Disse supersprø frøknekkebrødene med surdeig er frokostfavoritten for tiden. Jeg bruker vanligvis aktiv surdeigstarter, noe som gir til ekstra porøse knekkebrød. Du kan også benytte surdeigsrester (det som blir til overs etter at du har matet surdeigstarteren), noe som gir tynnere og litt mer syrlige knekkebrød.

Varier med ulike frø og kjerner, ca. 300 gram til sammen. Pass bare på at deigen (etter å ha hvilt litt) er grøtete og enkel å fordele utover bakebrettene.

Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på tipsene avslutningsvis.

Ingredienser

200 g surdeigstarter eller surdeigrester
5 dl vann
175 g havregryn
100 g sammalt rug , grov
125 g solsikkekjerner
75 g gresskarkjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
3/4 ts flaksalt

SLIK GJØR DU

FRØKNEKKEBRØD MED SURDEIGHa surdeigstarteren/surdeigrestene og mesteparten av vannet i en stor bolle, og rør sammen. Tilsett de tørre ingrediensene og rør sammen. Du skal nå ha en grøtete røre. La det stå å svelle i ca. 30 minutter, og spe eventuelt med litt mer vann dersom røra virker tørr. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft.

Finn frem to bakepapirkledde bakebrett, og fordel røra jevnt utover bakebrettene. Legg gjerne et bakepapir oppå og kjevle det flatt og jevnt utover, og dra deretter bakepapiret forsiktig av. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter her. Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner over knekkebrødene, og gjerne litt maldonsalt over ett av brettene (ypperlig snacks eller tilbehør til suppe).

FRØKNEKKEBRØD MED SURDEIG

Sett begge brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke i 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×4 biter på hvert brett, tilsammen 32 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt.

Knekkebrødene er ferdige når de er sprø og tørre, etter ca. 60 minutter total steketid. Dette varierer fra ovn til ovn så her må du følge med mot slutten av steketiden. Dersom du har ulik tykkelse på knekkebrødene kan det være lurt å ta ut de tynneste (oftest kantene) når de er ferdige, og la de litt tykkere (oftest de som er i midten) få steke litt til.

Fjern bakepapiret umiddelbart, brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist.

Nytes med godt pålegg til frokost/lunsj/kvelds, som tilbehør til ost, sammen med en god suppe – eller alene som snacks.

FRØKNEKKEBRØD MED SURDEIG

TIPS

  • Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker.
  • Les mer om hvordan du lager og mater surdeigstarteren her. Alle tips, triks og oppskrifter med surdeig finner du samlet her.
  • Alle oppskrifter på knekkebrød finner du samlet her.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei. Denne må jeg nok teste, har akkurat begynt med surdeigsbaking. Jeg bare lurer på: jeg har laget meg en starter av økologisk speltmel. Kan jeg bruke den til oppskrifter med annet type mel eller må jeg bake med speltmel når starteren er av spelt?

    1. Jeg har ikke laget starter selv med speltmel, men vil tro at du kan benytte den sammen med andre meltyper også.

        1. Det er opp til deg. Jeg bruker vanligvis aktiv surdeigstarter, noe som gir til ekstra porøse knekkebrød. Du kan også benytte inaktiv surdeig/surdeigsrester (det som blir til overs etter at du har matet surdeigstarteren), noe som gir tynnere og litt mer syrlige knekkebrød.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste