
Jeg elsker bakst med massevis av frø, gryn og kjerner i. Det gir en god og nøtteaktig smak på baksten, samtidig som det metter godt i magen. Disse rundstykkene er derfor en kjær favoritt. Prøv dem du også, til ca. 18 rundstykker trenger du:
Ingredienser
Trinn 1
50 g | (store) havregryn |
50 g | solsikkefrø |
25 g | linfrø |
25 g | sesamfrø |
2 dl | vann (varmt) |
Trinn 2
300 g | hvetemel |
150 g | fullkornshvetemel |
100 g | sammalt rug, fin |
100 g | sammalt hvete fin |
1 ½ ts | salt |
1 ts | honning (eller sukker) |
25 g | fersk gjær |
4 dl | vann (romtemperert) |
solsikkefrø til dekor |
SLIK GJØR DU
Bland sammen alle ingrediensene i «trinn 1» og la det stå å trekke i en time eller lengre (gjerne over natten). Bløtleggingen av frø og gryn gjør dem seige, slik at de binder seg lettere i deigen.
Ha alle ingrediensene i «trinn 2» i en bakebolle, tilsett kornblandingen fra «trinn 1», og kjør det i en kjøkkenmaskin med eltekrok, og elt i 10-15 minutter. Først på lav hastighet – og litt høyere hastighet mot slutten. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 ½ time.
Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 18 jevnstore emner. Trill til runde boller som du trykker litt ned på midten. Legg rundstykkene på bakepapirkledd stekebrett og la dem etterheve under klede i ca. 1 time.
Skjær et lite snitt i rundstykkene med en skarp kniv eller saks, pensle med vann og dryss over noen solsikkekjerner. Stekes ved 225 grader i ca. 15 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg og gjerne sammen med et glass kald melk.
- Rundstykkene kan fint fryses, tines i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten) og varmes noen minutter på ca. 175 grader varmluft.
VELBEKOMME!
Hei! Disse så veldig gode ut,men kan man bytte ut linfrøene med noe annet? 🙂
Ja, du kan bytte dem ut med andre frø eller kjerner.
Hei! De så fantastiske ut! Har ikke kjøkkenmaskin. Går det fint å bruke vanlig håndmikser eller bare sleiv og henda?:-)
Bruk hendene, en håndmikser tåler vanligvis ikke gjærdeiger. Jeg har oppdatert innlegget med fremgangsmåte for hånd. Lykke til!
Rundstykkene ser spennende ut, så de må prøves!
Men lurer på: er fullkornshvetemel det samme som grov, sammalt hvete?
Hei 🙂
Hvor skal det snittes hen ?
Liker godt disse rundstykkene – kan samme oppskrift brukes til brød, og hvis den må endres, i så fall hvordan ? Mvh Kristin
Hei, kanskje «Sissels grovbrød» kan falle i smak hos deg. De har mye av de samme ingrediensene og er kjempegode! Du finner dem her hos Trine 🙂
Hilsen Tove
Skulle gjerne hatt målene i dl.. Har ikke vekt!
Hei ? rundstykkene mine blir så flate, hva gjør jeg galt?
Mva Helene
Er det andre som syns at deigen er veldig seig å jobbe med? Må ha på en del ekstra mel.
Veldig fornøyd med disse rundstykkene. De er kjempe gode!
Måtte ha en litt ekstra mel i tillegg for at ikke deigen skulle bli klissete.
Veldige gode rundstykker! Favoritt her i huset!
Enkle å lage og veldig gode