Hva er vel en bedre start på dagen enn duften av fersk gjærbakst? Som for eksempel disse smakfulle halvgrove frørundstykkene som smaker godt enten det er til frokost, brunsj eller lunsj. De er laget av blant annet sammalt grov hvete og rug, samt frø og kjerner, og er å anse som halvgrove etter brødskalaen (47%).

Stek gjerne opp det antall rundstykker du trenger og sett resten av deigen i kjøleskapet til neste dag, så har du ferske rundstykker flere dager på rad, se tips.

Ingredienser

275 g hvetemel (ca.)
100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, grov
50 g havregryn
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1/4 ts tørrgjær
1 ts salt
1 klype sukker
4 dl vann

SLIK GJØR DU

Halvgrove eltefrie rundstykker SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en vid bakebolle, og rør godt sammen. Tilsett vannet (rett fra springen) og rør deigen raskt sammen med en stor slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover. Juster eventuelt med litt mer hvetemel/vann hvis den flyter utover/er for fast. Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer.

UTBAKING

Deigen skal nå “brettes” og mettes med litt mer mel, slik at den blir lettere å forme. Ha godt med hvetemel på kjøkkenbenken og ha den hevede deigen oppå. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” deigen et par ganger. Brett deretter ca. 1/3 av deigen over mot midten, og gjør det samme på motsatt side, slik at deigen ser ut som en bagett. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned, press den litt ned og del den opp i ca. 12 jevnstore biter. Pensle gjerne rundstykkene med litt vann og strø over frø- og kjerner, og sett dem på et bakepapirkledd bakebrett. La rundstykkene etterheve under plast i 45-60 minutter.

Halvgrove eltefrie rundstykker

STEKING

Sett stekeovnen på 230 grader over- og undervarme, og sett samtidig bakestålet på rist midt i ovnen (eller et bakebrett dersom du ikke har bakestål). Bakestålet bør stå i stekeovnen i minst 30 minutter, bakebrettet trenger bare noen minutter.

Sikt litt hvetemel over rundstykkene og lag ett eller flere snitt med en skarp kniv eller barberblad. Dra bakepapiret over på bakestålet/bakebrettet og sett samtidig en ildfast form med kokende vann i bunnen av stekeovnen. Stek rundstykkene i 10 minutter. Fjern formen med vann og senk varmen til 210 grader, og la rundstykkene steke til de er gjennomstekt, etter ytterligere 6-12 minutter. “Napp” gjerne ut bakepapiret når rundstykkene har fått en fin stekeplate under og enkelt løsner fra bakepapiret. Følg med mot slutten av steketiden, for den vil være avhengig av størrelsen på rundstykkene og stekeegenskapene til ovnen din, samt om du bruker bakestål eller vanlig bakebrett. Avkjøl rundstykkene på bakerist.

Halvgrove eltefrie rundstykker

Server rundstykkene med godt pålegg til frokost, brunsj, lunsj eller kveldsmat.

TIPS

  • Er du usikker på om rundstykkene er gjennomstekt kan du sjekke kjernetemperaturen midt i rundstykket. Dersom den er 97 grader eller mer er de ferdige. «Bank» gjerne på undersiden av baksten, dersom du hører en «hul» lyd er den ferdigstekt.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
  • Dersom du likevel ikke får anledning til å bake ut deigen som planlagt kan du sette deigen i kjøleskapet og bake den ut senere. Deigen kan stå i kjøleskapet i inntil fire døgn.
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke rundstykkene i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare dem i dette eller i en papirpose. Rundstykkene kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La rundstykkene tine på kjøkkenbenken, og stek dem gjerne ved 175-200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. De bør deretter nytes ganske umiddelbart.
  • Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike meltyper. Dersom du ikke ønsker hele kjerner og frø i rundstykkene, kan du kjøre dem i en kjøkkenmaskin med kniver.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste