Dette brødet er en av mine hverdagsfavoritter, med speltmel, frø og kjerner som setter en kjempegod smak på baksten. Brødet er eltefritt og røres sammen for hånd på to minutter. Deretter må deigen heve vel og lenge, før den skal stekes i glovarm jerngryte i stekeovnen. Med litt planlegging kan du sette velduftende og smakfull bakst på bordet til både hverdag og til fest, med sprø skorpe som er egnet til å imponere den mest innbarka hjemmebakeren.

Annonse

Ingredienser

400 g speltmel, siktet
150 g sammalt speltmel, grovt
50 g havregryn
50 g gresskarkjerner
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1 ts salt
1/3 ts tørrgjær
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer.

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret, plasser bakebollen over (med bunnen opp) og la brødet etterheve.

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Det er denne metoden jeg vanligvis benytter selv. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen. (Ta en titt på filmen under TIPS, hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.)

Når du er ferdig med ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i tilsammen 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille.

Det aller beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

TIPS

  • Bruk denne grunnoppskriften og varier med ulike meltyper, bytt for eksempel ut det sammalte hvetemelet med sammalt rug eller fullkornmel. Ulike typer frø og kjerner setter også en god smak på brødet.
  • Hevetider er ikke «absolutte», du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er at brødet blir bedre jo lengre det hever.
  • Dersom du ikke ønsker hele kjerner og frø i baksten, kan du kjøre dem i en kjøkkenmaskin med kniver.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

GOD BAKST!

Hurra, jeg er i semifinalen i hele tre kategorier i VIXEN Influencer Awards 2017, nemlig ÅRETS INFLUENCER MAT, ÅRETS BUSINESS og ÅRETS INFLUENCER!. Jeg blir kjempeglad dersom dere vil stemme meg videre til finalen i en eller flere av disse kategoriene Klikk her for å komme til avstemningssidene. Det er mulig å stemme flere ganger og du kan stemme hver 12. time frem til 15. januar, om du vil. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Nei, jeg gjør ikke det, men ser at det står i noen andre oppskrifter. Har aldri opplevd at brødet har satt seg fast i mine gryter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.