Burritos er tortillalefser fylt med deilige grønnsaker, bønner og kjøtt (kan sløyfes). Ordet burritos kommer fra "burro" som betyr esel (muldyr) på spansk, og en burrito er en tortilla som er "godt lastet", akkurat som muldyret. Tortillaene i denne oppskriften er "lastet" med en smakfull kjøttsaus med grønnsaker og bønner, en spicy tomatsalsa, samt litt ost. Jeg har deretter gratinert dem i ovnen med litt ekstra ost.

Tomatsalsaen lager du enkelt selv, og du kan lage den så spicy eller mild som du ønsker. Lag gjerne dobbel porsjon av tomatsalsaen når du er i gang og oppbevar den i fryseren eller matboden, så har du tacosaus neste gang det står tex-mex på menyen også. Burritos kan også gjerne fryses og tas opp når du har behov for et raskt mellommåltid eller en kjapp middag. Lykke til!

Ingredienser

BURRITOS

600 g kjøttdeig
nøytral olje til steking
1 liten rødløk , grovt hakket
3 fedd hvitløk , finhakket
150 g søtpotet , i små terninger (eller 2 gulrøtter)
1 paprika , i små terninger
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske cherrytomater
2 ss kyllingfond
2 ts oregano (tørket)
2 ts timian (tørket)
2 ts spisskummen
1 ts chipotlechili
1/2-1 ts røkt paprikapulver
200 g kidneybønner (ferdig kokte)
sukker
1/2 lime , saften
salt og pepper
200 g cheddar eller hvitost, revet
8 tortillas

TOMATSALSA

1/2 rødløk , finhakket
nøytral olje til steking
2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
1 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakkede
sukker
1/2 lime , saften
salt og pepper
frisk koriander , finhakket

TILBEHØR

1-2 avokado , i skiver
200 g lettrømme
1 lime , i båter
frisk koriander
salat , tomater, mais eller annet ønsket tilbehør

SLIK GJØR DU

Gratinerte burritos med tomatsalsa

Begynn med tomatsalsaen, slik at de gode smakene får satt seg. Skjær opp løk, hvitløk og chili som angitt. Dersom du ønsker en «hot» salsa kan du la være å fjerne de hvite frøene (og hinnene) i chilien (helt eller delvis). Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløk og chili surre med mot slutten av steketiden. Tilsett tomatpure og la den steke med i et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater. La sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med sukker, limesaft, salt og pepper, til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Tilsett finhakket koriander til slutt. Tomatsalsaen kan serveres varm eller kald.

Oppskriften gir 2-3 små glass. Gjør gjerne som meg og lag dobbel porsjon når du likevel er i gang. Salsaen kan fryses eller oppbevares i kald matbod/kjeller (forutsatt at du fyller den rykende varm på rene, tette glass – les mer om det her), slik at du har tomatsalsa til neste gang det står tex-mex på menyen også.

Gratinerte burritos med tomatsalsa

Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. Stek kjøttdeigen i litt nøytral olje. Krydre med salt og pepper, og sett til side. Skjær opp grønnsakene som angitt og riv osten.

Stek løken i nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløken steke med de siste minuttene. Tilsett søtpotet/gulrøtter og paprika, og la det steke med noen minutter. Ha deretter i tomatpureen, rør godt sammen og la det surre et par minutter før du tilsetter hermetiske cherrytomater, kyllingfond, den ferdigstekte kjøttdeigen og krydderet. Ikke tilsett alt krydderet på en gang, men smak deg frem til du får ønsket styrke på kjøttfyllet. Du kan gjerne erstatte krydderet med tacokrydder isteden. La kjøttsausen småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. Skyll de hermetiske bønnene i litt vann og tilsett i sausen. Smak til med sukker, limesaft, salt og pepper.

Finn frem en smurt ildfast form og tortillalefser. Fordel kjøttsaus, ost og gjerne litt tomatsalsa på tortillalefsene, brett inn sidene og rull sammen, og legg dem med skjøten ned i et smurt ildfast fat. Fordel litt revet ost over og stek ved 200 grader i 15-20 minutter til tortillalefsene er gylne. Serveres umiddelbart, med en raus skje med tomatsalsa, rømme, salat, avokado og en limebåt som tilbehør. Burrito kan gjerne spises uten at den gratineres også, men da bør du varme opp tortillaene etter anvisningen på emballasjen først.

Gratinerte burritos med tomatsalsa

TIPS

  • Lurer du på hvordan du bretter en burrito? Ta en titt her.
  • Dersom du ønsker at burritosen skal mette litt mer kan du også ha litt kokt villris el. i tortillaen sammen med kjøttfyllet.
  • Burritos kan gjerne fryses før de gratineres, så lag gjerne litt ekstra når du er i gang. Pakk dem inn i litt aluminiumsfolie og la dem tine helt opp før du steker dem. Ypperlig å ha i på lur før junior skal på trening, for eksempel.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste