I dag kan jeg friste med en gratinert kyllingrett med en smakfull tomat- og basilikumsaus. Alt tilberedes i en og samme form, hvor alle de gode smakene fra kyllingen, grønnsakene og osten er med og setter en deilig smak på sausen. Som tilbehør serverer jeg spagetti og en grønn salat. Enkel, kjapp og smakfull helgemat - eller hverdagsmat, hvis du vil kose deg litt ekstra.

Ingredienser

GRYTERETTEN

650-700 g kyllingbryst eller kyllinglårfileter
salt og pepper
nøytral olje til steking
1 rødløk , i tynne båter
1 rød paprika , i små biter
4 fedd hvitløk , finhakket
1 ss tomatpuré
400 ml hermetiske tomater , hakkede
5 soltørket tomat , i biter
2 1/2 dl matfløte eller kremfløte
75 g ost , finrevet
1 neve frisk basilikum , grovt hakket + litt til dekor
1 ss kyllingfond
1/4-1/2 ts røkt paprika
1/4 ts kajennepepper
1-2 ss sitronsaft
1 ts sukker
chiliflak

SALAT & TILBEHØR

4 porsjoner spagetti , poteter el.
ruccula
150 g cherrytomater
1 neve krutonger
extra virgin olivenolje
75 g ost , finrevet (ca.)
godt brød

SLIK GJØR DU

Gratinert kylling med tomat- og basilikumsaus

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Finn frem en ildfast form som er ca. 24 cm i diameter (eller tilsvarende). Dersom du har en stekepanne på ca. 24 cm som tåler å stå i stekeovnen kan du gjerne benytte denne til både steking og gratinering. Ikke bruk større form, for da vil en del av sausen fordampe underveis.

Del kyllingfiletene i to og krydre dem med salt og pepper. Dersom du benytter utbenet kyllinglårfilet er det ikke nødvendig å dele dem. Stek kyllingen i nøytral olje til den er gyllen på begge sider, og legg til side. De skal bare få farge, men ikke gjennomstekes.

Skjær opp grønnsaker og urter som angitt. Stek løken på middels varme til den er blank og myk. La paprika og hvitløk steke med de siste minuttene. Tilsett hermetiske tomater, tomatpure, soltørkede tomater, matfløte, ca. halvparten av osten, frisk basilikum (eller ca. 1 ts tørket) og kyllingfond (eventuelt litt av en smuldret buljongterning). Gi det hele et forsiktig oppkok og smak til med røkt paprika, kajennepepper, presset sitronsaft, sukker og eventuelt litt salt.

Hell blandingen oppi formen og dytt kyllingbitene oppi. Strø resten av osten over. Stekes på midterste rille i ca. 15 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Steketiden vil være avhengig av hvor store kyllingbitene er og hvor lenge du har forstekt dem. Dersom du er usikker kan du sjekke kjernetemperaturen i den største kyllingbiten med et steketermometer (ca. 67 grader).

Gratinert kylling med tomat- og basilikumsaus

Mens kyllingen koser seg i ovnen koker du pasta etter anvisningen på pakken. Bland også sammen ingrediensene til salaten og drypp litt av din beste olivenolje over rett før servering.

La kyllingen hvile i ca. 5 minutter, og dryss gjerne over litt chiliflakes og basilikumblader. Serveres sammen med ønsket tilbehør, for eksempel pasta, salat, godt brød og litt revet Västerbottensost til å drysse over den ferdige retten.

Gratinert kylling med tomat- og basilikumsaus

TIPS

  • Varier med ulike grønnsaker i sausen, for eksempel spinat og/eller squash.
  • Bytt gjerne ut pastaen med ovnsbakte potetbåter eller ris.

 

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Så hyggelig å høre at den falt i smak! Potetstappe fungerer fint til denne retten, ja. Takk for din tilbakemelding! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste