Junior på 12 år er ikke så glad i brød og rundstykker med hele frø og kjerner. Men dette sunne og smakfulle eltefrie langpannebrødet går ned på høykant både tidlig og sent. Det inneholder blant annet sammalt hvete, havregryn og havrekli og anses som grovt (75%) på brødskalaen. Et ypperlig matpakkebrød for små og store som du rører det kjapt sammen for hånd dagen før. Prøv det du også!

Ingredienser

400 g sammalt hvete , fin
250 g hvetemel , siktet
100 g havregryn , lettkokte
50 g havrekli
1 ts tørrgjær
1 ts sukker
1 ts salt
7 1/2 dl vann fra springen
nøytral olje til utbakingen
3 ss havregryn til topping

SLIK GJØR DU

Eltefritt langpannebrød med havre

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og tørrgjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

UTBAKING

Strø rikelig med mel på kjøkkenbenken (eventuelt oppå et bakepapir), og hell den hevede deigen oppå. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta dette et par ganger, til deigen lettere holder fasongen. Deigen kan gjerne være litt bløtere enn om du skulle ha stekt det i jerngryte. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Ta gjerne en titt på denne filmen, hvor jeg viser hvordan jeg gjør det.

Når du har brettet deigen en runde legger du den med brettsiden ned på et bakepapirkledd bakebrett. Ha litt nøytral olje på hendene og klem deigen jevnt utover. Dryss gjerne over en neve havregryn, hvis du ønsker det, og press det lett ned i deigen før du deler den opp i 16-20 jevnstore biter (bruk gjerne et pizzahjul).

ETTERHEVING & STEKING

La deigen etterheve under plast eller et klede i ca. 1 time. Ta eventuelt en ny runde med pizzahjulet (forsiktig) om nødvendig.

Stekes ved 225 grader, over- og undervarme, i ca. 35 minutter. Stek brødet på midterste rille, eventuelt litt under midten. Brødet er ferdig når det er gyllent oppå, og når du hører en «hul» lyd når du kakker forsiktig under på brødet. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at brødet er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er 96 grader er brødet ferdig stekt. Avkjøl brødet på rist.

SERVERING

Bryt av brødet (hjelp eventuelt til med en kniv om nødvendig) og nyt det med favorittpålegget og en kopp te.

Langpannebrød

TIPS

  • Brødet kan fryses.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er imidlertid at brødet blir bedre jo lengre det hever.
  • Dersom du ikke har akkurat disse meltypene så kan du erstatte dem med en annen type med omtrent samme egenskaper.
  • Dersom du (som meg) elsker hele frø og kjerner i brødet kan jeg anbefale denne oppskriften på eltefritt grovt langpannebrød. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.

Eltefritt langpannebrød med havre

GOD BAKST!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. For et fantastisk godt brød! Jeg har inntil i dag, hvor jeg lagde dette brødet, hatet gjærdeig – hos oss er det mannen som baker boller, lager pizza og brød. Men etter å ha prøvd dette fantastisk enkle kjapt og utrolig gode brødet blir det garantert gjentagelse! Skal og sjekke ut de andre oppskriftene på eltefritt!

  2. Smakte kjempegodt . Men fikk det ikke til å heve like mye som det har gjort på bildene i oppskriften. Hva har jeg gjort galt da?

  3. Brødet var greit på smak, men det ble ikke som på bildet! Som nevnt ovenfor så hevet ikke min deig heller noe særlig! Dermed ble det et ganske kompakt brød. Fulgte oppskriften og lot det også heve ca 15 timer første gang! Litt skuffet og kommer ikke til å lage dette igjen. Ellers har du mange fine oppskrifter her på bloggen som jeg bruker ofte!:-)

  4. For et godt brød .Kommer garantert til å lage dette flere ganger. Har laget flere av dine oppskrifter på eltefri bakst. Så lettvint og alltid like godt.

  5. Fint om du skriver mål på langpanne, hvis jeg bruker «vanlig» langpanne til stekeovn og dette er feil vil ikke resultatet bli bra.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste