Kjempegode, myke fastelavnsboller med kremfyll er et av vinterens høydepunkt! Årets fastelavnsboller er fylt med deilig bringebærkrem, bringebærsyltetøy og bringebær, og det hele toppes med et lett melisdryss.

Utgangspunktet for fastelavnsbollene er verdens beste boller. Fyll dem etter smak og behag, og det du har tilgjengelig. Se tips om flere varianter helt nederst i innlegget.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

HVETEBOLLER

600-650 g hvetemel
100 g sukker
15 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
4 dl melk
1 egg
1 ts kardemomme
1/3 ts salt
100 g smør i terninger
1 egg til pensling

BRINGEBÆRKREM

7 1/2 dl kremfløte (ca.)
2 ts sukker
300 g bringebærsyltetøy (ca.)
100 g friske bringebær (ca.)
melis

SLIK GJØR DU

Fastelavnsboller med bringebær

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og egget som skal benyttes til pensling, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time.

Ha den forhevde deigen på melet underlag og del opp deigen i ca. 16 jevnstore biter på ca. 75 gram. Trill dem til boller og fordel på to bakepapirkledde bakebrett. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme, på midterste rille) i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.

Pisk kremfløten til en luftig krem sammen med litt sukker, og vend deretter forsiktig inn ca. 200 gram bringebærsyltetøy med en slikkepott eller lignende. (Kjør gjerne syltetøyet glatt med en stavmikser hvis du vil ha en jevnere krem.) Ha gjerne bringebærkremen i en sprøytepose med stor tipp.

Fastelavnsboller med bringebær

Del bollene i to og fordel bringebærkremen i «dotter» på den nederste delen, fyll resten av syltetøyet og et bringebær i midten, og legg den andre halvdelen oppå. Gi bollen et dryss med melis og nyyyt! Fastelavnsboller bør serveres ganske nylagde og romtempererte. Ikke sett de fylte fastelavnsbollene i kjøleskapet, for da blir bollene kalde og seige.

Fastelavnsboller med bringebær

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.
  • Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Dersom du har god tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her. Ønsker du ekstra saftige og holdbare boller anbefaler jeg tangzhong-metoden – ta en titt på denne oppskriften for inspirasjon.
  • Bak gjerne hvetebollene i god tid før fastelavn og legg dem i fryseren. La dem tine på kjøkkenbenken eller over natten i kjøleskapet, og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. La bollene avkjøles noe før du fyller dem.
  • Alle fastelavnsbollene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Det ene egget tilsettes sammen med hvetemel, melk, gjær mm. («Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og egget som skal benyttes til pensling…») Det andre egget benyttes til å pensle de ferdig hevede bollene. Lykke til!

      1. Det står kun 1 egg på listen over ingredienser så jeg har misset nå at det skulle være et egg i deigen også. Håper det ikke er avgjørende for bollene, men du bør kanskje rette opp det i oppskriften.

        1. Det står egg to steder i ingrediensoversikten, så her er det nok du som har oversett noe 🙂

          Det går fint å droppe egget i deigen, så lenge du justerer deigen med hhv melk eller mel om deigen er litt tørr eller klissete. Dette er også nevnt helt avslutningsvis: «Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med melk, både i deigen (ca. 1/2 dl) og til pensling.»

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste