Jeg husker så utrolig godt den aller første gangen jeg bakte rundstykker. Det var på barneskolen. Rundstykkene var så fine å se på, syntes jeg, for de var toppet med valmuefrø. Også var de sååå gode! Siden den gang har jeg bakt mye, og lærer stadig vekk noe nytt om gjærbakst. Den største "aha-opplevelsen" jeg har hatt var å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter. Det gir alltid luftig og smakfullt resultat - også når du baker rundstykker! Prøv det du også!

Ingredienser

GJÆRDEIG

750-800 g hvetemel
15 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt
1/2 ts sukker
2 1/2 dl melk
2 1/2 dl vann
75-100 g smør , i terninger

TIL DEKOR

1 egg (kan sløyfes)
valmuefrø (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Fine rundstykker

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk melk fra kjøleskapet og kaldt vann fra springen. Kjør det hele i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, eller litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 8-10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bakebollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 20 jevnstore emner. Trill emnene til boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø på valmuefrø. Stek rundstykkene ved 225 grader (over- og undervarme) i 12-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden vil variere etter hvor store rundstykkene dine er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har – så følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nytes gjerne lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til suppe, gryterett, salat eller hva du måtte behage.

Fine rundstykker

TIPS

 • Dersom du ønsker litt grovt mel i rundstykkene kan selvsagt tilsette det, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr. Sjekk gjerne ut oppskrift på halvgrove rundstykker med rug eller grove rundstykker. Alle oppskrifter på rundstykker finner du samlet her.
 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, les mer her (pkt. 7) om hvordan du gjør det.
 • Rundstykkene kan gjerne fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, ved 175 grader varmluft i 4-5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nei, det skal den ikke. Du kan lese mer om det under TIPS (pkt. 4) hvor det blant annet står: «Jeg har lenge vært i den tro at væsken skal være «fingervarm», dvs at du skal kunne stikke fingeren oppi uten å kjenne at væsken er verken varm eller kald. Den er da omtrent 37 grader. Min erfaring nå er imidlertid at gjærbaksten blir best når jeg benytter kald/romtemperert væske. Selve hevingen tar noe lengre tid, men gjæren gis bedre anledning til å utvikle seg i sitt eget tempo – og resultatet blir bedre. Dersom du elter gjærdeigen i maskin må du også huske på at eltingen tilfører deigen energi som igjen øker temperaturen i deigen. Starter du med 37 grader temperert væske, kan du risikere at temperaturen vil passere 40 grader når deigen er ferdig eltet.» Lykke til! 🙂

   1. Jeg må le av meg selv. Jeg bruker ofte dine oppskrifter. Oppskriften din på fine rundstykker har jeg brukt 100 ganger og alltid varmet væsken. Men så i dag ser jeg at det skal være KALDT. Du snakker om å ikke se skogen for bare trær… Anyway, nå er en stor porsjon til heving, med kald væske. : )

 1. Disse vil jeg absolutt anbefale. Kjempeenkel oppskrift. Men jeg ville doblet oppskriften da de forsvant veldig for jeg fikk sukk for meg:-)

 2. Tusen takk for oppskrift på lettlagde og nydelige rundstykker. Endelig får også jeg til å bake brød og rundstykker .)

 3. Det står at du skal ta vesken direkte fra kjøleskapet? Du skriver at du har best erfaring hvis vesken er ca 20 grader, vil ikke melk fra kjøleskapet være 4 grader? Blir ikke det for kaldt?

  1. Jeg lærer stadig noe nytt og gjør nye erfaringer. I svaret over så kopierte jeg inn en eldre tekst (har revidert det nå), og da forstår jeg at du stusser litt. Poenget er at jeg ikke varmer opp/tempererer væske i gjærbakst lengre. Bruker melk fra kjøleskapet og/eller kaldt vann fra springen. Eltingen vil gjøre at temperaturen i deigen uansett stiger, og er deigen litt kald når den er ferdigeltet så bruker den bare litt lengre tid på hevingen.

 4. Hvorfor bruker du 15 GR gjær (1/2 pk tørrgjær) på fine rundstykker, mens du har 25 GR Gjær ( 1/2 pk tørrgjær) på halvgrove og grove rundstykker?

 5. Kjempegode, luftige rundstykker, og lett å lage! Tok sjansen på at de var gode og dobblet oppskriften, og det er jeg glad for

 6. Takk for en fantastisk oppskrift. Dette er de beste rundstykkene jeg har noensinne bakt.
  Super enkelt.

 7. Hei, tusen takk for flotte oppskrifter ❤️Hver gang jeg baker bruker jeg bare dine oppskrifter, og blir topp resultat hver gang Nå er det blitt artig å bake! Tusen takk ❤️
  Mvh Jeanette

 8. Super oppskrift! Bruker alltid denne. Blir perfekt deig hver gang (Bruker også bl.a oppskrift på boller/kanelbollene)

 9. Takk for en fantastisk oppskrift,bra triks og tilsette smøret i terninger
  mot slutten og elte videre.Resultatet blir veldig bra..

 10. Tusen takk for oppskrift. Dette ble fantastisk nydelige rundstykker, Tror jeg må bake
  flere i morgen.

 11. Hei 🙂
  Veldig glad i oppskriftene dine!
  Et spørsmål: Hvis man baker for hånd uten maskin. Bør man ikke vente med smøret?

  Klem ❤️

 12. Hei Trine!

  Dine oppskrifter er de beste og det kommer alltid et godt resultat etter de!
  Fortsett og lage oppskrifter. Kjempe gode rundstykker!
  Klem

 13. Hei Trine!

  Dine oppskrifter er de beste og det kommer alltid et godt resultat etter de!
  Fortsett og lage oppskrifter. Kjempe gode rundstykker!
  Klem

 14. Disse skal jeg lage i morgen☺️ Bruker dine oppskrifter til søte gjærdeiger, resultatet blir aldeles fantastisk!
  Et spørsmål til denne oppskriften, hvorfor halvparten vann og melk? Hvordan påvirker det evt smak/holdbarhet om man kun bruker melk ? Hilsen Heidi

 15. Hei!
  Kan deigen lages og bakes ut umiddelbart, for deretter å kaldheve de i kjøleskap over natta? Smøret vil ikke gjøre dem harde? Burde de da kanskje stå på benken over natta istedet?

 16. Tusen takk for oppskriften!
  Beste og mest smakfulle rundstykkene vi har lagd.
  Og så enkelt!
  De nytes med ferskt pålegg:-)

 17. Det var litt vanskelig men eg fekk hjelp av mamma. Eg kommer til å bruke denne oppskrifta fleire gonger.

 18. Er glad jeg kom over denne oppskriften, veldig god deig å jobbe med og blir veldig gode rundstykker. Har fryseren full

 19. Hei, jeg har bakt disse rundstykkene med veldig godt resultat – Tusen takk!
  Men nå skal jeg servere de til gjester som bare bruker spelt.
  Så, kan jeg bare bytte ut med spelt og beholde smøret?
  Ser i andre oppskrifter at jeg bør være mer forsiktig med elting?
  Vennlig hilsen Trond Kristiansen

 20. Kjære Trine.

  FOR noen nydelige rundstykker! Hadde dem til julelunsjen med familien i går. De bare nøt dem. Var 4 igjen som vi frøs i går. Kjæresten og jeg hadde da til frokosten i dag. Var som nylaget når de ble varmet i ovnen.
  Tusen takk for atter en nydelig oppskriften! Disse skal snart lages igjen!

 21. Hei Trine.
  Det er andre gangen jeg lager disse rundstykkene på kort tid. Denne gangen til en god biffgryte. De er bare så knallgode! ALLE kommenterte det i dag også. Som alt annet, er oppskriftene dine så smakfulle. Tusen takk ❤️

  1. Så hyggelig å høre at rundstykkene falt i smak! Jeg baker dem ofte selv også, og har som regel noen på lur i fryseren. Takk for din tilbakemelding! 🙂

 22. Hei, Trine!

  Jeg vil bare meddele at jeg har storkost meg med å spise rundstykkene. Jeg gikk for en 50/30 med siktet og sammalt hvetemel og barna elsker dem. Det ble knapt nok til å ha i lunsjen dagen. Stå på, Trine!

  Klem, Oskar

 23. Veldig bra oppskrift. Jeg har bakt de flere ganger, blir luftige smake veldig godt. Jeg smuldrer i den ferske gjæren og bruker kald væske. Prøvde med et par egg i dag, de ble enda bedre på smak. Super oppskrift!

 24. Første batchen ble spist opp her i huset under «smaking», da de var rykende ferske. Så da måtte far hive seg rundt å bake to ganger oppskriften en gang til. Skal nevnes at vi ikke har kjøkkenmaskin, så her gikk deigen som punchingbag på rundgang. Ble en fin familieaktivitet og et nydelig resultat!

 25. Hei! Når svigermor lager disse, smelter de nærmest i munnen – så saftige og luftige. De ER så gode. Når jeg lager dem selv, er de fortsatt gode, men de blir seige «utenpå». Akkurat som at de får et slags skall på det «ytterste» laget på toppen og dette er skikkelig seigt. Jeg steker dem på varmluft. Hva gjør jeg feil?

 26. Disse har jeg bakt flere ganger, og er en favoritt hos oss. Idag skal jeg steke de på dampfunksjon noe jeg ikke har prøvd før. Da skal de bli crispy på utsiden. Gjenstår å se resultatet

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste