Her kommer kyllingretten jeg laget sammen med Wenche på God morgen Norge i går (se gjerne innslaget her). En variant av denne retten er tidligere blitt publisert på bloggen her, men har nå blitt oppjustert med litt mere grønnsaker, slik at den metter litt mer. Kyllingen blir ekstra god i selskap med en smakfull sennepssaus, spinat, tomat, paprika og parmesan. Alt tilberedes i en og samme form, hvor alle de gode smakene fra kyllingen og grønnsakene er med og skaper magi i sausen. Har du først prøvd den blir det nok ikke lenge til neste gang!

Ingredienser

KYLLING & GRØNNSAKER

3-4 kyllingbryst eller kyllingfilet
1 rødløk , i tynne båter
1 rød paprika , i strimler
2-3 fedd hvitløk , finhakket
150-200 g spinat
10 cherrytomater , delt i to
nøytral olje til steking
salt og pepper

SENNEPSSAUS & TILBEHØR

2 1/2-3 dl kremfløte eller matfløte (20%)
3 ts dijonsennep
1/2-1 ss kyllingfond
75 g parmesan , finrevet
pepper
friske urter (kan sløyfes)
4 porsjoner ris , pasta eller poteter
godt brød

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme. Finn frem en ildfast form som er ca. 24 cm i diameter eller som akkurat rommer kyllingen du skal steke (formen bør ikke være for vid, for å unngå at den deilige sennepssausen fordamper). Smør formen med litt nøytral olje.

Skjær løk og paprika som angitt, og stek på middels varme til løken er blank og myk. La hvitløken surre med mot slutten av steketiden. Tilsett deretter spinat og la det surre med til den begynner å falle sammen. Krydre med salt og pepper. Ha spinatblandingen og tomatene i det ildfaste fatet.

Krydre kyllingen med salt og pepper, og stek den i nøytral olje til den er gyllen på begge sider. Legg deretter kyllingen oppi det ildfaste fatet, oppå spinatblandingen. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av det ene kyllingbrystet.

Varm opp fløten til kokepunktet (skal ikke koke), og smak til med dijonsennep, kyllingfond (eventuelt litt av en smuldret buljongterning), halvparten av parmesanen og nykvernet sort pepper. Hell blandingen oppi formen, og strø resten av parmesan over. Stekes ved 175 grader, midt i ovnen, til steketermometeret viser 67 grader. Det tar ca. 15 minutter, avhengig av hvor store kyllingbrystene er, hvor lenge du har forstekt dem, samt stekeegenskapene til ovnen din.

Gratinert kylling med spinat, paprika og parmesan

Ta formen ut av stekeovnen og la den hvile i 5-10 minutter. Dryss gjerne over friske urter og server umiddelbart, med for eksempel pasta, poteter, ris eller godt brød som tilbehør.

VINTIPS

 • Wente Morning Fog Chardonnay 2019 (California, USA)
  Pris: kr 185 (Varenummer: 796301)
  Hvor god kan en saus bli? Når parmesan og fløte møtes, sammen med et streif av sødmefull paprika og intens smak av spinat, er ganefryden et faktum. Du tenker kanskje at det ikke kan bli stort bedre? Men sannheten er at denne retten roper på sin sjelevenn: vinen. Her trengs en fyldig, fruktig og moden hvitvin. Jeg har valgt en amerikansk chardonnay som har alt denne gratinerte kyllingen fortjener: Den er rik og raus, med en sjarmerende smak av gule epler, bakt sitron, smør og ristede nøtter. Dette bør testes. 
 • Vintipsene er gitt av Sara Døscher som er vinkelner med over 20 års erfaring i bransjen. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.

Trine og Wenche gmn

Oppskriften er hentet fra Trines hverdagsmat

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine.
  Fantastisk deilig middag. Lettvinn å lage. Den skal jeg lage neste gang jeg skal ha gjester.
  Du har mange gode oppskrifter på mat, kaker og dessert.
  Digger deg

 2. Hei Trine og takk for nok en super oppskrift! For de som har familiemedlemmer som ikke tåler smaken av sennep i mat..kan man sløyfe sennepen og kanskje ha ørlitt mer fond i, i stede for? Eller har du et annet lurt tips i ermet?:)

 3. Hei!

  Denne har jeg lyst til å servere neste gang det komme gjester. Ser at det er beregnet ett bryst eller filet per pers. Vet at noen ikke spiser så mye og at andre spiser mer. Hva synes du om å dele opp fileten (forhåpentligvis i noen fine skiver eller strimler :-)) etter at de er brunet av og før de legges i formen? Må vel da tilpasse steketiden i ovnen så de ikke blir for tørre.

  Hvis du skulle servert poteter til, hvordan ville du tilberedt de?

  For øvrig tusen takk for mange fine oppskrifter som jeg benytter meg av ofte!

  1. Vil ikke anbefale å skjære kyllingen i skiver, men du kan godt dele filetene i to. Hva med ovnsbakte potetbåter eller hasselbackpoteter?

   1. Takk for svar. Lurt å dele filetene i to. Gryta ble en stor suksess. Takk igjen for alle flotte oppskrifter 🙂

 4. På fondflasken står det at 1ss skal blandes med 500ml vann. Skal dette gjøres i oppskriften også?

  Ellers takk for mange gode og enkle oppskrifter!

  1. Nei, du skal kun tilsette fond, slik det står i oppskriften. Fonden skal bidra til å sette smak på fløtesausen.

 5. Hei. Den gratinerte kyllingryten var kempegod. Jeg er ikke så glad i spinat, så jeg byttet den ut med små brokollibuketter som jeg såvidt kokte opp og skyldte i kaldt vann. Denne retten burde vel også kunne brukes med mer grønnsaker av vegetarianere og smakes til med grønnsaksbuljong og krydder?
  Jeg følger bloggen din og har laget flere retter og har overrasket familien med mange nye, gode retter.

 6. Dette var en nydelig kyllinggryte som jeg allerede har laget 2 ganger. Den var perfekt for meg som lever lavkarbo, og jeg serverte den med mozzarellasalat:)…og kokt potet til resten av gjenge;)

 7. This was a really good recipe. Even my daughter’s friend who is usually a picky eater had 3 portions and that speaks volumes! It was so tasty, yet not overwhelmingly heavy. We chose matfløte, instead of kremfløte and it worked!

  Love your blog!

  A big fan 🙂

 8. Hei hvilke type fond bruker du? Skjønner at det er kylling, men er det forskjell på hvilke en bruker? Forskjell hvis en bruker kyllingbuljong/ pulver/terninger?
  Må det være parmesan? Eller kan en bruke annen type ost ?

  1. Det varierer mellom ulike typer fond på flaske. Du kan eventuelt benytte buljongterninger/-pulver, hvis du heller foretrekker det.

   Neida, det må ikke være parmesan. Dette er en rett som du gjerne kan benytte andre typer ost i også, for eksempel for å bruke opp osterester du har liggende.

   Lykke til!

 9. Hei Trine, Takk for nydelige oppskrifter til enhver anledning!
  Elsker denne oppskriften og har brukt den mange ganger, med stort hell. Min klare favoritt.
  Hvis jeg skulle bytte ut kyllingen med laks, ville du endret noen av de andre ingrediensene i sausen?

  1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak. Høres spennende ut å bytte ut kyllingen med laks. De øvrige ingrediensene passer også fint til laks. Del gjerne dine erfaringer hvis du tester det. 🙂

 10. Denne skal testes i dag. Hele påsken spiser vi kun fra dine oppskrifter, og nyter gode smakssammensetninger hver dag.
  Men jeg får ikke Lagret denne i mine favoritter

  1. Så hyggelig å høre at oppskriftene er i bruk, og at de faller i smak! Testet «legg i favoritter» på denne oppskriften nå, og det fungerte som det skal. Kan du prøve på nytt?

 11. Hei Trine! Dersom jeg ønsker at gryta med kyllingen og grønnsakene, samt fløten skal stå lenge på lav temperatur, hvilke grader ville du anbefalt? Det er ett par timer til middagen skal serveres 🙂

 12. Kan man forberede grønnsakene og steke kyllingen og sette dette kaldt, – og så etter noen timer fortsette med sausen og stekingen i ovn?

  1. Ja, det går fint med alt unntatt spinaten. Den bør kun varmes opp en gang. Vær også obs på at du trolig vil trenge lengre steketid når ingrediensene er kalde. Men når du bruker steketermometer i kyllingen har du full kontroll på det. Lykke til!

 13. Tusen takk for en flott oppskrift. Barna elsket den. Jeg hadde ikke sennep, men byttet ut med red curry paste. Det funket som bare det. Takk for at du lager enkle oppskrifter i en travel hverdag.

 14. Laget Kyllinggryten nå ikveld og den var knallgod, tilogmed min lille sære gutt på 5 år spiste en hel porsjon

 15. Denne var nydelig!
  Jeg gjorde noen endringer, hadde ikke parmesan, men brukte manchego. Hadde ikke kylling fond så jeg brukte litt kalvefond. Fantastisk god!

 16. Laget denne retten til familiemedlem med melkeallergi i dag(ikke bare laktose, men alle melkeproteiner). Kuttet ut parmesan, og byttet ut fløten med kokosmelk. Retten ble helt nydelig! Det smakte ikke kokos fordi dijonsennep, kyllingfond og friske urter (timian og persille) så tydelig satte sitt preg på smaken. Synes faktisk sødmen fra kokosmelken komplimenterte sennepsmaken helt perfekt!

 17. Jeg bruker mange av dine oppskrifter og funnet mye godt. Men denne kyllingretten er da en kopi ( med litt variasjon) av en oppskrift jeg har, nemlig Lemon Butter Chicken? Og som jeg har servert mange ganger.
  Er det helt greit å publisere oppskrifter som sine egne, når de vel er litt stjålet?.
  Mvh Elisabeth Paus

  1. Så hyggelig å høre at du finner inspirasjon i oppskriftene mine.

   Jeg vet ikke hva du har i din kyllingrett, men dette er en rett jeg verken har kopiert fra deg eller noen andre. Det å gratinere kylling eller fisk i fløte tilsatt litt ost og grønnsaker er noe jeg har gjort siden jeg begynte å lage mat tidlig på åttitallet, og har mange tilsvarende oppskrifter på bloggen min. Inspirasjon til de ulike smakskombinasjonene hentes fra ulike kilder, kombinert med mine egne erfaringer og preferanser, og jeg kopierer sjelden andres oppskrifter. Dersom jeg likevel gjør det så skriver jeg alltid hvor den kommer fra. Det er imidlertid de færreste av oss som kan påberope seg å ha «funnet opp» en matoppskrift helt selv, de fleste er som du skriver «litt stjålet» fra (jeg foretrekker å skrive «inspirert av») en eller flere andre kilder. Det er imidlertid god skikk å navngi kilden hvis en slik foreligger. Jeg har tidligere skrevet litt om jussen her: https://trinesmatblogg.no/opphavsrett/

 18. Har lyst til å prøve denne kyllingretten og har blitt så glad i å bruke kylling lårfile. Går det greit? Kortere tid i ovnen?

 19. Skal ha vinklubb med vin av pinot noir druen. Ønsker å servere denne retten. Passer den til vinen?

 20. Heitakk for fantastisk gode oppskrifter. Jeg bruker stadig dine oppskrifter i alle sammenhenger. Nå skal jeg lage denne kylligformen igjen som er kjempegod og som jeg har laget så mange ganger før. Det er bare det at en av gjestene er allergisk for all type løk…og nellikhar du noe forslag til hva jeg kan bruke istedet i denne retten…brokoli, gulerøtter mere paprika…noen ide? På forhånd takk!
  Mvh Siri

 21. kunne tenke meg å prøve en variant av denne retten med enten elg- eller hjortekjøtt. Hvertfall med den samme sausen. Noen som har noen tanker om det, og hvordan jeg eventuelt burde modifisere oppskriften?

 22. Retten er fin den, men jeg savner mer smak på kyllingen. Kanskje jeg må gå til innkjøp av en dyrere variant neste gang? Økologisk? Jeg brukte Prior sin lårfilet da jeg av erfaring synes den har mer smak, men denne gangen ble jeg skuffet. Samtidig lurte jeg på om litt bacon i retten hadde løftet den litt? Takk for en flott blogg! Bruker mange av dine oppskrifter.

 23. Hei Trine og godt nyttår.

  Har lagd denne flere ganger,senest nyttårsaften, og det ble totalt digg.
  Bruker masse av oppskriftene dine og det er bestandig godt. Mannen i huset kaller deg min norske vennine.
  Blir mye av fiskerettene framover da vi var på Smøla før Jul og reiste hjem med
  en koffert full av fiskefilet. Yummi

  Hilsen Gudrun

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste