Hvem klarer vel å motstå lune, smakfulle rundstykker? Ikke jeg! Nydelige med pålegg på til frokost, brunsj, lunsj eller kvelds. Og ikke minst et populært tilbehør til høstens supper, gryteretter og gratenger. Hemmeligheten bak luftige og smakfulle rundstykker er å elte deigen i 10-15 minutter før du elter inn smøret – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Prøv det du også!

Ingredienser

500 g hvetemel
150 g fullkornshvetemel
1/2 ts sukker eller honning
3/4 ts salt
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
2 dl melk
2 1/2 dl vann
75 g smør , i terninger

SLIK GJØR DU

Kuvertrundstykker

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Bruk gjerne kaldt vann fra springen og melk fra kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer vann dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 20 jevnstore emner. Trill emnene til runde eller litt avlange boller og legg dem på bakepapirkledd bakebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Strø over litt fullkornsmel og snitt rundstykkene med et barberblad eller lignende.

Kuvertrundstykker

Stek rundstykkene ved 225 grader i 15-17 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Steketiden vil variere etter hvor store rundstykkene dine er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har – så følg med mot slutten av steketiden. Er du usikker på om de er gjennomstekt kan du sjekke kjernetemperaturen med et steketermometer. Rundstykkene er gjennomstekt ved ca. 95 grader. Avkjøl rundstykkene på rist.

Nyt gjerne rundstykkene lune med godt pålegg eller som tilbehør til suppe, gryterett, gratenger, salat eller hva du måtte behage.

Kuvertrundstykker og tomatsuppe

TIPS

  • Dersom du ønsker å lage grovere rundstykker kan selvsagt øke andelen fullkornsmel, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr. Dersom du ønsker litt «krønsj» kan du pensle de ferdighevede rundstykkene med litt lunkent vann og strø over frø og/eller kjerner for du snitter dem.
  • Deigen kan gjerne kaldheves, les mer om hvordan du gjør det her.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, les mer her (pkt. 7) om hvordan du gjør det.
  • Rundstykkene kan gjerne fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, ved 175 grader varmluft i 4-5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
  • Alle oppskrifter på rundstykker finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. For noen fantastiske rundstykker. Godt likt av både små og store.Dette er andre gangen jeg baker for de ble spist fort opp.

  2. Prøvde de nå. De ble helt perfekte. Tilførte gresskarkjerner og solsikkefrø. Nydelig oppskrift.

    1. Det er alltid så hyggelig å høre at andre liker oppskriftene mine også! Tusen takk for tilbakemeldingen!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste