal være så store. Ta en titt på bildene, kanskje de kan være til hjelp? Anbefaler ikke sølvløk. Lykke til!

 4. Jeg fikk ikke til fritert sjalottløk. Brukte soyaolje, og kokte løken i olja i 10-15min. Løken var like myk og ikke antydning til gyllen. Hva kan jeg ha gjort feil?

  1. Jeg friterte nettopp sjalottløk til denne oppskriften selv og brukte ca. 6 minutter. Fulgte oppskriften slik den står her, og kokte på ca. 7 av 10 effekt på koketoppen. Siden du kokte den mye lengre kan det høres ut som du har brukt for lav effekt under kokingen og ikke latt det koke lenge nok.

 5. Hei,

  Lagde denne retten fra Trine Inviterer boken. Supergod, men heldigvis kjøpte vi mye mer kjøtt enn anbefalt. Oppskriften her er på 4 porsjoner, i boken 6 porsjoner, men anbefalt 600 gr i begge oppskrifter. Er det ikke 250 gr som er anbefalt pr pers? Jeg lagde 1,3 kg til 5 personer. Uansett veldig lekker og nydelig måltid!

  1. Så hyggelig å høre at retten falt i smak, og veldig bra at du kjøpte mer kjøtt enn det som er oppgitt i boken. Det er dessverre ved en feil blitt oppgitt til 6 porsjoner, og ikke 4 porsjoner som er korrekt (og som er oppgitt her på bloggen). Mengde kjøtt pr. porsjon er jo litt individuelt, men jeg pleier vanligvis å beregne 150 gram pr. porsjon når det gjelder indrefilet.

 6. Dette vart et veldig godt måltid ; retten er enkel å lage reint logistikkmessig og løken vart supergod

  1. Se «tips», svaret på spørsmålet ditt finner du der: «Den friterte sjalottløken kan lages flere dager før den skal serveres. Oppbevares i tett boks (når den er helt avkjølt).» Den friterte løken skal ikke varmes opp.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste