Det tar sånn cirka 5 minutter å finne frem ingredienser, måle opp og røre sammen denne deigen, og deretter kan du "glemme" den i 8-20 timer, før du triller rundstykker, etterhever og steker dem. Rundstykkene kan nytes til alle måltider, som tilbehør til supper, salater og gryteretter, eller med godt pålegg på til frokost, lunsj eller kveldsmaten. Et anvendelig brød, med andre ord.

Jeg har her benyttet fin og grov sammalt hvete, i tillegg til hvetemel. Rundstykkene er halvgrove på Brødskalaen. Dersom du ikke har akkurat disse meltypene så kan du erstatte dem med en annen type med omtrent samme egenskaper. Tilsett gjerne også frø og kjerner i deigen om du ønsker det. For en finere variant kan det grove melet erstattes med hvetemel.

I disse koronatider hvor det omtrent ikke er gjær å oppdrive i butikkene, er det ekstra kjærkomment at du kun trenger 1/2 ts tørrgjær i deigen. Tenk hvor mye du kan bake av en hel pose tørrgjær da!

Ingredienser

450 - 475 g hvetemel
150 g sammalt hvete fin
150 g sammalt hvete, grov
1/2 ts tørrgjær
1 1/4 ts salt
1 klype sukker
6 1/2 dl vann
hvetemel til utbaking
1 egg til pensling
sesamfrø

SLIK GJØR DU

Eltefritt brytebrød med hvete

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en vid bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet (rett fra springen) og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

Deigen skal nå “brettes” og mettes med litt mer mel, slik at den blir lettere å forme. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Brett deretter ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, press den litt ned og del den opp i ca. 19 jevnstore biter. Ha godt med mel på hendene og trill til runde boller. Jeg har benyttet en rund, lav form som er ca. 32 cm i diameter. Begynn i midten og fordel rundstykkene jevnt utover, og pass på at det er litt mellomrom mellom hvert rundstykke, for de vil etter hvert heve inn i hverandre. Du kan også steke dem i langpannen, eller lage mer tradisjonelle rundstykker som du fordeler på to bakebrett med god avstand imellom. Uansett hva du benytter bør du enten benytte bakepapir i bunnen eller pensle bunnen med litt smør eller olje. La rundstykkene heve under klede i ca. 1 time.

Eltefritt brytebrød med hvete

Visp sammen egget, pensle rundstykkene og strø deretter over sesamfrø eller andre frø/kjerner. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca. 20 minutter, til rundstykkene er gjennomstekte og gylne. Dersom du steker dem på bakebrett med litt avstand imellom bør du sjekke dem etter ca. 15 minutter. Avkjøl rundstykkene i formen i ca. 15 minutter og ha dem deretter forsiktig på en bakerist for videre avkjøling.

Server rundstykkene som tilbehør til for eksempel en salat, suppe eller gryterett, eller toppet med godt pålegg til frokost, brunsj, lunsj eller kveldsmat.

Eltefritt brytebrød med hvete

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å pensle baksten med egg kan du benytte vann eller melk isteden,
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er at resultatet blir bedre jo lengre det hever.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet/rundstykkene i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, eller oppbevare det i en papirpose. Baksten kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La baksten tine på kjøkkenbenken, og stek den gjerne ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Baksten bør deretter nytes ganske umiddelbart.
  • Ønsker du heller å lage brytebrød etter «gammelmåten» med elting og kortere hevetid kan jeg anbefale denne oppskriften.
  • Les mer om eltefri bakst her. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.

Eltefritt brytebrød med hvete

GOD BAKST!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Jeg synes aldri det fungerer spesielt godt å pensle langtidshevet bakst før steking. Det faller litt sammen selv om det fortsatt har hevet en del. Gjelder uansett hva og hvor mye jeg pensler med, og hvor lett på hånden jeg prøver være.
    Rundstykkene ble veldig gode men jeg kommer til å prøve uten pensling neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste