I denne ovnsretten, som jeg har kalt "farmers pie" siden den er en kjøttfri variant av shepherds pie, har jeg brukt ulike rester fra grønnsaksskuffen. Sammen med blant annet tomater og deilige krydder, og toppet med en deilig potet- og sellerirotmos, skaper de virkelig magi i den ildfaste formen. Såpass magi at mannen min (som ikke alltid tar bølgen når det står vegetarmat på menyen) snakker om den rett som det er. Ved servering drypper du over den smakfulle urteoljen, som setter en ekstra spiss på retten. En ny kjøttfri favoritt, kanskje?

Ingredienser

GRØNNSAKSFYLL

1 rødløk , i små terninger
2 sjalottløk , i små terninger
nøytral olje til steking
1 rød paprika , i små terninger
3 fedd hvitløk , finhakket
2 ss tomatpuré
400 g hermetiske tomater , hakkede
2-3 dl grønnsakskraft eller utblandet fond/buljong
1 ts basilikum (tørket)
1 ts timian (tørket)
1 ts oregano (tørket)
1 laurbærblad
2 gulrøtter , i små terninger
1 persillerot , i små terninger
1 stilk stangselleri , i små terninger
1 ss balsamicoeddik , vellagret type
1 ss soyasaus
1-2 klyper chiliflak
salt og pepper

POTET- OG SELLERIROTMOS

600-700 g poteter , delt i to
300-400 g sellerirot , i biter
50 g smør
50 g parmesan , finrevet
salt og pepper

URTEOLJE

1 neve persille og/eller basilikum (frisk)
1 fedd hvitløk , grovt hakket
1 dl extra virgin olivenolje
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Vegetarisk grønnsaksgryte med potetmoslokk

Skrell poteter og sellerirot og del opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Bruk en potetstapper og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Tilsett smør og parmesan, og rør godt sammen. Dersom du synes mosen virker litt «tørr» kan du eventuelt tilsette litt melk. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Mens poteter og sellerirot koker lager du grønnsaksfyllet. Skjær opp grønnsakene som angitt. Ha nøytral olje i en gryte eller stekepanne med høye kanter og stek løk og sjalottløk, til løken er blank og myk. La hvitløk og paprika steke med mot slutten av steketiden. Tilsett tomatpureen og la det surre i ca. 1 minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, gulrøtter, persillerot, stilkselleri, grønnsakskraft og laurbærblad. Smak til med tørkede urter og chiliflak. La grønnsaksblandingen putre under lokk på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett eventuelt litt mer grønnsakskraft dersom det virker litt tørt. Smak til med balsamicoeddik, soyasaus, salt og pepper, og eventuelt mer krydder.

Ha grønnsaksblandingen i en ildfast form (formen jeg brukte er ca. 22 x 22 cm) og fordel den jevnt utover. Fjern laurbærbladet og fordel deretter et jevnt lag med potet- og sellerirotmosen over. Stekes midt i ovnen ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i 30-35 minutter, til potetmosen er gyllen.

Ha alle ingrediensene til urteoljen i en smal beholder, og kjør den med en stavmikser eller lignende til du har en jevn olje. Smak til med salt og pepper.

La retten hvile i ca. 10 minutter, og server den med urteoljen og godt brød som tilbehør.

Vegetarisk grønnsaksgryte med potetmoslokk

TIPS

 • Bruk det du har av rotgrønnsaker og andre grønnsaker. Noen av grønnsakene kan eventuelt erstattes med for eksempel linser og/eller sopp isteden.
 • Dersom du ønsker å lage en rent vegetarisk rett må du bytte ut parmesan med en vegetarisk ost, eller rett og slett droppe osten.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine

  Du har glemt å skrive i oppskriften hvor grønnsakene skal inn i retten

  Mvh Siw anette

 2. Hei Trine,

  Takk for inspirasjon og en fantastisk god rett.

  Ett par spørsmål før den blir lagd på nytt:)
  Finns det ett triks for å få på «potet lokket» jevnt og fint? Ble litt klabb og babb siden grønnsaksfyllet var litt flytende, men det smakte veldig godt!
  Med urteoljen ble det enda bedre:) Hvor lenge kan man oppbevare en slik olje i kjøleskap?

  Ha det fint,
  Mvh
  Svein

  1. Så hyggelig å høre at den falt i smak. Anbefaler deg å prøve urteoljen også neste gang – den tar retten til nye høyder!

 3. Den er fantastisk god!!

  Har tenkt å lage den igjen og lurer på om det
  går an å lage den dagen før, eller hvor lenge før den kan lages ?

  1. Det er alltid så hyggelig å høre at andre liker oppskriftene mine også! Tusen takk for tilbakemeldingen!

   Retten kan lages et par dager før og oppbevares i kjøleskapet. Men vær obs på at du må beregne lengre steketid siden retten er kald når den settes inn i stekeovnen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste