Hjemmelaget knekkebrød finner du stort sett alltid på kjøkkenbenken min, og jeg er stadig på jakt etter det optimale knekkebrødoppskriften. Jeg begynner nå å nærme meg, for disse er tynne og crispy, samtidig som de er mettende og veldig gode på smak.

Annonse

Ingredienser

3 dl sammalt rug, grovmalt
1 dl ruggryn (kan erstattes med speltflak eller havregryn)
2 dl lettkokte havregryn
2 dl solsikkefrø
2 dl gresskarkjerner
1 dl knuste linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts havsalt
7 1/2 dl vann (gjerne med kullsyre)

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp og rør de tørre ingrediensene godt sammen, og tilsett deretter vannet. Bruk gjerne vann med kullsyre hvis du har, da dette skal gi ekstra sprø knekkebrød. Rør det hele sammen, slik at alt er godt blandet. Du skal nå ha en litt «grøtete» masse.

Det aller beste knekkebrødet

Fordel røren på tre bakepapirkledde stekebrett. Bruk en slikkepott eller lignende og stryk røren jevnt utover. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter på dette arbeidet.

Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner, og stek knekkebrødene ved. 160 grader. Sett alle brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×5 biter på hvert brett, tilsammen 60 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt. Knekkebrødene er ferdige etter ca. 60-70 minutter total steketid, men dette varierer så her må en følge med mot slutten av steketiden.

Det aller beste knekkebrødet

Dersom du til tross for iherdig innsats med å stryke utover massen jevn likevel har ulik tykkelse på deigen (det har alltid jeg), kan det være lurt å ta ut de tynneste knekkebrødene når de er ferdige, og la de litt tykkere variantene (oftest de som er i midten) få steke litt til, til de er ferdigstekt.

Brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist. Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker, og plutselig er boksen tom!

Det aller beste knekkebrødet

Nytes med godt pålegg, som tilbehør til ost – eller alene. Strø gjerne litt maldonsalt over ett av brettene – og du har ypperlig snacks eller tilbehør til en god suppe.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det er så godt med hjemmelagde knekkebrød.
  Jeg bruker i tillegg vekt når jeg fordeler røren på bakebrettet, så blir det like mye på hvert brett.
  Ellers synes jeg det er lett for at det ene brettet har tykkere knekkebrød enn på det andre.

  Ha en flott dag!
  Klem fra Christine

 2. Hjemmelagde knekkebrød er faktisk og alle her i huset elsker dem og spiser dem som kjeks. Jeg bruker fiberhusk (knust physilliumfrø) i knekkebrødene – synes de blir lettere å smøre utover og får dem tynnere enn uten. Sist jeg lagde hadde jeg hele qinoa i, ga enda mer knasende følelse og en god smak. Har også eksperimentert med div tørka urter og flaksalt oppå. Mmmmmmm…….

 3. Hei! Jeg lager nesten samme oppskrift, men bruker kli istede for byggryn og gresskarkjerner. Har laget knekkebrød nå i et par år, ig blir ikke lei. Syns det fortsatt smaker godt, og jeg får bedre samvittighet i forhold til antall kalorie når jeg bruker kli isteder. 😉

  Et lite tips for å få deigen jevn på platen er å legge over et bakeark og bruke kjevle. Funker som bare det!

  Kos deg videre med knekkebrød!

 4. Må berre spørre sjølv om du skreiv det ettertrykkelig i teksten; ikkje varmluft altså? Er liksom det som har vore greia alle desse åra vi har laga knekkis heime.. Men samme det så lenge det funka! Skal lagast snarast råd! 🙂

 5. En spiseskje honning rørt ut i vannet før det blandes i det tørre, smaker veldig godt!
  Med et bakepapir mellom røren og kjevla, blir det enklere å få fordelt den jevnt utover brettet.
  Jeg steker i tillegg ett og ett brett, midt i ovnen, med varmluft. Det har gjort mye for å få et jevnt stekeresultat.

 6. Viktig å åpne komfyrdøren hvert 10-15 min for å slippe ut damp, for å få sprøe knekkebrød 😉

 7. For å få jevn tykkelse legger jeg plastfolie over massen på steikeplata, og kjevler. Ikke noe gris, og det blir helt jevnt!

  1. det er fordi oljen i linfrø ikke klarer å trenge ut fra kjernen. derfor knuser man de foreksempel i en food prosessor.

   1. Idas svar er ikke helt riktig. Årsakener at vi ikke greier å fordøyde linfrø – de kommer ut i andre enden like hele, og all god kostfiber og olje går til spille. Pengene du betalte for linfrøene også.

  1. Therese: Prøv helsekostbutikker f.eks., endte der etter å ha lett i talløse butikker etter hele rugkorn en gang. De har mye typer mel/korn som kan være vanskelig å finne ellers, selv i store supermarkeder.

 8. Kan knekkebrødene stekes uten varmluft? Har ikke det, men knekkebrød hadde vært supert å bake.
  Takk for flotte oppskrifter.
  Snill du 🙂

  Høsthilsen fra Varteig

  1. Hei Berit.

   Jeg lager knekkebrød uten varmluft, som blir sprøe; knepet er å la hele røren (fordelt TYNT ut på brett med bakepapir) være i ovnen på ca. 200 grader i rundt 15 min først.

   Deretter tar du ut brettet, skjærer opp røren i firkanter (evt. hvilken annen knekkebrødform du ønsker) og snur de!

   Skru ned varmen i ovnen til ca. 150 og la de stå 45 min – til en time. Alt ettersom hvor mørke og sprø du ønsker de. Da blir de ikke seie, som de lett kan bli uten varmluftovn.

   Hilsen Helene 🙂

 9. Noen bakepapir sitter fast i knekkebrødene når de er ferdige. Det finnes sånne fine ferdige som kan benyttes flere ganger. Jeg bruker også trikset med «gladpak» og kjevle for å få det jevnt. Takk for fin side :).

 10. Hvis du tar kaldt vann på slikkepotten når du stryker røren utover, er det lettere å få det jevnt over hele brettet. Hver gang røren «røer seg litt mer enn den skal» så tar du kaldt vann på slikkepotten og fortsetter 🙂

 11. Ser at du bruker slikkepott til fordeling av røra. Et tips jeg fikk for noen år siden er å bruke en brødpose. Ta en brødpose og klipp den opp langs ene siden og i bunn og brett ut. Legg den over deigen på stekebrettet og glatt ut med hendene. Du må være tørr på hendene, ellers glir de ikke så lett…Det går lynkjapt og det er mye lettere å få en gjevn flate. Dra posen av etterpå og del opp med pizzahjul. Smart ikke sant ..?

  1. Oppklippet brødpose funket perfekt! Jeg brukte kjevle oppå – sparte sååå mye tid! Tusen takk for tipset!

 12. Hei!

  Hvor store er stekebrettene/stekeovnen din, Trine? Har ikke sjans til å lage tre brett med knekkebrød. Kanskje du har mindre ovn?

 13. Takk for god oppskrift. Er i gang med stor julegaveproduksjon, har kjøpt litt tøffe knekkebrødbokser, og skal fylle dem med knekkebrød som jeg pakker inn i cellofan m. rød sløyfe.
  Bruker tipset til Oddny med å klippe opp brødpose, kan absolutt anbefales istedenfor å klisse med kjevle eller slikkepott 🙂 🙂

 14. Til deg som lurte på dette med 3 brett: jeg har lagd uante mengder knekkebrød etter oppskrift her(den med honning og nøtter) og får alltid for mye røre til 2 brett i helt vanlig 60 cm ovn. Vil tro det blir 2,5 brett hos meg iallefall. Men så blir de og hakket tykkere enn jeg egentlig vil ha dem, så nå skal jeg teste ut dette med gladpack/bakepapir mellom og kjevle. Og kullsyrevann 🙂 Har også hørt tips om å bruke kjøttbuljong, men for meg som er storspiser av knekkebrød blir det litt mer salt enn jeg personlig ønsker(særskilt om barn skal spise mye).

 15. Laget nettopp disse deilige knekkebrødene. Det ble 3 plater. Ser diskusjonen om hvordan få røren tynt og jevnt på. Jeg bruker litt mer vann og klapper røren ut med hånda. Hånda må være våt, og jeg har en skål med vann ved siden av. Da får du også god kontroll med tykkelsen.

 16. Hei, så kjekt å lese bloggen din – masse godt her 🙂 Er veldig glad i knekkebrød, men i de fleste oppskriftene er det rug – noe jeg ikke tåler. Har du forslag til hva jeg kan bruke istedenfor rug og ruggryn? Og bytter jeg det ut med like mye? På forhånd takk for svar 🙂

  1. Hei da anbefaler jeg denne oppskriften som er veldig god og lett å lage:

   2 dl solsikkekjerner
   2 dl mandelmel
   1 dl sesamfrø
   1 dl linfrø
   1 dl gresskarkjerner
   2 ss fiberhusk/psyllium
   5 dl vann

   Gir 2 brett knekkebrød. Stekes på samme måte.

 17. Super oppskrift! Jeg har laget knekkebrød før, men de har hatt tendens til å bli for harde. Men disse ble helt perfekte. Brukte farris, mulig det er hemmeligheten.

 18. Hei,
  Skal det være hele rugkorn eller rugflak? Satset på sistnevnte, siden rugkorn må bløtlegges. Knekkebrødene ble supergode, men jeg lurer altså likevel!

 19. Jeg har dessverre ikke varmluftsovn… Er det fortsatt 160 grader jeg må steke de på? Hva blir forskjellen på steketiden? 🙂

 20. Vi elsker disse deilige knekkebrødene! Jeg har laget ny porsjon av dem i dag.

  Det er et lite problem forbundet med å ha dem i hus….ungene i nabolaget kommer hit for å spise kveldsmat fordi vi har så gode knekkebrød….vern om dine favoritter…. eller lag flere 🙂

  Takk for super oppskrift. Til middag i dag er det kyllinggryten med kikerter…nam! 🙂

 21. Hei Trine.
  Sønnen min elsker knekkebrød, men tåler ikke solsikkefrø.
  Hvis jeg skal holde meg til de andre frøene i denne oppskriften, hvordan vil du fordele mengden da?
  Takk for hjelp, god blogg og inspirasjon til hverdag og fest!

 22. Da har jeg prøvd meg på denne oppskriften, og resultatet var Supergodt!! Disse blir jeg garantert å lage igjen :):)

 23. Noen som har funnet ruggryn i det siste? Har fått kjøpt før, men nå er jeg tom og finner ikke noe sted. Prøvd Kiwi, Meny (den med størst vareutvalg i hele Bergen), Coop Obs, Coop Extra, Rema… Går jo an å ta i litt mere havregryn eller andre ting, men irriterer meg at jeg ikke finner det noe sted.

 24. Hei, har en liten kommentar: jeg har eksperimentert med chia frø til røre, de gir litt spesielt konsistens og det ble mye lettere å fordele røren tynt på stekeplaten. Og dine knekkebrød og kjempe gode!!! ALLTID POPULÆRT. Tusen takk!

 25. Hei.

  kan jeg lage helt uten salt uten at det påvirker sameken for mye? barna vil bare ha knekkebrød og jeg har kommet meg inn på en saltkrigssti. Det er så mye salt i all mat. Samme med brød egentlig.

  Takk for super blogg!

  Hilsen Harriet

  1. Jeg bruker aldri salt i,og det fungerer utmerket likevel, alle her i huset elsker knekkebrødene. Går mest på vane dette med salt, jeg bruker minimalt med salt uansett hva jeg baker.

 26. Har ikke varmluftsovn. Det vil si at jeg bare kommer til å steke ett brett om gangen. Kan det stå på midterste rille gjennom hele stekeprosessen?

  1. Da må du steke dem midt i ovnen. Det er selvsagt ikke nødvendig å flytte det på de ulike rillene da, men jeg tror kanskje det kan være lurt å åpne stekeovnsdøren en gang iblant for å slippe ut fuktighet.

 27. Hei.
  Supergode knekkebrød som nå en blitt en favoritt hjemme hos oss 🙂
  Før jeg starter å regne lurer jeg på om du tilfeldigvis har oversikt over kcal på disse?
  Tusen hjertelig takk for at du deler fantastiske oppskrifter.

 28. Noen som vet ca ant kcal pr knekkebrød?
  Lager disse hver uke og de går ned på høykant både hos store og små ?

 29. Nydelige knekkebrød! Det eneste som lir spist her, både i matpakke og ellers:) Henger meg på Stine og lurer på ca hvor mange kcal pr. knekkebrød? Hadde vært kjekt å vite…

 30. Hi Trine,

  Greetings from Chile.
  My apologies that this is in English. I can understand reading Norwegian, but cannot write!!
  May I ask you what is ‘lettkokte havregryn’? Do I need to cook the oatmeal first or is that fast cooking (instant) oatmeal?
  Thank you very much in advance for your help

 31. Det gikk faktisk fint å lage disse knekkebrødene uten å bruke varmluft. Stekte to brett med knekkebrød hvor jeg byttet plass på brettene hvert tiende minutt, i starten stod de fem min før jeg byttet og etter fem min igjen skar jeg opp knekkebrødene. Dette gikk helt fint og de ble veldig fine. Burde kanskje lest litt mer i kommentarfeltet om tips for å få de jevnere i tykkelsen siden mine endte opp med å bli veldig ujevne. Jaja, bedre lykke neste gang! 🙂

 32. Etter at du har stekt dem ferdig, kan du fjerne matpapiret og gi knekkebrødene en tur inn i ovnen på rist, ca. 5 min. Legg dem jevnt utover i ett lag. Garanterer en sprø opplevelse.

 33. Hei Trine! Du har så utrolig flott blogg! Jeg bruker den masse 🙂 Denne oppskriften har jeg laget mange ganger.. Men jeg tenkte jeg skulle lage den i julegave, så spørsmålet mitt er om de er holdbare til jul dersom jeg lager de i løpet av helgen (3.des)?

  1. Knekkebrødene er holdbare i flere uker. Min mening er imidlertid at når man skal gi knekkebrød som gave bør de være ganske nylagede når du gir dem fra deg. Jeg ville derfor ha ventet til ca. en uke før jul.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.