Legg svinenakke på grillen i sommer. Nakkestykket på grisen (entrecôten) er nemlig regnet som en av de mest saftige og smakfulle delene, og er nydelig helstekt eller grillet, skåret i saftige biffer. Som tilbehør serverer jeg her en smakfull bbq-saus med sennep og honning og en ovnsbakt potetsalat. Prøv det du også!
Ingredienser
HELGRILLET SVINENAKKE
800 g | svinenakke (ca.) |
nøytral olje | |
salt og pepper | |
2-3 ss | BBQ saus (se oppskrift) |
BBQ-SAUS MED HONNING OG SENNEP
1 | rødløk |
2 ss | olivenolje |
2 dl | ketchup |
5-6 ts | dijonsennep |
4 ts | flytende honning |
4 ts | balsamicoeddik |
salt og pepper |
OVNSBAKT POTETSALAT
600-800 g | små (ny)poteter |
2-3 | rødløk |
200 g | cherrytomater |
frisk timian eller andre krydderurter | |
flaksalt |
SLIK GJØR DU
BBQ-SAUS MED SENNEP OG HONNING
Finhakk rødløken og stek den i litt nøytral olje til den er blank og myk. Tilsett ketchup og resten av ingrediensene. Rør godt sammen og kok opp. Smak deg frem slik at du får en fin balanse mellom det søte og syrlige. La sausen småkoke i ca. 5 minutter. Sausen kan serveres både varm og kald. Oppbevares i kjøleskapet og er holdbar i ca. 3 uker.
HELGRILLET SVINENAKKE
Pensle kjøttet med litt nøytral olje og krydre mad salt og pepper. Grill den på direkte varme til den får et fint grillmønster over det hele. Flytt den over på indirekte varme, stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet og la den ligge der til du har en kjernetemperatur på 65-67 grader. Ta av 2-3 ss av BBQ-sausen og pensle kjøttet et par ganger mens det steker. Snu på kjøttet av og til. (Les mer om direkte og indirekte varme her.) La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før du skjærer det opp i skiver rett før servering.
(Hvis du heller vil steke kjøttet i stekeovnen kan du brune kjøttet raskt i stekepannen, og deretter steke det ved 150 grader til du har en kjernetemperatur på 65-67 grader. Det tar 45-60 minutter.)
OVNSBAKT POTETSALAT MED LØK OG TOMAT
Mens kjøttet koser seg på grillen kan du lage potetsalaten. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. Del potetene i to og ha dem i en ildfast form. Drypp over litt olivenolje og krydre med flaksalt. Stekes i ca. 10 minutter. Skjær løken i 4 båter og ha den sammen med potetene. Drypp litt olivenolje over løken og la det steke i ytterligere 10 minutter. Del cherrytomatene i to og ha dem i formen også. Dryss over grovt hakket timian og litt mer flaksalt, og la det steke til potetene er møre og fine, etter ca. 15 minutter.
Server svinenakken med den ovnsbakte potetsalaten og BBQ-sausen som tilbehør. Brokkolisalat smaker også godt som tilbehør til denne retten.
Den var veldig godt!!
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen!
Hva med å legge kjøttet i en aluminiumsform når det ettersteked på indirekte varme?
Hei, Høres nydelig ut. Dette vil jeg prøve, men hvor lang tid tar det sånn ca. å grille svinenakken?