En av de mest populære oppskriftene på bloggen er en focacciaoppskrift fra 2009. Focacciaen er høy, luftig og saftig. Selv foretrekker jeg at focacciaen er litt lavere, med sprø topp, men fortsatt litt myk inni. Da jeg var på matreise til Liguria i mai fikk vi servert focaccia Genovese, focaccia fra Genova. Reiselederen vår Caroline serverte lune focaccia og bobler i glassene, i bussen fra Milano til Sestri Levante, som skulle være vår base under matreisen. Nydelig, lav focaccia - toppet med flaksalt eller grønne oliven.

Her er min variant, toppet med halve cherrytomater, flaksalt og chiliflak. Nydelig alene eller som tilbehør til grillmat, salater, supper eller gryteretter, eller som utgangspunkt for en deilig sandwich.

Ingredienser

FOCACCIA

700 g hvetemel
5 dl vann (fra springen)
1 ts flaksalt
1 ts honning
15 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær

TOPPING

1/2 dl extra virgin olivenolje
150-200 g cherrytomater , delt i to
flaksalt
frisk rosmarin
chiliflak

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til focacciaen i bakebollen, bruk ertekroken på kjøkkenmaskinen og kjør ved lav hastighet til deigen er godt blandet. Øk hastigheten noe og elt deigen i til sammen ca. 10 minutter. Du skal nå ha en blank og smidig, men litt ”grøtete” deig. Drypp litt olivenolje over og pass på at den omslutter mesteparten av deigen. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1 ½ time.

Kle to bakebrett med bakepapir og hvelv deigen oppi. Bruk hendene (gni dem gjerne inn i litt olivenolje først) og fordel/strekk deigen utover. La focacciaen etterheve i 30-45 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.

Focaccia Genovese

Dytt tomatene ned i deigen. Bruk fingeren (dypp den gjerne i litt olivenolje) og lag også noen små fordypninger i den ferdighevede deigen. Drypp resten av olivenoljen over brødet og la den renne nedi de små hullene. Strø deretter over litt flaksalt og dytt noen kvister rosmarin nedi, hvis du har. Dryss gjerne også over et par klyper chiliflak, hvis du ønsker litt mer smak på brødene.

Stek focacciaen på midterste rille i ca. 20 minutter, til brødet er gyllent og ferdigstekt. La focacciaen hvile på brettet noen minutter, og avkjøl den deretter på rist.

Serveres og nytes som tilbehør til for eksempel salatersupper, pasta og gryteretter, til grillmat, som sandwich med godt pålegg – eller rett og slett alene.

Focaccia Genovese

TIPS

  • Jeg anbefaler å steke brødene hver for seg. Dersom du ikke har to stekeovner kan du steke det første etter 20-30 minutter etterheving, og det andre umiddelbart etterpå.
  • Brødene kan fryses. Tines i romtemperatur, og gi dem gjerne en lunk i stekeovnen (175 grader varmluft i 4-5 minutter) umiddelbart før servering.
  • Alle focacciaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kan focaccia brødet lages noen uker i forveien å fryses ned til spising om en måneds tid? Og må det tas opp om morgenen å tine eller dypfryst rett i ovn på grader?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste