Langpannebrød er enkelt å lage, og er kjempepopulært hos både store og små. Dette er et ypperlig hverdags- som helgebrød for hele familien (se tips avslutningsvis hvis barna ikke liker hele frø og kjerner i brødet) - og er dessuten supert tilbehør til for eksempel supper, salater og gryteretter. Prøv det du også da vel!

Ingredienser

450 g fullkornshvetemel
300 g hvetemel
100 g havregryn
100 g solsikkekjerner + evt. litt ekstra til topping
50 g sesamfrø
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ss honning eller sukker
1 1/2 ts flaksalt
4 1/2 dl vann (romtemperert)
300 g yoghurt naturell

SLIK GJØR DU

Mål opp og ha alle ingrediensene i bakebollen, men hold igjen på litt av vannet. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett vann til du har en jevn, men fremdeles litt klissete deig. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i ca. 10 minutter, til du får en blank og fin deig. Kle bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve til den har omtrent dobbel størrelse, etter ca. 45 minutter (eller lengre).

Langpannebrød med fullkorn og yoghurt

Hell deigen over i en bakepapirkledd langpanne (den store som følger med stekeovnen). Fukt hendene og klapp deigen jevnt utover. Dekk langpannen med plast eller et klede. Bruk et pizzahjul eller en kniv (ha gjerne litt mel på, slik at deigen ikke klistrer seg fast), og skjær forsiktig opp brødet i jevnstore biter, for eksempel 4 x 5. La brødet etterheve i ca. 45 minutter. Før steking skjærer du igjen opp brødet, pensler det med litt vann og strø over litt fullkornshvetemel og/eller solsikkekjerner/sesamfrø.

Langpannebrød med fullkorn og yoghurt

Stek brødet på nederste/nest nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter, til det er gjennomstekt og har fått en fin, gyllen farge. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig. La brødet avkjøles i langpannen i ca. 15 minutter før du lar det avkjøles helt på en rist.

Bryt eller skjær av brødet og del gjerne kuvertbrødet i to og fyll det med favorittpålegget – og nyt det til frokost, brunsj, lunsj eller i matpakken. Prøv det gjerne også som tilbehør til for eksempel supper, salater og gryteretter.

Langpannebrød med fullkorn og yoghurt

TIPS

  • Kjør gjerne solsikkekjerner og sesamfrø i en kjøkkenmaskin med kniver dersom du ikke ønsker hele frø og kjerner i baksten.
  • Yoghurten kan byttes ut med melk, kesam, cottage cheese, eller lignende – eller vann.
  • Deigen kan gjerne kaldheves, les mer om det her.
  • Langpannebrødet kan fint fryses. Jeg pleier å fryse det i “rader” à 2 x 4 brytebrød. Ta det gjerne ut av fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen (150-175 grader) før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det i matpakken er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan nesten smøre det når det er nesten frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.
  • Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du fint lage deigen for hånd. Les mer om det her (pkt. 7).

Langpannebrød med fullkorn og yoghurt

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste