Er du på jakt etter et godt hverdagsbrød bør du prøve dette - et eltefritt grovt og smakfullt rugbrød!

Ingredienser

300 g hvetemel
150 g grov sammalt rug
125 g fin sammalt rug
50 g rugflak
1 ts flaksalt
1/2 ts tørrgjær
5 dl vann (fra springen)
2 ss eplesidereddik
1 ss sirup eller honning

SLIK GJØR DU

Eltefritt rugbrød

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og tørrgjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Rør ut sirup/honning i litt av vannet (ca. 1/2 dl, gjerne lunkent). Tilsett alt vannet og eddik i bakebollen, og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

UTBAKING

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø rikelig med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde bakepapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret, plasser bakebollen over (med bunnen opp) og la brødet etterheve.

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske vid bakebolle. Det er denne metoden jeg vanligvis benytter selv. Løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen.

Selv bruker jeg ofte hevekurver når jeg lager eltefritt brød. De gjør at brødet bedre holder formen, samt at det blir enklere og hvelve oppi gryta. Hevekurver får du kjøpt i velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker. Ha et jevnt lag med hvetemel/sammalt mel i hevekurven og gjerne en liten neve med rugflak/havregryn. Når brødet er ferdig «brettet» legger du det oppi med brettsiden opp. Legg over litt plast, og følg ellers anvisningene nedenfor.

Eltefritt rugbrød

ETTERHEVING & STEKING

Når du er ferdig med ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i ca. 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig en gryte (med lokk) på rist på nederste rille. Det aller beste resultatet får du dersom du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Jeg bruker en støpejernsgryte som rommer ca. 4,3 liter. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig og ”vipper” det fra bakebollen/hevekurven og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Gjør gjerne et par snitt i brødet med en skarp kniv eller barberblad. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt mel og havregryn på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge.

Eltefritt rugbrød

Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at brødet er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er 96 grader er brødet ferdig stekt. Avkjøl brødet på rist.

SERVERING

Nyt brødet med godt pålegg, for eksempel tomatsild, eller som tilbehør til suppe, gryterett, salat eller lignende.

Eltefritt rugbrød

TIPS

  • Bruk gjerne denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper, frø, kjerner og nøtter. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Min erfaring er at brødet blir bedre jo lengre det hever. Dersom «livet skjer» og du ikke får bakt ut brødet som planlagt kan du oppbevare deigen i kjøleskapet el. og bake den ut når det passer. Deigen er holdbar flere dager.
  • Enkelte har fortalt at de sliter med at brødet har satt seg fast i gryta. Jeg har aldri opplevd det selv, men dersom du er en av dem så kan du legge et bakepapir oppi gryta før steking, eller bare løfte den ferdighevede deigen og bakepapir oppi gryta når du skal steke det. Følg ellers oppskriften, men når brødet har stekt i ca. 20 minutter kan du prøve å nappe ut bakepapiret. Dersom det sitter fast kan du vente i ca. 5 minutter til før du prøver igjen.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle eller brødpose etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Brødet kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hvis man strør semulegryn i bunnen av gryta før man vipper deigen oppi slipper brødet lett ut av gryta når det er stekt.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste