Da vi var på studietur i Nice forleden måtte vi selvsagt stikke innom et fransk konditori og smake på et utvalg av fristelsene i kakedisken. Vi kjøpte en av hver sort, som vi delte mellom oss, og vurderte bit for bit. Så utrolig mye godt, og med små kakestykker orker man jo å smake på mange forskjellige bakverk! Mine favoritter var nok en fransk jordbærterte med vaniljekrem og en sitronterte med marengs. Vel hjemme skulle jeg bake til juniors 15 årsdag helgen etter, og da ble det jammen en variant av jordbærterten - med hjemmelaget vaniljekrem. Her er oppskriften, prøv den du også!

Ingredienser

TERTEBUNN

125 g smør
50 g melis
200 g hvetemel
50 g mandelmel
1 lite egg

VANILJEKREM

2 1/2 dl kremfløte
2 1/2 dl helmelk
100 g sukker
40 g maisenna
4 eggeplommer
1 vaniljestang
1 1/2 dl kremfløte , stivpisket (kan sløyfes)

FYLL

500 g jordbær (ca.)

SLIK GJØR DU

TERTEBUNN

Kjør smøret og alle de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin til det smuler seg. Tilsett egget og kjør det til deigen samler seg i en klump. Du kan også bruke hendene til å smuldre sammen deigen. Ikke jobb med deigen mer enn nødvendig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader (over- og undervarme). Smør og strø en paiform (22-24 cm i diameter). Ha deigen på melet bakebord og kjevle den jevnt utover, slik at den vil dekke paiformen din. Rull deigen over kjevlet og kle formen med deigen. Det går bra om du må skjøte litt her og der, det vil likevel ikke synes når terten er ferdig. (Det er rikelig med tertedeig, så du må ikke benytte alt.) Skjær av den overflødige deigen slik at du får en jevn kant. Prikk tertebunnen med en gaffel. For å hindre at deigen på sidene synker sammen under steking legger du et bakepapir forsiktig oppå terteskallet og heller en pakke tørkede erter (linser, bønner el.) oppi, og fordeler det godt utover mot kantene. (Dersom du har tid kan du gjerne sette tertebunnen i kjøleskapet en halvtimes tid før du steker den. Da er det mindre sannsynlig at kantene vil synke ned.)

Stek tertebunnen på midterste rille i 10 minutter. Fjern bakepapiret med ertene og stek bunnen videre til deigen er gyllen i kantene og gjennomstekt, etter ytterligere 10-15 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. (Ta vare på ertene til neste gang du skal steke pai-/terteskall.) Avkjøles på rist. Tertebunnen kan lages et par dager før du skal servere kaken.

VANILJEKREM

Mens tertedeigen hviler i kjøleskapet lager du vaniljekremen. Ha 2 dl melk, fløte og sukker i en tykkbunnet kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og tilsett frøene og stangen i kjelen. Kjelen bør ikke være mer enn halvfull. Varm forsiktig opp til kokepunktet. Ha deretter 1/2 dl melk og maisenna i en stor bolle og visp sammen. Visp deretter inn eggeplommene. Hell ca. 2/3 av den varme væsken, litt etter litt, oppi eggeblandingen og rør godt hele tiden med en visp. Sil deretter blandingen og hell den tilbake i kjelen. Varm forsiktig opp og la blandingen småkoke mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen slik at kremen ikke brenner seg. Kremen skal nå begynne å tykne. Rør godt sammen og hell kremen umiddelbart over i en vid bolle/dyp tallerken og legg plastfolie direkte på vaniljekremen for å unngå at det danner seg snerk. La vaniljekremen hvile ca. 15 minutter på kjøkkenbenken, og sett den deretter i kjøleskapet for videre avkjøling. Vaniljekremen kan gjøres ferdig et par dager før den skal serveres, men bør spises innen 3-4 dager etter at den er laget.

Dersom du ønsker en luftigere vaniljekrem kan du vende inn ca. 1 1/2 dl stivpisket kremfløte når vaniljekremen er helt avkjølt (kan sløyfes).

DEKOR

Fordel vaniljekremen i den avkjølte tertebunnen. Del jordbærene i to og fordel dem oppå vaniljekremen. Pynt gjerne med spiselige blomster hvis du har. Oppbevares kjølig frem til servering.

TIPS

  • Jordbærene kan gjerne byttes ut med bringebær eller rabarbra.
  • Dersom du heller vil lage sitronterte med marengs kan du teste denne oppskriften, for den er minst like god som den jeg testet i Nice.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Ser nydelig ut! Hvordan oppbevarer du tertebunnen hvis du lager den et par dager i forveien?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste