Hjemmebakte rundstykker er en god start på helgefrokosten eller som tilbehør til deilige supper, salater eller gryteretter. I disse eltefrie rundstykkene har jeg tatt med meg noe av det jeg gjør når jeg lager surdeig, nemlig at "brettingen" skjer med vann og i flere omganger, samt at jeg tilsetter varmt vann i stekeovnen første del av stekingen. Dette gir saftig og god bakst, med en sprø og fin skorpe. Prøv det du også!

Ingredienser

300 g hvetemel
125 g sammalt hvete fin
125 g sammalt rug, fin
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
1 klype sukker
4 dl vann fra springen

SLIK GJØR DU

Eltefrie halvgrove rundstykker

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en vid bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet (rett fra springen) og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

Nå skal deigen gjennom en «strekk-og-brett»-prosess som skal bidra til å danne et godt glutennettverk. Finn frem en liten bolle som du fyller med lunkent vann. Fukt hånden og ta tak i ytterkanten av deigen (mens den ligger i bakebollen), strekk den noen centimeter ut, og brett den inn mot midten. Ikke strekk deigen så langt at den «ryker». Fukt hånden på nytt, roter bollen, og gjenta prosessen 4-5 ganger. Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen hvile i romtemperatur i ca. 30 minutter. Gjenta «strekk-og-brett» og la deigen hvile i ytterligere 30 minutter. Du vil nå merke at deigen blir luftigere og er lettere å «stramme opp» etter hver omgang. Det ideelle er til sammen 2-3 slike runder, men har du ikke anledning til det så kan du droppe det etter runde 1 (+ 30 minutter heving).

Ha deigen over på et godt melet underlag og den den opp i 12 jevnstore biter. Form rundstykker og fordel dem på et bakepapirkledd bakebrett. Legg over et kjøkkenhåndkle og la rundstykkene etterheve i 30-45 minutter. Sett stekeovnen på 230 grader over- og undervarme, og sett samtidig bakestålet på rist midt i ovnen (eller et bakebrett dersom du ikke har bakestål). Bakestålet bør stå i stekeovnen i minst 30 minutter, bakebrettet trenger bare noen minutter.

Sikt litt hvetemel over rundstykkene og lag ett eller flere snitt med en skarp kniv eller barberblad. Dra bakepapiret over på bakestålet/bakebrettet og sett samtidig en ildfast form med kokende vann i bunnen av stekeovnen. Stek rundstykkene i 10 minutter. Fjern formen med vann og senk varmen til 210 grader, og la rundstykkene steke til de er gjennomstekt, etter ytterligere 6-12 minutter. «Napp» gjerne ut bakepapiret når rundstykkene har fått en fin stekeplate under og enkelt løsner fra bakepapiret. Følg med mot slutten av steketiden, for den vil være avhengig av størrelsen på rundstykkene og stekeegenskapene til ovnen din, samt om du bruker bakestål eller vanlig bakebrett. Avkjøl rundstykkene på en bakerist.

Server rundstykkene som tilbehør til for eksempel en salat, suppe eller gryterett, eller toppet med godt pålegg til frokost, brunsj, lunsj eller kveldsmat.

Eltefrie halvgrove rundstykker

TIPS

 • Er du usikker på om rundstykkene er gjennomstekt kan du sjekke kjernetemperaturen midt i rundstykket. Dersom den er 96 grader eller mer er de ferdige. «Bank» gjerne på undersiden av baksten, dersom du hører en «hul» lyd er den ferdigstekt.
 • Rundstykkene kan fryses.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hvor mye surdeigstarter putter du i, istede for gjær om du skal gjøre di om til surdeigsrundstykker?

 2. Hei Trine:) Under oppskriften til frokostrundstykker står det at du kan bruke de fleste oppskriftene under eltefrie rundstykker til den metoden du bruker der. Gjelder dette også denne oppskriften?
  Håper på svar!

 3. hei!
  Jeg lurer på steketiden på rundstykkene
  Er det først 10 min på 230gr og så
  senke ned til 210gr
  Da lurer jeg på hvor lenge du anbefaler steken
  Har jeg forstått at det er ytterligere 6 til 10 minutter?
  Lenge stek?
  mvh
  Lisbeth

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste