Er du klar for en ny kjøttfri favorittrett? Denne grønnsakscurryen er en kjær favoritt hjemme hos oss, også hos junior som ikke alltid slår stiften når det står vegetarmat på menyen. Ta gjerne en titt i grønnsaksskuffen og se hva du har der, du må nemlig ikke benytte akkurat det som står i ingredienslisten, men bytt ut eller legg til mer av det du har. Du må imidlertid passe på at ingredienser med lang koketid (som for eksempel rotgrønnsaker) må få koke litt før grønnsaker med kortere koketid skal tilsettes, slik at alle grønnnsakene er møre og ferdige samtidig.
Ingredienser
CURRYEN
1 | rødløk , i tynne båter |
1 | rød paprika , i strimler |
1 | gul paprika , i strimler |
nøytral olje til steking | |
3 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2-1 | rød chili , finhakket |
1 ss | ingefær , finrevet |
2 ss | tomatpuré |
6 ts | rød karripasta (ca.) |
5 dl | kokosmelk |
1 1/2 dl | vann |
2-3 ts | grønnsaksfond |
100 g | røde linser (tørre) |
2 | gulrøtter , i tynne skiver |
1/2 | blomkål , i små buketter |
2 ts | soyasaus |
1-2 ts | asiatisk fiskesaus (se tips) |
1-2 ts | brunt sukker |
1/2 | lime , saften |
150 g | cherrytomater , i båter |
50-100 g | spinat |
TILBEHØR
4 porsjoner | ris eller risnudler |
1 neve | cashewnøtter , grovt hakket |
1/2 | lime , i båter |
frisk koriander , grovt hakket | |
2-4 | nan |
SLIK GJØR DU
Rens og skjær opp grønnsakene som angitt. Skyll linsene under rennende kaldt vann.
Finn frem en gryte eller en stekepanne med høye kanter, og stek løk og paprika i litt nøytral olje til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk, chili, ingefær, tomatpuré og karripasta, og la det surre med i et par minutter. Ha deretter i kokosmelk, vann, grønnsaksfond, linser og gulrøtter, og la det småkoke i ca. 10 minutter. Tilsett blomkålbukettene og la det småkoke til grønnsakene er møre og linsene er ferdig kokt. Ikke kok for lenge, slik at gulrøtter og blomkål fortsatt har litt tyggemotstand. Smak til med soyasaus, fiskesaus, sukker, limesaft og eventuelt litt mer karripasta. Mot slutten av koketiden tilsettes cherrytomater og spinat, og eventuelt litt vann dersom du synes det er lite væske i gryta. Retten er ferdig når tomatene er gjennomvarme og spinaten har «falt sammen».
Kok ris (eller risnudler) etter anvisningen på pakken.
Topp curryen med hakkede cashewnøtter og frisk koriander, og server umiddelbart, med ris og eventuelt nan som tilbehør.
TIPS
- Vær obs på at karripasta kommer i ulike styrker, så smak deg frem dersom du ikke er kjent med produktet fra før. Dersom curryen skulle bli litt sterk for enkelte kan du servere yoghurt naturell, rømme el. ved siden av.
- Erstatt eventuelt asiatisk fiskesaus med litt mer av soyasausen dersom du ønsker en helt vegetarisk rett.
- Tørre røde linser kan gjerne erstattes med ferdig kokte linser, ca. 150-200 gram som tilsettes mot slutten av koketiden. Tørre grønne linser kan også benyttes, men vær obs på at de har lengre koketid enn røde.
- Varier gjerne retten ved å tilsette kylling og erstatte grønnsaksfonden med kyllingfond, hvis du ikke ønsker en vegetarisk rett.
- Lag gjerne nan selv, se oppskrift og video her.
VELBEKOMME!
Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg).
M.A.G.I.S.K
Lagde grønnsakscurry med blomkål og røde linser i dag, og det blir absolutt ikke siste gangen. Den falt i smak->kjempegod og næringsrik! Ellers vil jeg benytte anledningen å si at jeg tyr til dine oppskrifter både titt og ofte, og er veldig godt fornøyd! Mvh Elin.
Er den ok å fryse ned? Eller er den bedre som dagen derpå mat?
Denne tok litt tid å lage, men guri, det var verdt det! Helt nydelige smaker! Tusen takk!
Mye kutting, så det var greit å være to. Men så utrolig godt! Dette blir en favoritt hos oss.
Så hyggelig å høre at den falt i smak! Takk for tilbakemeldingen! 🙂
Veldig god! Takk for oppskrift 🙂
Laget grønnsakcurry til middag idag. Det ble veldig godt! Gubben var også fornøyd. Siden vi ikke er så glad i veldig sterkt krydret mat, hadde jeg i 4 ts currypasta og ikke 6. Det ble passe for oss. Nå er vi bare 2, og oppskriften er for 4, så vi satser på at retten kan fryses. Det er deilig å ha en ferdig middag i fryseren av og til. Hilsen Tove
hei !
Kan du TRine eller noen andre svare på hvordan man vet omd et er thai versjon av curry paste man skal bruke, eller indisk ? Kanskje dumt spm men dog 😀
HIlsen Lila
Jeg bruker rød currypaste i denne oppskriften, thaiversjonen.
Kjempe god gryte. Trengs ikke kjøtt . Og sunn er den også
Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen! 🙂
Jeg får besøk av en venn som er veganer og gleder meg til å overraske ham med denne retten. Det eneste jeg lurer på er den asiatiske fiskesausen. Hva kan jeg bytte den ut med for at retten skal bli 100% vegansk?
Det står allerede i oppskriften, under «tips»: «Erstatt eventuelt asiatisk fiskesaus med litt mer av soyasausen dersom du ønsker en helt vegetarisk rett.»
Takk for svar. Jeg hadde ikke lest oppskriften godt nok! Retten smakte helt nydelig og oppskriften skal inn i repertoaret mitt.