Den eltefrie teknikken er den jeg vanligvis benytter når jeg skal lage brød, baguetter eller rundstykker. For det første, og aller viktigste, blir resultatet alltid vellykket. For det andre er det så utrolig lettvint å bruke denne teknikken - deigen skal ikke eltes i maskin i evigheter, bare røres kjapt sammen for hånd før den får hvile på kjøkkenbenken over natten. Joda, det krever bittelitt planlegging, men tidsbruken ellers er minimal. Dersom du likevel ikke får anledning til å bake ut deigen som planlagt kan du sette deigen i kjøleskapet og bake den ut senere (se tips).

Hva jeg putter i deigen av mel og annet, varierer ut fra hva jeg skal bruke baksten til og hva jeg har tilgjengelig akkurat der og da. Jeg bruker stort sett alltid det samme forholdet mellom vått og tørt, enten jeg lager brød eller rundstykker. Disse rundstykkene er halvgrove, men tilsatt masse frø, nøtter, gryn og kjerner som gir litt krønsj og gjør at de smaker utrolig godt, enten du nyter dem med pålegg på eller som tilbehør til lunsj eller middag.

Selv pleier jeg ofte å sette en deig fredag kveld, steker ca. halvparten av deigen til frokost/lunsj lørdag morgen, og den resterende halvparten søndag morgen. Har du også lyst til å imponere med rykende fersk og smakfull bakst i helgen - så sett deigen nå!

Ingredienser

400 g hvetemel , siktet
125 g sammalt rug , grov
50 g havregryn , lettkokte
50 g valnøtter , grovt hakket
25 g sesamfrø
25 g linfrø
25 g solsikkekjerner
25 g gresskarkjerner
1 ts salt
1/3 ts tørrgjær
5 dl vann
nøytral olje til utbakingen
4-5 ss frø og kjerner til topping

SLIK GJØR DU

Eltefrie muslirundstykker

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en vid bakebolle, og rør godt sammen. Bruk frø og kjerner etter smak og hva du har tilgjengelig, ca. 100 g tilsammen. Valnøtter kan erstattes med andre nøtter, tørket frukt eller mer frø og kjerner. Tilsett vannet (rett fra springen) og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

Ha 4-5 ss frø og/eller kjerner (jeg brukte de samme som i deigen) på en liten asjett og rør sammen.

Deigen skal nå “brettes” og mettes med litt mer mel, slik at den blir lettere å forme. Ha godt med hvetemel på kjøkkenbenken og ha den hevede deigen oppå. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” deigen et par ganger slik at den blir litt lettere å jobbe med. Brett deretter ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, press den litt ned og del den opp i 12-15 jevnstore biter. Ha litt nøytral olje på hendene og trill til rundstykker. Trill rundstykkene i frø- og kjerneblandingen og sett dem på et bakepapirkledd bakebrett. La rundstykkene etterheve under plast i 45-60 minutter.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), midt i ovnen i ca. 20 minutter til rundstykkene er gjennomstekte og gylne. Er du usikker kan du sjekke kjernetemperaturen med steketermometeret – dersom det viser 96 grader er rundstykkene ferdige. «Bank» gjerne på undersiden av baksten, dersom du hører en «hul» lyd er den ferdigstekt. Avkjøl rundstykkene på en bakerist eller lignende.

Server rundstykkene som tilbehør til for eksempel en salat, suppe eller gryterett, eller toppet med godt pålegg til frokost, brunsj, lunsj eller kveldsmat.

Eltefrie muslirundstykker

TIPS

 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også. Men min erfaring er at resultatet blir bedre jo lengre det hever.
 • Dersom du likevel ikke får anledning til å bake ut deigen som planlagt kan du sette deigen i kjøleskapet og bake den ut senere. Deigen kan stå i kjøleskapet i inntil fire døgn.
 • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke rundstykkene i et rent kjøkkenhåndkle/brødpose etter at de er avkjølt, eller oppbevare dem i en papirpose. Baksten kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La baksten tine på kjøkkenbenken, og stek den gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Baksten bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Les mer om eltefri bakst her. Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. I oppskriften står det … Ta vann direkte fra springen..vannkrana..og da er det jo kaldt.. skal heve mange timer

   1. Det stemmer at du kan benytte vann rett fra springen. Ved slik langtidsheving er det ikke nødvendig å temperere væsken.

 1. Da er rundstykkene ferdige og jeg har prøvesmakt til frokost. Helt fantastiske, blir garantert bakt flere ganger.

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Det er alltid så gøy og inspirerende å høre at oppskriftene faller i smak. 🙂

 2. hei!
  Hvordan fungerer det å heller bruke varmluft enn over- og undervarme for de eltefrie brød- og rundstykkeoppskriftene? Eller: hvorfor er over- og undervarme bedre?

 3. Det ble veldig gode rundstykker! Når jeg baker ut bare halvparten av rundstykkene og setter resten av deigen i kjøleskapet til dagen etter, skal deigen stå i kjøleskapet helt til jeg skal bake ut? eller kan deigen tas fram på kjøkkenbenken igjen og stå der natta over? (skal bake ut og steke de siste på morgenen)

 4. Blei skikkelig gode.Takk for oppskrift. Denne blir garantert brukt igjen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste