Crème brûlée er en av mine favorittdesserter. I tillegg til at det er godt på smak, kan det meste gjøres klart på forhånd slik at det kreves minimalt med innsats før desserten står på bordet. Dette er derfor en perfekt dessert å servere dersom du har gjester på besøk. Rett før servering drysser du demerarasukker på, og tryller frem et crispy karamellokk som vil imponere gjestene dine. I denne crème brûléen har jeg tilsatt litt pasjonsfrukt som gir en fin friskhet sammen med bringebærene som legges på ved servering.

Ingredienser

CRÉME BRÛLÉE

3 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 vaniljestang , frøene
6 eggeplommer
4 - 5 ss sukker (bruk måleskje)
6 pasjonsfrukt
demerarasukker til karamellisering
bringebær til dekor

UTSTYR

4 ildfaste former , 8-10 cm i diameter
brenner

SLIK GJØR DU

CRÉME BRÛLÉE MED PASJONSFRUKT OG BRINGEBÆR

Desserten stekes i vannbad på midterste rille i stekeovnen. Sett stekeovnen på 150 grader, over- og undervarme og fyll så mye (kokende) vann i langpannen at det står omtrent like høyt oppe i pannen som blandingen vil stå i formene.

Finn frem en tykkbunnet kjele og ha i melk og fløte. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut de sorte små frøene. Ha frøene og stangen i kjelen. Varm blandingen forsiktig opp til kokepunktet, ta kjelen av varmen og la det stå og trekke i 15–30 minutter.

Mens fløteblandingen står og trekker deler du pasjonsfrukten i to og skraper ut fruktkjøttet med en teskje. Sett til side.

Skill eggene. Visp eggeplommer og sukker lett sammen i en stor bolle. Hell fløteblandingen oppi eggeblandingen (i en tynn stråle) mens du hele tiden rører med en visp. Hell blandingen tilbake i kjelen.

Varm opp igjen mens du hele tiden rører med en slikkepott for å hindre at eggeplommene stivner i bunnen av kjelen. Det er viktig at det ikke blir for varmt (maksimalt 85 grader, bruk gjerne et termometer) for da kan eggene koagulere. Når blandingen tykner og får vaniljesauskonsistens (ved ca. 85 grader) tilsetter du pasjonsfrukten. Sil blandingen i et finmasket dørslag over i en bolle, og kast pasjonsfruktfrøene. Hell deretter blandingen over i ildfaste former. Fyll formene maksimalt 3 centimeter opp.

Sett formene forsiktig i vannbadet. Vannet skal være så varmt at det ryker av det. La formene stå i vannbadet i 25–35 minutter. Etter ca. 25 minutter rugger du forsiktig på en av dem for å sjekke om blandingen har stivnet. Den skal disse litt i midten, da er den ferdig. Sett crème brûleen til avkjøling på benken, og deretter i kjøleskapet i minst to timer.

Rett før servering drysser du et jevnt lag med brunt strøsukker over og karamelliserer sukkeret med en crème brûlée-brenner eller lignende. Dekorer gjerne med friske bringebær, og server desserten umiddelbart, gjerne sammen med en kopp god kaffe.

CRÉME BRÛLÉE MED PASJONSFRUKT OG BRINGEBÆR

TIPS

  • Jeg anbefaler at du skaffer deg en brenner. Men, dersom du ikke har brenner kan du benytte grillelementet i stekeovnen. Når du setter inn formene, må du sette dem så høyt som mulig i ovnen og passe på at grillelementene er ordentlig varme før du begynner. Formene skal stå veldig kort tid i ovnen. Står de for lenge sitter du igjen med en lunken vaniljesaus…
  • Sjekk også ut de øvrige variantene på bloggen; Crème brûlée (ordinær) Crème brûlée med espresso og Crème brûlée med appelsin og kanel.
  • Eggehvitene du får til overs kan benyttes til for eksempel minipavlova, marengs, kokosboller eller vepsebol. Eggehvitene kan oppbevares i tett boks i kjøleskapet i inntil to uker, eller i fryseboksen.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste