Du har kanskje allerede testet ut eltefrie brød og rundstykker? Men, har du testet eltefrie baguetter? Det har jeg, flere ganger! Jeg baker dem ofte som tilbehør til supper, salater og gryteretter, eller så serverer jeg dem i skiver med godt pålegg, som en liten snacks eller aperitif. Prøv dem du også!

Ingredienser

600 g hvetemel
1 1/2 ts salt
1/3 ts tørrgjær
1 klype sukker
5 dl vann , ca. 20 grader

SLIK GJØR DU

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann/mel dersom deigen er for fast/klissete.

Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 10-18 timer eller over natten.

Eltefrie baguetter

UTBAKING

Legg ett ark bakepapir på bakebordet og strø rikelig med mel over. Skrap ut deigen av bakebollen. Strø over litt mel, ta tak i hjørnene på deigen og brett dem inn til midten av deigen. Gjenta prosessen rundt alle fire hjørner en gang til. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke setter seg fast. Du skal nå kjenne at deigen har strammet seg opp en god del. Strekk deigen slik at du har et rektangel. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned og del den i to på langs, og del deretter de to bitene i to, slik at du har 4 jevnstore rektangler. Ha godt med mel på hendene og strekk emnene ut til de er ca. 30 cm lange. Fordel baguettene på to bakepapirkledde bakebrett, og vri dem gjerne litt for et mer rustikt utseende. Dryss litt mel over brødene og legg over plast eller et klede. La baguettene etterheve i romtemperatur i 45 minutter eller mer.

STEKING

Stekes ved 250 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til de er gylne og gjennomstekte, etter 15-20 minutter (avhengig av stekeegenskapene til ovnen din). Du kan sjekke om baguettene er ferdigstekte ved å banke lett under brødene. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdige. Avkjøl baguettene på rist.

SERVERING

Server gjerne baguettene som tilbehør til gryterett, suppe el. Eller del dem i to på langs (men ikke helt igjennom) og fyll dem med salat, deilig pålegg, tomater og annet godt. Du kan også gjøre som jeg har gjort her, skjære opp tynne skiver og servere med kremost, røkt laks og urter (eller annet godt), som en liten forrett, snacks eller aperitif.

Eltefrie baguetter med røkt laks

TIPS

 • Baguettene kan gjerne fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og stek dem deretter ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, til skorpen er sprø og fin. De bør deretter nytes ganske umiddelbart.
 • Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt og bytt for eksempel ut noe av hvetemelet med sammalt rug, hvete og/eller fullkornmel. Ulike typer frø, kjerner og nøtter setter også en god smak på baguettene. Du kan også lage rundstykker av denne deigen, hvis du ønsker det (8-10 stk).
 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra Trines matblogg med tips, ukemenyer og oppskrifter pr. e-post? Meld deg på e-postlisten og få e-post 1-4 ganger pr. måned. Du melder deg på via skjemaet nederst på nettsiden. 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Så hyggelig å høre! Du registrerer deg ved å legge inn e-postadressen din i «boksen» under Instagramfeeden. Si fra hvis du ikke får det til, så skal jeg hjelpe deg. 🙂

 1. Prøvde meg på denne oppskriften for å lage glutenfrie baguetter. Bytta ut hvetemel med semper glutenfri fin mix(noen spiseskjeer jyttemel, noen spiseskjeer glutenfri havregryn og ca 1 ss fiberhusk)Pga dobbel str ble det alt i alt 1200 gr «mel»
  Deigen fikk heve ca 18 timer, den ble fryktelig klissete selv med masse glutenfritt mel til bretting, så jeg gav opp, tok deigen i 2 store brødformer, strødde over litt glutenfrie havregryn, stekte som beskrevet, tok ut «baguettene»/ loffene av formene og stekte litt ekstra for å få fin skorpe.
  Ååååå de ble supergode:-)!!Fin ble de også med havregryn på og at de «åpnet » seg så de så skikkelig fin og rustikke ut.
  vi spiste dem med reker, sitron og majones.

 2. Alle hos oss elsker disse baguettene. Stort pluss at deigen går så fort å sette! Vi skal nå prøve oss frem med en litt grovere variant. Krysser fingrene 😉

 3. Bakepapir og ovn på 250 grader?? For en amatør som meg lurer jeg på om du bruker vanlig bakepapir eller kjøper et spesielt?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste