Start dagen med deilig, hjemmelaget granola, så har du litt "å gå på". Lag den med gryn, nøtter, frø og kjerner som du har tilgjengelig og som du liker - og topp den med tørkede eller friske bær og frukter etter smak og behag. Prøv deg frem til du finner din favorittgranola. Slik lager jeg min.

Ingredienser

5 dl havregryn (store)
3 dl speltgryn eller ruggryn (eller havregryn)
3 dl frøblanding (solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, chiafrø)
2 dl kruskakli
2 dl nøtter, (mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter), grovt hakkede
2 dl vann
1 dl solsikkeolje
2 ss brunt sukker
3 ss honning
1 ts vaniljesukker
1/2 ts flaksalt
1 neve tørket frukt/bær (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Granola med gojibær

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme) eller 170 grader varmluft. Finn frem to bakebrett som du kler med bakepapir.

Mål opp alle de tørre ingrediensene (med unntak av vaniljesukker, salt og tørket frukt/bær) og ha dem i en bolle. Ha alt det tørre (med unntak av tørket frukt/bær) i en bolle, og rør godt sammen.

Ha vann, solsikkeolje, honning, brunt sukker, vaniljesukker og salt i en liten kjele og varm det forsiktig opp til honningen er helt oppløst (skal ikke koke). Hell blandingen over det tørre og rør godt sammen. Fordel blandingen jevnt utover på de bakepapirkledde bakebrettene.

Stek ett brett av gangen, midt i ovnen i 25-30 minutter. Rør i blandingen hvert 8-10 minutt, og følg ekstra godt med mot slutten slik at granolaen (spesielt langs kantene) ikke blir svidd. Granolaen er ferdigstekt når den er jevnt gyllen og «tørr». La granolaen avkjøles helt på bakebrettet før du heller den over i en tett boks/glass.

Granola med gojibær

Dersom du ønsker det kan du allerede nå blande inn tørket frukt og/eller bær i granolaen, som for eksempel tørket gojibær, blåbær, banan eller bringebær. Kokosflak smaker også godt i granola. I denne granolaen har jeg tilsatt gojibær, men vanligvis pleier jeg å tilsette tørket eller frisk frukt og/eller bær etter ønske når jeg skal nyte granolaen, slik at jeg kan variere etter smak og dagsform. Gjør som det passer deg!

Nyt granolaen sammen med litt melk eller yoghurt etter smak, og topp gjerne det hele med friske/tørket frukt eller bær.

Granolaen er holdbar i 2-3 uker dersom den oppbevares tett og mørkt.

Granola med gojibær

Eat. Repeat.

TIPS

  • Speltflak, rugflak og chiafrø får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger og i helsekostbutikker. Dersom du ikke får tak i spelt- eller rugflak kan du benytte kun store havregryn.
  • Dersom du ønsker en litt mer krydret granola kan du for eksempel tilsette ca. 1-2 ts kanel og 1-2 ts kardemomme sammen med de våte ingrediensene.
  • Strø gjerne litt granola som «krønsj» på desserter og kaker.
  • Alle granolaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

GOD FROKOST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette et den beste granolaen! Har laget den flere ganger og gitt i gave til venninner og må da stadig henvise til oppskriften her fordi alle liker den så godt 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste