Lag deilige eltefrie baguetter med hasselnøtter! Kjempegodt til supper - og et must på ostebordet!

Ingredienser

500 g hvetemel
100 g sammalt hvete fin
125 g hasselnøtter
1 1/2 ts flaksalt
1/3 ts tørrgjær
1 klype sukker
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Eltefrie baguetter med hasselnøtter

SETTE DEIG

Hakk nøttene grovt (del dem i 2-3 biter, og noen hele). Ha nøttene og resten av de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Hell vannet (rett fra springen) oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men den skal ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann/mel dersom deigen er for fast/klissete.

Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 10-18 timer eller over natten.

UTBAKING

Legg ett ark bakepapir på bakebordet og strø rikelig med mel over. Skrap ut deigen av bakebollen. Strø over litt mel, ta tak i hjørnene på deigen og brett dem inn til midten av deigen. Gjenta prosessen rundt alle fire hjørner en gang til. Pass på at du benytter nok mel slik at deigen ikke setter seg fast. Du skal nå kjenne at deigen har strammet seg opp en god del. Strekk deigen slik at du har et rektangel. Snu deigen slik at den får ”skjøten” ned og del den i to på langs, slik at du har 2 jevnstore rektangler (evt. 4, hvis du ønsker å lage mindre baguetter). Ha godt med mel på hendene og strekk emnene ut til de er 35-40 cm lange. Fordel baguettene på et bakepapirkledd bakebrett (to brett hvis du lager 4 baguetter), og vri dem gjerne litt for et mer rustikt utseende. Dryss litt mel over brødene og legg over plast eller et klede. La baguettene etterheve i romtemperatur i 45 minutter eller mer.

STEKING

Stekes ved 250 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) til de er gylne og gjennomstekte, etter ca. 15 minutter (avhengig av stekeegenskapene til ovnen din). Du kan sjekke om baguettene er ferdigstekte ved å banke lett under brødene. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdige. Avkjøl baguettene på rist.

SERVERING

Baguettene er deilige å servere sammen med ost, men smaker også godt som tilbehør til gryterett, suppe ol.

Eltefrie baguetter med hasselnøtter

TIPS

  • Dersom du ønsker det kan du fjerne skallet på hasselnøttene. Ha dem i en tørr stekepanne og rist dem på middels varme til de er gylne og skallet begynner å løsne. Pass på slik at nøttene ikke blir brent og bitter! Fordel nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at det resterende skallet løsner. Du kan fint erstatte hasselnøttene med valnøtter, hvis du heller foretrekker det.
  • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
  • Baguettene kan fryses. La dem tine på kjøkkenbenken og stek dem deretter ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, til skorpen er sprø og fin. De bør deretter nytes ganske umiddelbart.
  • Bruk denne oppskriften som et utgangspunkt og bytt for eksempel ut noe av hvetemelet med sammalt rug, hvete og/eller fullkornsmel.
  • Du kan også lage rundstykker av denne deigen, se oppskrift her. Denne deigen kan også fint stekes i jerngryte med lokk, se oppskrift her.

Eltefrie baguetter med hasselnøtter

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg tåler dessverre ikke tørrgjer. har noen erfaring med hvordan denne blir med fersk gjær og evt. hvor mye man trenger?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste