Annonse

Bakekonkurransen «Norges beste bakst» er i full gang, og mange har allerede sendt inn sine beste bakeoppskrifter. Har du en favorittoppskrift som du gjerne vil dele – er du herved invitert til å delta! Oppskriften må inneholde smør, og må kunne bakes med Bremykt.

En favoritt hjemme hos oss er rykende fersk gjærbakst i ulike varianter. Siden epletrærne i hagen for tiden bugner av fine røde epler fylles gjerne også gjærbaksten med disse godsakene - og resultatet blir smakfulle eplesnurrer. Hemmeligheten bak luftig og smakfull gjærdeig er å elte deigen lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Jeg har her benyttet Bremykt, som kan benyttes i all slags bakst, men er spesielt godt egnet i gjærbakst. Bremykt består av kun naturlige ingredienser, nemlig meierismør og rapsolje, ingenting annet. Mens smøret (70%) gir den gode smaken, gjør den sunne rapsoljen (30%) at konsistensen blir mykere og dermed perfekt til å elte inn i gjærdeiger. Prøv det du også, med eller uten høstens deilige epler! 

Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIG

650 g hvetemel (ca.)
3 1/2 dl melk (gjerne kald)
15 g gjær (gjerne rød type)
100 g sukker
1/2 ts malt kardemomme
1/4 ts salt
1 egg
100 g Bremykt , i terninger

FYLL

100 g Bremykt
75 g sukker
1 ss kanel
2 epler , i små terninger
1/2 sitron (saften)

PENSLING OG DEKOR

1 egg (til pensling)
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt. Dersom deigen er veldig klissete kan du tilsette litt mer mel. Elt deigen i 10 minutter etter at mel og melk er tilsatt.

Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. ytterligere 10 minutter. Dersom du tilsetter smøret fra begynnelsen av kan fettet i smøret gjøre at glutenet ikke får optimale forhold, og deigen kan bli vanskelig å jobbe med. Ved å elte inn smøret etter at deigen er eltet i ca. 10 minutter har glutennettet fått satt seg, og du får en deig som er smidig og lett å jobbe med. Ønsker du å lage en større porsjon med gjærdeig kan du benytte denne oppskriften istedet (og øke ingredienser til fyllet med ca. 50%).

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme. Mens deigen hever rører du sammen smør, sukker og kanel. Rett før du skal bake ut deigen skreller du eplene, stikker ut kjernehuset og skjærer dem opp i jevnstore, små terninger. Drypp sitronsaften over eplene.

Ha den ferdighevede gjærdeigen på melet underlag og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 75 x 35 cm. Bre smørkremen jevnt utover leiven og fordel eplebitene over. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen til en jevn, fast pølse. Skjær pølsen opp i ca. 18 jevnstore emner, 3-4 cm brede.

Legg eplesnurrene på et bakepapirkledd bakebrett (eller bruk bakebrett med slippbelegg), og la dem etterheve under et klede i ca. 30 minutter. Pensle eplesnurrene med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 14 minutter, til eplesnurrene er gylne og gjennomstekte.

Nytes gjerne lunkne, sammen med en kopp god kaffe eller et glass melk.

Bli med i konkurransen «Norges beste bakst» du også, da vel! Slik deltar du:

  1. Finn frem din beste oppskrift og skriv den ned slik at den er enkel å forstå for andre. Oppskriften må inneholde smør, og må kunne bakes med Bremykt.
  2. Ta et bilde av baksten din, gjerne i dagslys, hvis du har anledning til det. Et fristende bilde er ofte det som skal til for at leserne eller juryen stopper opp og får lyst til å prøve nettopp din bakst. Dersom du låner bilde av andre må du passe på å spørre om lov til å bruke det først.
  3. For å delta i konkurransen må du laste opp din oppskrift på «Norges beste bakst» sin nettside. Skriv gjerne også et par linjer om hva som er spesielt med din oppskrift og hvorfor nettopp denne er din favoritt.
  4. En jury vil plukke ut 10 finalister. I tillegg deles det ut en «publikumspris» til oppskriften med flest «likes», så del derfor din oppskrift med venner og be dem stemme på ditt bidrag. Reglene for å delta i konkurransen finner du her.

Dette innlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Fjordland, som står bak blant annet Bremykt og Bakekonkurransen «Norges beste bakst».

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.